9 ноември 2013 - 2


Петко Симеонов

9 ноември 2013 г. · Sofia · 

Тодор Живков развиваше идеята за "голямата" и "малката" правда. "Голямата правда" беше безплатното образование и здравеопазване, индустриализацията, развитието на селото, победата над глада и пр. Докато "малката правда" беше злоупотребата с власт, писаните и неписани привилегии на номенклатурата, връзкарството, корупцията, присвояване на държавна собственост и пр. 
У нас какво стана след 10 ноември, по време на така наречения "преход"?
Проста работа: "Малката правда" победи и зае мястото на либералния капитализъм. 
Днес, у нас няма либерален капитализъм и демокрация, господства "малката правда" на Тодор Живков и не сме кандидат-република на Съветския съюз, а де-факто, такава на Европейския (никак не подценявайте Шенген, за който днешните управници забравиха, а щяха душата да извадят на предишните!).

 • Дмитрий ВарзоновцевIlia NaumovИван Евтимов и 59 други харесват това.

 • 8 споделяния

 • Владимир Калчев Като се замислих, защото това жонглиране с понятия като либерален капитализъм, малка и/–или голяма правда, наистина е с висока сложност, бих се съгласил със сентенцията на Петко Симеонов. НО приятели,у нима може да има малка и голяма правда (демек истина)?! Истината според мен е една (няма малка и голяма истина) и всички ние я усещама на гърба си тук (в България, с нелибералния й капитализъм) и сега (след седем години членство в Евмропейския съюз). Време е да си открием единствената истина!

  9 ноември 2013 г. в 15:30 · Харесвам

 • Val Hadjiyski В България цари постоянно объркване около думичката "либерален". Ако под нея разбираме "пазарен фундаментализъм", безспорно в България след 1990 и 1997 г. настана "либерален капитализъм" - "шокова терапия", "земята в реални граници", "държавата - лош стопанин", "пазарът винаги е прав" (с примес на идеологически талибанизъм - "гьола Белене", "таа търба сепак иде от Русия"). Пазаният фундаментализъм е несъвместим с демокрацията, защото при него парите в купуват. Но ако под "либерален" разбираме това, което се разбира в САЩ, в старовремския смисъл на английския либерализъм на Уилям Гладстон, т.е. капитализъм с човешко лице, в България наистина няма "либерален капитализъм".

  9 ноември 2013 г. в 15:40 · Вече не харесвам · 1

 • Val Hadjiyski Причината за объркването в България е и чисто познавателна. Набързо пребоядисаните в синьо болшевики по манталитет не владеят езика и мисловния апарат на съвременния свят. Най-стъписващото у сините и днес е техният болшевишки фанатизъм, догматичната им привързаност към пазрния фундаментализъм в най-примитивната му форма, склонността им към заговори и гангстерско "революционно" насилие, презрението им към масите, неспособността им да разбират новите явления, пълната им некомуникативност и нетолерантност към инакомислието, ирационализмът и аморализмът им, намерили ярка манифестация и в лятно-есенния им опит за преврат - или по-точно контрареволюция на февруарската революция на масите.

  9 ноември 2013 г. в 15:46 · Харесвам

 • Красимир Иванов Г-н Симеонов,защо всички говорите за либерален,див,свиреп ,и еди какъв си Капиталиъм,когато той си е един - много приятен за малък брой хора,и много неприятен за останалата част от обществото.Каквото и име да му лепвате,нито ще го оправдаете пред обеднелия народ,нито ще повишите стандарта му.Атанас Буров,е казал на времето много точна и вярна приказка,че бедните правят щастието на богатите! Каква правда търсите у капиталиста,когато той има само едно Мото: Пари,пари,и пак пари!

  9 ноември 2013 г. в 16:09 · Харесвам

 • Ивелин Вичев Петко нищо не остана от народа ни правдата е че 40% от грамотните и умни българи са извън страна другите Битуваме и псуваме !

  9 ноември 2013 г. в 16:23 · Харесвам · 2

 • Bodi Gesheva Аааа знаем кой продаде националното богатство на Запада и превърна България в колония, продавайки днес територията й. Не е малката правда, нито голямата. Победиха контрите, демократично освободените от затворите престъпници и разни дърти реваншисти. Временно.

  9 ноември 2013 г. в 16:26 · Харесвам

 • Ивелин Вичев Боди ти си в 17 година какви контри това са реални комсомолци ДС и БКП дрУги няма с пари и вили днес тук СПРАВЕДЛИВОСТ и ВЪЗМЕЗДИЕ ТРЯБВА !

  9 ноември 2013 г. в 16:28 · Харесвам · 2

 • Bodi Gesheva А ти си от психиатрията. Сори.

  9 ноември 2013 г. в 16:29 · Харесвам

 • İbrahim Beyaz http://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E

 

Ти немаш право да решаваш

речи на Др. Живков

YOUTUBE.COM

9 ноември 2013 г. в 19:20 · Харесвам · 2 · Махане на предварителния изглед

9 ноември 2013 г. в 21:18 · Вече не харесвам · 2 · Махане на предварителния изглед