Dimitar M Ivanov

петък 6 юли 2013
БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ПРИЯТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА - СЕ НУЖДАЕХА ОТ ЕДНА ЯСНА И НЕДВУСМИСЛЕНА ВИСША ДЪРЖАВНА ОЦЕНКА ЗА СИТУАЦИЯТА В СТРАНАТА.

Светът искаше да чуе какво става с България.

Държавният глава на Република България направи това, което беше длъжен да направи. И го направи точно, ясно, смело.

Поздравления към президента Плевнелиев за неговата оценка за политическата ситуация в България.

Изцяло споделям тази оценка!

На всички мои приятели тук в социалната мрежа, познати и непознати, включчително и на тези, които имат различно от моето мнение, ще каза следното.

Никъде в света, сериозно, особено национално правителство не се конструира на тъмно и скрито от международното мнение и институции. Това уж, национално, уж програмно, уж експертно, а всъщност странно правителство бе формирано изцяло на тъмно, по конспиративен начин, от неиясни за самите участващи и подкрепящи го партии конструктори.

Това правителство от ден първи бе обречено на неуспех, защото то не се съобрази със силата на необходимото вътрешно национално и външно международно доверие. Няма посолство на европейска страна-членка в България, което да е дало негативна политическа оценка за компететността и потентността на това правителство.

България и българската политическа ситуация се превърна в обект на силни критики в европейските институции, сред международните институции, а световни медийни издания като Икономист и Льо Монд излязоха с критични статии, изразяващи сериозни съмнения, относно начинът на създаване на правителството.

Огромна грешка - е както на конструкторите на това правителство, така и на премиера, че не се погрижиха още в дните на формирането на правителството, да заслужат едно международно уважение и така силно необходимия кредит на доверие, политически и институционален.

Протестите, резултат на осъзнаващото се активно гражданско общество могат и да не успеят сега във всички техни цели и искания, но пък правителството и поддържащата го нова Тройна Коалиция няма никакви шансове да успее срещу засилващата се с всеки изминат ден политическа изолираност на България от света, придружена от негативни оценки, отнасящи се до псевдодемократичните дрехи на българската демокрация.

Правителство, което не се ползва с международен кредит на доверие и трябва да се бори срещу засилващата се медународна изолация - няма шанс да успее даже и в най-добрите си социални, икономически и финансови намерения.

Конструкторите на това правителство - политически и бизнес фигури сгрешиха фундаментално в своята конструкция; подцениха нарасналото самосъзнание и чувство на нетърпимост на българския народ; останаха слепи към необходимостта новото правителство в зародиш да бъде представено по подобаващ начин на международната политическа и финансова общност; надцениха себе си в опитите да сложат в това правителство свои пешки и марионетки.

Всичко това нямаше как да остане незабелязано нито от българските граждани, нито от международната общност.

И, респективно, днес става очевидно, че това правителство не може да представлява ефективно България пред света.

Държа накрая да подчертая, че за всичко това съм предупредил многократно още преди изборите, по време на изборите и по време на съставяне на правителството - ръководството на БСП, лидерът на ДПС Лютви Местан, както и редица други свързани с конструирането на правителството лица.

Предупредиг ги на няколко пъти. Лично, сериозно и категорично.

Както навремето бях предупредил и Бойко Борисов.

 

Профилът му във Фейсбук