2 ОКТОМВРИ - СВЕТА МЪЧЕНИЦА ЮСТИНА

Света Юстина живяла и пострадала за Христа Господа в третия век. Родила се в гр. Антиохия. Родителите й Едесий и Клеодония били езичници.

Един ден Юстина слушала словото на антиохийския дякон Праилий за царството Божие. Така силно била запленена от съдържанието на това слово, че нищо вече не било в състояние да я отлъчи от Христа Иисуса. Скоро след това тя приела свето Кръщение и станала ревностна членка на Божията църква.

Възлюбила с цялата си душа Небесния Жених, тя отказала да се омъжи за момъка Аглиаид. При нея се явил някакъв магьосник Киприян. Тя го възродила със силата на кръстното знамение и събудила у него пламенно желание да се поклони на Разпнатия Христос.

Княз Евтолмий, фанатизиран езичник, чул, че магьосникът Киприян, под влияние на Юстина, станал християнин. Разгневен, заповядал той и тя да бъдат хвърлени в тъмница и подложени на мъчения. После ги пратил при императора в град Никомидия. Там те, заедно с друг един християнин, на име Теоктист, били посечени с меч.

Телата на светите Христови мъченици Юстина, Киприян и Теоктист вили отнесени в Рим и предадени на една света жена, на име Руфима, роднина на императора.

Руфима ги погребала с чест.

Онези, които прибягвали с вяра при гроба на светата мъченица К)стина, получавали изцеления.