Път: : Кой кой е : Б

Богомил Бонев

Богомил Бонев
Богомил Бонев
Снимка: в. "Атака"

 

Роден е на 18 септември 1957 г. в Радомир.

През 1981 г. завършва Висшия институт  за подготовка на офицери и научни кадри към МВР. През 1989 г. получава втора магистърска степен по право в СУ "Св. Климент Охридски". 

Приет е за член на Българската комунистическа партия /БКП / на 18-годишна възраст.

От 1981 до 1990 г. работи като инспектор по тежки криминални престъпления в отдел "Следствен" - София-град.   От 1991 до 1992 г. е директор на Софийска дирекция на вътрешните работи. 

През 1992 г. е назначен за Главен секретар на Министерството на вътрешните работи /МВР/.

В периода 1993-1997 г. работи като адвокат и експерт по националната сигурност към парламентарната група на Съюза на  демократичните сили. 

През януари-февруари 1997 г. работи като съветник на президента Стоянов по националната сигурност. След това е министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Софиянски . 

През май 1997 г. става министър на вътрешните работи в Правителството на Обединените демократичните сили начело с Иван Костов.

От есента на 1997 г. влиза в остър конфликт с  тогавашния главен прокурор Иван Татарчев и с шефа на Националната следствена служба Рашков. Причина за войната между институциите е обвинението на Бонев и правителството, че прокуратурата и следствието освобождават закоравели престъпници срещу парична гаранция или проточват делата им безкрайно.

През декември 1999 г. е освободен от поста вътрешен министър по предложение на  Костов за структурни и персонални промени в правителството на ОДС.

 

* * *

След като Костов отстранява Бонев без обяснения, въпреки че той е сред министрите с най-висок рейтинг, какъвто запазва и по-късно, Бонев съобщава за незаконната приватизация на ВЕЦ-овете и Костов спира процеса. Бонев разкрива далаверата с компенсаторните записи и на 9-ти юни 2000 г. Костов отстранява Божков като главен преговарящ за България с ЕС .

На 12 юни Бонев прави нови скандални разкрития около приватизацията на Булбанк и иска оставката на Костов.
През септември шефът на Националната служба "Сигурност" ген. Атанасов заявява, че има данни за връзки на Бонев с Майкъл Чорни и че Бонев е укрил доклад на НСС за кражба на импулси от БТК чрез "МобилТел", защитавайки по този начин Чорни.

Бонев опровергава твърденията на Атанасов за укриване на доклада и иска от прокуратурата да го разследва. Главният прокурор Филчев отказва това с обяснението, че не участва в предизборни кампании.
Във връзка с избухналия в СДС скандал за финансиране на партията от руския милиардер Лучански, който дарил и фондацията на премиершата Елена Костова с огромна сума в долари, Бонев - обявен от Костов на семинар на СДС в Пампорово на 9-10 септември с. г. за врага на партията, заедно с чужди граждани и служби като Чорни и Лучански - заявява, че не той, а Костов е свързан с Лучански чрез съпругата си и бизнесмена Красимир Стойчев – приятел на премиера.  Бонев призовава всички честни хора в СДС да се обявят против Костов.

Участва като кандидат за президент в президентските избори на 11 ноември 2001 г. от Гражданска партия за България и печели 547 005 гласа /19,8% от гласувалите/. По време на предизборната кампания влиза в пряк двубой с действащия президент Петър Стоянов, който също е кандидат-президент. В скандален телевизионен дебат Стоянов изважда доклад на НСС, сочещ Бонев като корумпиран. Самият Бонев характеризира доклада като поръчков и "менте".

През 2000 г. Богомил Бонев е избран за председател на новосъздадената Гражданска демократична партия за България. От 1998 г. до 2008 е президент на Българската федерация по конен спорт. (Наследен е на този пост от Георги Гергов.

2004 - излиза с публични изявления, в които обвинява Костов в злоупотреба с власт. Говори с факти и аргументи.

2005 - назначен е от Румен Петков, министър на МВР в коалиционното правителство, сформирано след парламентарните избори, за член на Консултативния съвет към министерството. Съветът просъществува за много кратък период поради бурната обществена и политическа съпротива срещу състава му.

2007 - На 18 септември, датата на 50-годишния юбилей на Б. Бонев,  официално се открива внушителният комплекс на хотел Royal Palace, собственост на Бонев и двама негови съдружници.

През март 2009 става изпълнителен директор на Международния пловдивски панаир, чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов.

Семеен, с деца.

През 2006 г. сключва втори брак - с актрисата Нона Йотова.

Говори английски и руски език.
 

------------------------------------

Едно интервю от 2005 г.