Daniela Gortcheva - 13-07-2014

Daniela Gortcheva 

Не сте ли се питали защо голяма част от спорещите по някаква тема българи ( за разлика от спорещи холандци, скандинавци, англичани, например) са абсолютно неспособни да се придържат към ТЕМАТА на дискусията? Както и от желанието на мнозина нашенци да се покажат специалисти в области, в които очевидно не са (нямам предвид дали имат диплома, но дори не са просветени лаици)? 
Неспособността да се спори по същество, аргументирано, конкретно, фактологично и с чувство за отговорност, а не да се вдига празен шум , според мен е една от главните причини всичко в България да върви толкова бавно, мъчително, с толкова лъкатушения и безброй излишни грешки ( и то грешки, които ВЕЧЕ са били правени от други).

 • Вие, Galina SlaveevaKatya KranchevaVladimir Dulov и 84 други харесвате това.

 • Lyubomir Perchemliev Малката част се вълнува как путлер затри Новодворская...

  преди 15 часа · Харесвам · 3

 • Борис Тодоров Га гувореш с мен жъ мълчиш!

  преди 15 часа · Харесвам · 3

 • Lyubomir Perchemliev Така де, ма нали уж затуй влязохме в Европа - да не мълчим...

  преди 15 часа · Харесвам · 1

 • Daniela Gortcheva То едно е да ни се запушва устата, когато има какво да кажем, а друго е да крещим има- няма за какво и да ревем като магарето пред цар Соломон. 

  преди 15 часа · Харесвам · 3

 • Вера Кънева Как да участват в дискусия хора, които казват "тутюн", бомбаНдировка" и един връз друг се питат "на КОЙ" се дължи това?!?!?

  преди 15 часа · Харесвам · 1

 • Станислав Станев Аз имам приятели англичани, които имат същия проблем при споровете. Явно става въпрос за човешка слабост, а не за национална черта.

  преди 15 часа · Харесвам · 4

 • Kojo Koev Много точно описано с няколко думи. Често в спора няма факти и собствена мисъл,а само повтаряне на чужди мнения.

  преди 15 часа · Харесвам · 1

 • Petyr Syarov Как изглежда и колко струва Българският сговор е показателно общото събрание на собствениците на тъй наречената в закона етажна собственост. Ако по някакво благоприятно стечение на обстоятелствата до такова събрание изобщо се стигне...

  преди 15 часа · Вече не харесвам · 4

 • Simeon Christov Като че ли не е само българска черта. Съществува схващане, че хората от Севера (Германия, Холандия, Скандинавските страни, ...) действат предимно монохронично, а тези от Юга (Средиземноморския басейн) - полихронично. Монохронично означава, че започват едно начинание и чак като го завършат, се захващат със следващото. Полихроничните хора пък се захващат едновременно с няколко неща и ги движат паралелно. Очевидно е въпрос на темперамент и личен философски поглед към живота.

  преди 15 часа · Вече не харесвам · 8

 • Simeon Christov Съответно полихронично се водят разговори, кореспонденция, полихронично се аргументира.

  преди 15 часа · Харесвам · 2

 • Димитър Стоев Мисля че това обобщение е доста крайно.Навсякъде си имат своите особенности.Сещам се например за един документален филм за англичаните.Там в цял квартал, един юнак който тренираше за да стане културист и всички родители го даваха за пример на децата си защото имал цел в живота.

  преди 15 часа · Вече не харесвам · 1

 • Zlatina Valeva мда,винаги има един ментор със самочувствие, който си въобразява, че събеседниците му са недостойни....

  преди 14 часа · Харесвам · 1

 • Daniela Gortcheva Не, не е крайно изказването ми , а е плод на дългогодишни наблюдения. Изключения има, но културата на водене на дискусия си личи. Като слушате френско, италианско, българско и т.н. радио -или тв предаване, забелязвате как спорещите не се изслушват, говорят всички едновременно и се прекъсват на средата на изречението. :)Това го няма в холандските предавания, освен ако не е поканен някой нашенец, мароканец , източноевропеец или южняк.  Въпрос на култура е. А културата е въпрос на възпитание. А къде се създава култура на водене на дискусия? В училище. 
  Е, пак до образованието опряхме. 

  преди 14 часа · Вече не харесвам · 4

 • Daniela Gortcheva Simeon Christov , полихронично- да.  И затова нищо не се свършва като хората.

  преди 14 часа · Харесвам

 • Daniela Gortcheva Като зададете един въпрос на холандски служител, той ви изслушва внимателно и ви отговаря конкретно, търпеливо, подробно. Като попитате френски чиновник, той ви гледа разсеяно, в същото време вдига телефона, защото звъни, провиква се нещо към колежката си (без никаква връзка с въпроса ви) , после изчезва някъде и ако имате късмет, след 10 минути се връща, спира отново невиждащ поглед върху вас и пита: А, да, Вие за какво ме питахте? Сетне всичко почва отачало и така няколко пъти.  У наше село (България) - аналогичен случай.  В Италия- също. Е, наистина, напоследък има известен напредък, но само сред отделни български, италиански или френски служители, които са по-скоро изключение от правилото. Докато никога няма да ви се случи в Холандия или Швеция служителят да вдигне телефона или да се халосва по колежката си, докато говори с Вас.  Принцип на неразделеното внимание. Железен!

  преди 14 часа · Вече не харесвам · 8

 • Stanimir Stoyanov Разбира се! Именно, точно там е проблема ни, че повечето разполагат с повърхностни знания и се обаждат навсякъде, а всъщност, не са наясно колко са ограничени в мнения или коментари! Докато, за всеки проблем и всяка сфера от живота ни има и точния специалист (вещо лице) компетентно да отговори професионално на определения случай!.. Човек, трябва първо да е справедлив към себе си и към околните, после да е и малко юрист за себе си, за да може и да излага конкретно и обосновано обстоятелствата по определен случай, да се придържа към факти и доказателства, само така може да се аргументира съзнателно и вярно в искане или твърдение за изложен случай.

  преди 14 часа · Харесвам · 1

 • Djordan Gordan am chakai az da kaja!!!!!!!!!!!............

  преди 13 часа · Харесвам · 1

 • Валентина Михайлова Най-често това, което описваш /поведението при спор/, е резултат от слаба или липсваща подготовка по темата, предимно поради нежелание да се чете, съчетана с неудържим стремеж да се привлече вниманието към собствената персона. Има и невярна самооценка, но това къде се учи не знам.

  преди 13 часа · Харесвам

 • Stanimir Stoyanov Понякога, самата обстоятелствена част на искането не е обоснована, а така и петитома губи смисъла си 

  преди 13 часа · Харесвам

 • Krasimira Keranova Въппос на култура и информираност по материата предмет на спора.Елада - спор - реплика,следва дуплика,с изслушване на опонента/с уважение/.Сегашният спор е скандал.

  преди 13 часа · Харесвам · 1

 • Venelin Karavichev ...Бе не знам във фейсбук да се решават задачи или квантовата физика да е тема номер едно.Пък било и в Холандия......А у нас професионализма е убит още на 9-ти септември 44г....

  преди 13 часа · Харесвам

 • Mariana Kacharova Много често съм се питала и стигнах до извода,че се дължи на неправилно образование.В училище никой не ни учи как да водим дискусия и как да спорим.Трябва часовете по история,география и литература да протичат като дискусии,да се учим да излагаме факти безпристастно и да подкрепяме идеите си с доказателства.Ако разберем,че това е важно,първо за оценката и после за мнението на обществото за нас,тогава няма да си позволяваме празнодумство,когато порастнем.А освен това,умението да водиш спор и да побеждаваш опонента с факти,прави човека отговорен към думите,но и към действията си

  преди 13 часа · Променено · Харесвам · 3

 • Stanimir Stoyanov Това да изложите твърдение, да не го обосновете, да не се аргументирате, да не посочите факти и доказателства за думите си или за искането си е абсолютно неосъзнато първо от самите Вас, след това погледнато и през чужди очи, който може да вижда разбира се, не само да гледа, ще разбере нивото Ви на култура и възпитание т. е. на съставителя на твърдението в сочения от мен случай и от там ще прецени и колко време може да Ви отдели!

  преди 13 часа · Харесвам · 1

 • Mariana Lanz ...махленски манталитет...

  преди 12 часа · Харесвам · 1

 • Christina Ivanova Това не е етническа, а посттоталитарна черта.

  преди 12 часа · Харесвам · 2

 • Rumen Shomov Много бързо даже си върви! ...Надолу...

  преди 12 часа · Харесвам

 • Emil Tashkov Ами, затова неслучайно съществува понятието "италианско семейство". И това се изтъква обикновено с положително отношение, нещо с което можеш да се похвалиш или одобриш. Нещо което е малко шумно, но защото е топло, отзивчиво, социално, грижовно и поливалентно. На това се противопоставя северната "студенина", досадно еднообразие, липса на тръпка и наличие на "пенсионерска монотонност", спокойствие. Мисля, че истината е по-средата, но бих предпочел северната отговорност и предвидимост, а това би предизвикало у мен повече емоционална топлина, отколкото южняшката непоследователност 

  преди 12 часа · Променено · Харесвам · 1

 • Mariana Lanz Абе по махленско бръщолевене отдавна сме надминали „италианското семейство“)))))))))))))))))))))))))

  преди 12 часа · Харесвам · 2

 • иван сухиванов често пъти спорещите си разменят тезите или са на едно мнение, но спорят от инатлък

  преди 12 часа · Харесвам · 3

 • Цвeтанка Борисова абсолютна истина!

  преди 11 часа · Харесвам · 1

 • Alexander Kiossev Поправка - не неспособността, а нежеланието.

  преди 11 часа · Харесвам · 1

 • Daniela Gortcheva И двете, Сашо, и двете.

  преди 11 часа · Харесвам

 • Krassimir Damianov Ако мислите, че в Испания е различно, се лъжете.

  преди 10 часа · Харесвам · 1

 • Tedi Manol с мен много успешно (нахално и некомпетентно, но агресивно) почти всеки ден спорят хора, които нямат моето образование и професия, и то на теми, касаещи именно моята професия и моето образование))) ама то си има съдба, те пък често закъсват със здравето, та ходят по болници)))

  преди 10 часа · Харесвам

 • Blagovesta Davidova въпросът е изяснен http://www.faktor.bg/.../lachen.../16244-izopachavra.html%7D

  Изопачавра

  www.faktor.bg

  Изопачавра

  преди 10 часа · Харесвам · 3

 • Stephan W. Schmidt-Marx Podkrepvam Stanislav Stanev : "Явно става въпрос за човешка слабост, а не за национална черта."
  V smisyl, 4e kogato neshto im e neudobno, vednaga sko4at kym druga tema. Primerno da kazhesh "V Bylgaria ima mafia" (dosta prost fakt), otgovor A shte byde"No mafia ima i v Italia", a otgovor B shte byde "No imame hubavi planini". - Efektyt e ednakyv: prosto da izbqgat ot temata. Ne mogat da gledat v o4ite na istinata. I tyrsqt predlog za da ne dejstvat...

  преди 9 часа · Харесвам · 2

 • Петко Симеонов Точно наблюдение!

  преди 7 минути · Харесвам

 • Diana Valstar Дани, моля те. Генерализираш. Познавам точно такива холандци  Компетентни във всичко.

  преди 6 минути · Харесвам