Път: : Кой кой е : А

Румен Андреев

Роден на 21 февруари 1951г. в гр. София. Несемеен, с две деца.
Има магистърска степен по право, придобита в периода 1969–1974г. в Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски”; образователен курс „Разследване на убийства” във ФБР – седалище Будапеща  и участие в туининг –проект по ФАР. Отбива редовната си военна служба в периода 1974 – 1976 г. Кариерата си започва през 1976г. като стажант – съдия в Софийски градски съд.
От 1977 г. постъпва в следствието.
В Националната следствена служба е от самото й създаване през 1979 г.
Работи като следовател, сетне става неин заместник-директор и по-късно зам.министър на МВР в правителството на Станишев. В края на 2007 работи по нов закон за МВР. Но по-късно  на кариерата му е нанесен сериозен удар. Става изкупителна жертва в предизборната кампания. Принуден е да подаде оставка, тъй като е присъствал на тържеството по случай рождения ден на началника на служба КОС Венцислав Рангелов в Деня на национален траур по повод жертвите от катастрофата на Бакаджик.
Случаят беше изнесен в публичното пространство от Яне Янев:

"Тържеството е било по случай 50-годишния юбилей на началника в служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) Венцислав Рангелов. То е било организирано в луксозния столичен ресторант и на него, както показа "репортажът" на Яне Янев, е имало отбрани гости от висшия състав както на МВР, така и от столичния елит.

В ресторанта е било пълно с веселящи се МВР-шефове, съобщи след това Янев, който лично видял участниците. Сред тях са били директорът на Гранична полиция Красимир Петров, на Столичната дирекция на полицията Николай Янев, началниците на повечето РПУ в столицата.

Присъствали са и много спортни деятели и известни ВИП-персони - Христо Стоичков, президентът на БФС Борислав Михайлов, Валентин Михов, председателят на ДАМС Весела Лечева, шампионите по стрелба Таньо Киряков и Мария Гроздева, шефът на стрелковия клуб "Левски" Бранимира Цветанова, сръбската фолк-звезда Мирослав Илич." (Медиапул,  от 30 май 2009 г.)

По този повод Румен Андреев влезе в КЛУБ „ЗЛАТЕН СКУНКС” на „Господари на ефира”. Единственият наказан всъщност беше той.

От 18 юни 2009 г. е следовател в НСлС, сектор „Разследване по дела с особена фактическа и правна сложност, по дела за престъпления, извършени в чужбина, по искания за правна помощ, както и за разследване по дела в други случаи, предвидени със закон”. Член е на Висшия съдебен съвет до 1999 г. Председател е на общото събрание на Алианс за сигурна България.