25 август 2013


Петко Симеонов

25 август 2013 г. · Sofia · 

Чета разни писания, та се сещам, че в началото на 90-те БКП на Спасов в поредица документи пита и отговаря: "Нима те все още не разбирате, че БСП създаде Съюза на демократичните сили /СДС/ и че те са сиамски близнаци? Нима те все още не разбират, че разлика в тактиката, стратегията и политиката на БСП и СДС няма? Те представляват едно яйце с два жълтъка. Те провеждат еднаква политика по въпросите на реституцията, приватизацията, присъединяването на страната ни в Европейския съюз /ЕС/ и НАТО." (конкретно, това е от 1995 г.) Същото повтаряха от десетки страни крайно десни, пълни аутсайдери и други крайни левичари, обслужвани от журналисти с любопитни биографии.
Тази мантра изразява политическия механизъм за мачкане на всяка демократична сила. Тя е двойнствена - в зависимост от случая се казва, че демократичната сила е "създание на БСП или ДС, КГБ, Русия" или обратното- "творение на Запада, на ЦРУ или Сорос"...Сега този механизъм се използва против ГЕРБ и партии от Реформаторския блок. Зависи от контекста... Трябва ли да убеждаваме семейни чиляци, които сами са си избрали мъжете или жените, избор далеч по-важен от това за каква партия да гласуват на поредни избори, че както има групи, които сами решават да скачат с парашут, така има и хора, които сами, на свой риск, се заемат да градят партия или хоспис? Не са им нужни нито ДС, КГБ, Русия, САЩ, ЦРУ или Сорос... Не отричам. Сигурно има и платени. Аз безплатно говоря за неплатeните. 
Призрак броди из Европа, призракът на неплатените!

 • граждански протестDima GenHristina Hristova и 88 други харесват това.

 • 6 споделяния

 • Peter Petrov Г-н Симеонов, моите уважения към Вас, но не вижадте ли, че партия ГЕРБ е с ръководство , произхождащо от бившата БКП, от службите на ДС и облужващо едрия бизнес, пряко свързан с бившата БКП. Тази партия има типично за бившето БКП лидерско управление, типична за БКП разправа с инакомислещите. Там няма демократични вертикални структури, има недосегаеми от устава й лидери, които са разследвани от прокуратурата за криминални прояви. Като говорим за Реформаторски блок - можете ли да си спомните мултимилионерът г-н Андрей Пръмов, съпруг на г-жа Кунева, на кого дължи бизнеса си, от кого получава държавни поръчки. Иначе е добре да теоретизираме, но действителността е доста по-банална....

  25 август 2013 г. в 08:48 · Променено · Харесвам · 12

 • Кръстю Желязков "Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха"

  25 август 2013 г. в 08:50 · Харесвам · 8

 • Sabri Dyukqndji Neodavna v blizko vreme kogato demokraticnite sili se otsepixa otlupixa se i se yavavaxa na izborite samostoyatelni polucavaxa rezultati ot 1,2%do 2,6 pri izborite mnogo xora kazvaxa zasto samostoyatelno i ne zayedno i neka da ne zabravqme i xan KRUM kam sinovete si....i sega slet kato se pravqt usiliya da badat ,,zaedno'' nqkolko partiyi (7). za da se probiye krepostta ataka-bsp-dps sega mnogo ot sastite tezi krititsi kritikuvat tova nacinaniya tselta e yasno crez diskrimitirane na REFORM.blok da se poluci sastiya rezultat (statuktvo) vsicki znayem ce moje da ima razliciya mejdu tezi partiyi no tselta e da se preodoleyat razliciyata....no nali g-da vsicki yadem edin i sast xlqp piyem edna i sasta voda...az licno ne vijdam zasto v izborite kato edin yumruk da ne se yavat tezi partiyi v imeto na EVR. BG. i za imeto na obiknovenite xora? Elate sega da vidite kakvo e v malkite naseleni mesta feodalen stroy ..jelayem li tova da prodalji prez 21 vek v EVR. BG. Az ne jelaya tova a VIYE????

  25 август 2013 г. в 09:03 · Харесвам · 2

 • Svetoslav Pintev Г-н Петров веднага демонстрира как действат.

  25 август 2013 г. в 09:18 · Харесвам · 1

 • Петко Симеонов Петре, защо ли от БСП са толкова против ГЕРБ? Намери един безукорен и го покажи. Хайде, свърши това добро дело... Няма как да стане чудо и армията на ангелите да слезе на Земята и да почне битка с армията на дяволите, а ние да стоим отстрани и да сканидираме "българи юнаци".

  25 август 2013 г. в 09:23 · Харесвам · 8

 • Rada Aleksandrova Защото не ще могат да поделят останалото имане.Много алчни и от двете страни, много маймуни на клона.

  25 август 2013 г. в 09:33 · Харесвам · 3

 • Росица Нешкова Коренът е общ,там е бедата..няма как плода да е различен...

  25 август 2013 г. в 09:51 · Харесвам · 5

 • Андрей Бенев · Приятели с Петър Величков и 151 други

  Утежняващо обстоятелство: освен корен има и околна среда. За 45 години нашата среда оформи и вкорени здраво такъв манталитет. Аз обаче съм напълно съгласен със Сабри. Това е пътят за преодоляване на вкорененото. Или поне началото на пътя. С една дума, що за път ще е това, според мен: обединяване около КАУЗИ, а не около ЛИЧНОСТИ (респ. партийни активи). Една кауза, но изчистена от тяснопартийни сметки или, не дай си, Боже, олигархични интереси. Винаги сме се обединявали около личности, защото те знаят каква да е каузата и няма да ни поведат накриво. По този начин обаче се губи ядрото, същността, самата кауза, защото за разлика от нея личностите са много и така се образуват "крилца и перца", партии и партийки.

  25 август 2013 г. в 11:55 · Харесвам · 1

 • Веско Маринов Петко, толкова ли е ОПАСНО да се поговори
  (поне на стената ти) за един простичък факт:
  "Политическите фигури и партии в БГ са единствено работещи за различни ГЕО-политически и мафиотско-олигарски интереси!"
  И че най преследвани в България са РОДОЛЮБЦИТЕ и искащите максимално самостоятелна политика на родните ни политически фигури и интелектуалците ???

  25 август 2013 г. в 12:18 · Променено · Харесвам · 3

 • Веско Маринов Кога ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ ще спрат да ползват изпразнени от съдържание думи-мантри, като "комунисти", "капиталисти", и ще развеят следния слоган:
  БЪЛГАРИЯ ИМА СВОИТЕ ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ И НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ! 
  БЪЛГАРИЯ НЕ ТЪРСИ "вечни" покровители и "приятели", защото всяка държава се бори за националните и на народа си интереси ???

  25 август 2013 г. в 12:14 · Харесвам · 4

 • Ivan Ivanov Г-н Петров, не съм привърженик на ГЕРБ и не съм гласувал за тях. И все пак, посочете поне един факт, при който Герб да се е разправил с инакомислещите, както БКП. Посочете факт, при който "мултимилионерът" г-н Пръмов е получил държавна поръчка и кому дължи бизнеса си? Иначе сте долен клеветник! Нямо по-отввратително твърдение, от говори се. От пилоните на НДК изкукуригалите заявяват: протестите са платени - всички говорят! Кои?...

  25 август 2013 г. в 13:41 · Харесвам · 1

 • Ваня Таушанова · 44 общи приятели

  България е в трудна ситуация. Не казвам нищо ново, така е, но точно затова ми се иска да чета зрели и мъдри коментари като от хора преминали през беди и изпитания, но принадлежащи на един род. Нямаме време за късогледо противопоставяне и безкрайни нападки. Виждаме ли ясно къде има истинска готовност за промяна, за търсене на прошка, незлобливост в отношението с хората, чуство на отговорност към обществото и държавата ни, развитие. Нека този път бъдем мъдри и не вярваме на месии. нека бъдем и активни, защото властта има свойството да само нараства като търкаляща се снежна топка. Ако не срещне препятствие.

  25 август 2013 г. в 13:53 · Харесвам · 2

 • Веско Маринов А и Сабри е прав, нищо, че говореше за Кубрат и снопа с пръчки! 
  Наистина ме боли душата от тези разделения....отлюспвания
  .... и..."Я не сакам мен да ми е добре - сакам на Вуте да му е зле!"

  25 август 2013 г. в 14:00 · Променено · Харесвам

 • Milena Petkova Petkova " "Нима те все още не разбирате, че БСП създаде Съюза на демократичните сили /СДС/ и че те са сиамски близнаци? Нима те все още не разбират, че разлика в тактиката, стратегията и политиката на БСП и СДС няма? "

  25 август 2013 г. в 14:55 · Харесвам · 1

 • Angel Nedelchev 

  25 август 2013 г. в 15:49 · Харесвам

 • Angel Nedelchev Както винаги, в десятката...!@N

  25 август 2013 г. в 15:50 · Харесвам

 • Peter Petrov Г-н Симеонов, че не само от БСП са срещу ГЕРБ. Няма нормален политически субект, който да е за ГЕРБ. Да си за ГЕРБ значи да си за практики от рода на "Ало Мишо, още ли са там данъчните?' Или да си съгласен ЦвъЦвъ да мушва "бръмбари" под одеялото или да те слуша в тоалетната. Или Фидосова да командори депуати, министри, магистрати. Или да приемаш премиерът да отпразнува изборнните си победи пред камината на В. Златев. Или да се наслаждаваш на Калинки, Кристинки, Румянки...

  25 август 2013 г. в 15:58 · Харесвам · 3

 • Peter Petrov Г-н Иванов ГЕРБ изпрати наказателен отряд в ТВ СКАТ. Там той прекара шест месеца, като всяка сутрин се докладваше лично на г-н Дянков дали са открили неще. За справка вдигнете телефона на дежурния редактор във всеки от следващите дни и ще получите потвърждение.Не сравнявайте ГЕРБ с БКП и това да Ви е критерият. ГЕРБ е партия, направлявана от професионални PR специалисти. Тази партия се управлява от професионалисти, завършили Симеоново, със стаж в ДС и в пропагандни агенции. По-добре се запитайте защо шефът на ГЕРБ е станал член на БКП на 18 години, а бащата на неговия заместник е разкарвал по служба урода Мирчо Спасов....

  25 август 2013 г. в 16:04 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Петко, веднъж на една конференция в СУ Андрей Райчев каза една важна истина: "Ние (имаше предвид ЦК на БКП) - каза той - имахме инициативата. Използвахме това предимство за две неща: Да изберем противника и да изберем мястото на сблъсъка." Митко Луджев се взриви - той не се чувстваше като избран противник. Истината е, че аз се чувствам избран по това време - признавам си го. Но нека да не го даваме толкова лично. Понеже се занимавам с малцинства, ще ти кажа и друг механизъм на избор (с отрицитален знак - т. е. отстраняване) на нежелан противник. За закуската с Митеран е била поканена и Зейнеп Ибрахимова (сега Зафер) - тогава тя е била координатор на Независимото дружество за защита правата на човека за голямата по онова време Варненска област т. е Североизточна България. В Пловдив Зейнеп я арестуват и така тя не присъства на закуската. Наскоро след това тя е екстрадирана в Турция. Друг пример - Мустафа Юмер като председател на Демократичната лига за защита на правата на човека е първият, който лансира идеята за Кръгла маса (през юни 1989 г.). В декларация, която той прочита по Свободна Европа, се заявява, че турците трябва да водят своята борба само в рамките на общото движение за демокрация. Той и другите демократично мислещи турци и помаци бяха своевременно изгонени от страната (до края на май това приключи). Сещаш ли се кой зае създадения вакум. Друг пример. Малко слад 10 ноември в дома на Николай Хайтов ссе състоя среща с Андрей Луканов на поканени (избрани) активисти на създаващата се опозиция. Искаш ли да ти кажа, че, когато готвехме митинга на 10 декември в дома на Стефан Гайтанджиев, "избрания" Петър Берон се противопостави на митинга да има изказване за правата на турците, защото Андрей Луканов бил против това на събирането при Хайтов (бил поставил такова условие). Ако не ми вярваш питай Желю Желев и Таня Желязкова. Да обърнем сега листа: В приложение на едно постановление на МС (не помня 56 ли, 57 ли) бяха избрани онези, на които да се прехвърлят крупни капитали, включително и от мащабния черен бизнес на БКП (наркотрафик, търговия се оръжие, незаконен реекспорт и т. н.) Или искаш да кажеш, че една сутрин покойния Илия Павлов се е събудил от рев на магаре и като излязъл на портата видял едно добиче, натоварено с торба жълтици. Тези дни беше изнесена биографията на "неизбраната" Цветелина Бориславова. Така че, Петко, моите уважения за Вашия честен порив на 7 септември 1989 г., но не Вие бяхте основната движеща сила на събитията. Основната движеща сила вътре в страната бяха тези, които трансформираха своята политическа власт в икономическа, за да я консумират сега отново и като политическа. Ето как се създаваше днешната олигархия, която е и червена и синя и депесарско синя и герберска, т. е. онази върхушка, която сля политическата и икномическа власт.

  25 август 2013 г. в 16:55 · Харесвам · 7

 • Petinka Ilieva Г-н Иванов, моето уважение за това, че правите такъв анализ! Горко на наивниците, които съдят само по цвета, кой е добър и кой лош.Тези, които крещят по митингите"червени боклуци" дали въобще се замислят, че боклука няма цвят, а по миризмата ще го познаете.Но...който няма нюх, позволява да бъде манипулиран, за съжаление!

  25 август 2013 г. в 17:11 · Харесвам · 4

 • Mihail Ivanov Петко, това за ангелите и дяволите направо ме уби. Ангелчетата Бойко, Цецо и Искра. Ама не си прав. Не е армията на ангелите, а армията на архангелите - нали те са небесната полиция. Затова и архангел Михаил е освен мой патрон и патрон на земната полиция. Да му се чудиш на този Бойко, къде ли си крие архангелските крила? А хора като Радой, Моката, Христо Ганев - да им се не знае - до сега да си крият дяволските опашки. Далече отиваш, Петко. Що не го кажеш направо, че това е геополитическа битка - Америка срещу Русия. А ние тук сме им бойното поле. Пак добре, че не сме я докарали като Сирия. Ама и на двете страни в тази битка хич не им пука колко големи демократи, колко небесни ангели или колко дяволски изчадия ще ни управляват. Важното е да са ТЕХНИ.

  25 август 2013 г. в 18:02 · Харесвам · 3

 • Ivan Ivanov Г-н Петров, Какво разбирате под "наказателен отряд"? Арестуваха ли ги, вкараха ли ги в затвора, избиха ли ги? Това е паралелът с БКП и "инакомислещите". Докладвали на г-н Дянков - какво от това? Закриха ли СКАТ, спряха ли я? Все още чакам факт за г-н Пръмов. Потрудете се още малко...

  25 август 2013 г. в 18:12 · Харесвам

 • Ivan Ivanov Констатациите Ви за ГЕРБ също се съотнасят към БКП/БСП. ДС, Мирчо Спасов, червени книжки, Симеоново...

  25 август 2013 г. в 18:17 · Харесвам

 • Nikolay Kolev Натрупването на първоначален капитал (колкото по-голям толкова е по-добре ) не е описано в никоя книга и от тук ние сме точно в сверата на първоначлаен капитал , няма лошо стига да повишава брутния вътрешен продукт + заплата на работещите , уви в България не е така и Герб залитна към Олигарсите , което естествено им изяде "хляба", това не е "нова политика" , това може да се превърне в геноцид за българина и от там , имало България ...., вече няма България ?! ......има цигани + ......

  25 август 2013 г. в 22:51 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Спецификата, господин Колев, на нашенското второ първоначално натрупване на капитали е в това, че сега няма случайно изровени гърнета с жълтици, магарета, натоварени със злато, които да се появят в някоя непрогледна мъгла на портата и т. н. - все първи милиони с приказен произход. Някак си в повечето случаи се е крало поединично. А е имало и немалко такива, които са се справяли с труд още преди Освобождението. Сега една група от хора, свързани в една или няколко мафиотски мрежи, присвои за кратко време това, което принадлежеше (уж) на всички нас, които биваме наричане по речите и патетичните изказвания "целокупен български народ". Такава мащабна кражба не сме имали по-рано в историята. И съм съгласен, че тези крадци са непроизводителни - парите, които те въртят по правило са спекулативни. Що се отнася до ГЕРБ - той не залитна към олигарсите - той беше създаден от олигарси. И накрая по повод Вашия коментар за циганите ще кажа: На калпав народ циганите му пречат.

  26 август 2013 г. в 13:53 · Вече не харесвам · 3

 • Петко Симеонов Мишо, има много истина в това, което казваш, но ако правилно съм разбрал онова, което си написал, от желание за обективност ставаш краен. Как си представяш "Радой", "Моката", "Христо Ганев" и пр. подобности да се занимават със всекидневна политика?! Хора като споменатите не се подбират от Луканов или Райчев. "Те" са могли да изберат кого "да развиват", кой "да остане", но не и кого да "допуснат"... В една дискусия в БТА отговорих подробно на тезата на Райчев. Луканов е имал следните възможности за избор, ако приемем, че е могъл да избира срещу кого да седне: Симеон Втори; Илия Минев; Йоло Денев; Ценко Барев; Желев и Клуба... Други не се сещам. Излишно е да ти обяснявам защо всъщност той избор е нямал... На кого да се позволи "да се развива", ок. Темата става друга. Там е подбирал и развивал... Примерът ти със Зейнеп само потвърждава това, което казвам. (Да не сбъркам нещо... Къде е сега Зейнеп?).

  26 август 2013 г. в 13:57 · Харесвам

 • Петко Симеонов За геополитическите фактори има нещо вярно, но и много невярно. От 17 век насам в Европа няма напълно независима държава. Всички в една или друга степен зависят от външни сили. Германия беше разделена половин век, а нейната провинция Източна Прусия не се съзира да има възможност да се върне в нейните предели.... Да не говорим за по-малките страни. Гърция също е на "важно" място, но май геополитическите фактори не действат с такава сила. Много неща си зависят от нас! От нас!

  26 август 2013 г. в 14:09 · Харесвам

 • Петко Симеонов Последният ти постинг приемам.

  26 август 2013 г. в 14:15 · Харесвам

 • Mihail Ivanov За геополитиката, Петко. То се вижда с просто око, че в България се сблъскват интересите на Русия и Амверика. Това между другото води до тъжния резултат отново да се разделим на "фили" и "фоби". Сега делението е на "русофили" и "американофили". Няма лошо. Ама нека тогава да си го кажеме честно, а не да усукваме, че гербаджиите са ангели небесни, когато с просто око се вижда какви са.

  26 август 2013 г. в 14:57 · Харесвам · 2

 • Mihail Ivanov Ето да вземем позицията на добре познатия ти професор Димитър Ненов. Преди изборите той заяви и написа по електронната поща, че ще гласува за ГЕРБ, следвайки своята осмислена проамериканскса ориентация и не желаейки България отново да влезе в лоното на Русия. При това добави: Да, ГЕРБ не са никакви демократи, но геополитическата ориентация е по-важна от демокрацията. Разбира се, че не съм съгласен, но уважавам честната позиция. А другото е непрекъснато да набиваме, че ГЕРБ са по-добри от БСП, което е, меко казано, странно занимание, защото за мене и едните и другите са еднакво лоши. И, пак според мене, е отчайващо да се редуват в управлението на държавата, подпряни от някакви патерици. Защото твоята позиция се свежда до това - Да свалим БСП, за да дойде ГЕРБ. Как не приемеш, че основното противаречие днес в нашето общество е между олигархията и останалите, а не между сини, червени, пембени, залени и какво ли не още. Защото в самото обозначаване на тези цветови кодове има измама и социално инженерство.

  26 август 2013 г. в 15:08 · Харесвам

 • Ivan Ivanov Г-н Иванов, а Вие какво предлагате? Да оставим на мира сегашните управляващи, крепени от две партии с явно олигархичен произход и една фанфаронска партия с комичен вожд, финансирана от Североизтока. Това, че четвъртата партия в НС също е подозирана в олигархични зависимости, не прави първите три по-приемливи. ГЕРБ, ако не друго, поне ясно върви по пътя на европейската ориентация на страната ни. Всичко друго е ненужна и вредна словестна гимнастика...

  26 август 2013 г. в 15:39 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Г-н Иванов, аз не подозирам ГЕРБ, че е олигархична партия. За мене е вън от всякакво съмнение, че тя е такава. И то не по-малко олигархична от БСП и ДПС. За мене за целия период от началото на промените не са били нанасяни по-тежки удари върху толкова слабата ни демокрация от ударите на ГЕРБ. За мене протестите, на които особено в началото симпатизирах и в които щях да се включа, ако здравето ми позволяваше, са в страни от целта, която смятам за основна - да се ограничи правно и политически олигархията, не зависимо с кой цвят се асоциират нейните представители. За мене Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев не са по-приемливи от Цветан Василев и Валентин Златев или ТИМ или Огнян Донев и т. н.Основната цел е да се сменят правилата на играта - антиолигархично (антимафиотско) законодателство, законово демократизиране на изборния процес, коституционно и правно ограничаване на корупцията в съдебната система и т. н. Оставката на Орешарски сама по себе си няма да разчисти пътя за тези промени. Трябва, както вече не веднъж се каза, да се смени модела. Иначе ще се въртим в омагьосен кръг. Порочният кръг: БСП-ГЕРБ-БСП-... е (използвайки Вашата стилистика) вредна политическа гимнастика, водеща до затъване все по-дълбоко на нашето общество.

  26 август 2013 г. в 16:36 · Харесвам

 • Андрей Бенев · Приятели с Петър Величков и 151 други

  "Да се смени модела" според мен е задача, подобна (учил съм и използвам Теория на подобието, като топлотехник:) с други такива, например: "да се намалят цените". Как да намалим цените? Първо, отгоре, принудително, с постановление - но това става при тоталитарна, авторитарна или диктаторска държава. В демократична и пазарна (уж) като нашата, трябва да стане автоматично чрез механизма на конкуренция. Ако Х не сваля цените, отиваме да пазаруваме при У. Ако У ги задържи, а Х ги свали, връщаме се при Х или отиваме при Z. И така поддържаме низходящо равновесие в допустимите граници. Щом има подобие в задачата, значи има подобие и в решението. Протести и бой до дупка срещу управляващия олигархичен блок Х до смяната му с У. Ако и той е олигархичен, пак протести, бой до дупка и смяната му с взелия си поука У или (както е най-добре в сегашния случай) смяната и на двамата със Z. Значи, все пак избори. Смяната "отгоре" според мен тук ще означава някакво насилствено развитие, например революция или война.

  26 август 2013 г. в 18:28 · Харесвам · 2

 • Петко Симеонов Мишо, предлагам ти смешно упражнение. Сравни като стил на "демократично поведение" двамата последни председатели на Народното събрание: Михаил Миков и Цецка Цачева... Показателите, по които ще сравняваш Борисов и Орешарски, оставям на теб. Ще те последвам.

  26 август 2013 г. в 18:54 · Харесвам · 1

 • Mihail Ivanov Петко, защо не ме накараш да сравня Цветан Цветанов с Пенчо Пенев (и даже с Михаил Миков) като министри на външните работи. Наистина предлагаш смешни неща.

  26 август 2013 г. в 19:06 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Защо не ми предлагаш да сравня Симеон Дянков и Петър Орешарски. Това сравнение е пълна глупост. А, защо забравих за Искра Фидосова - сигурно защото тя е несравнима. Иначе, Менда Стоянова ми е много симпатична. Смешни са тези сравнения, защото трябва да се сравняват политики, но дори и това е безумно, защото, както вече казах, и двете възможности са лоши.

  26 август 2013 г. в 19:10 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Що се отнася, Петко, до "избора", в конкретните си измерения този въпрос е много дълбок. И все пак - само един пример - ти спомняш ли си за д-р Петър Дертлиев - защо забравяш за него и в същото време ми натикваш в лицето Йоло Денев и Ценко Барев. За председател на СДС вместо Дертлиев беше избран Филип, за президент Дертлиев беше бламиран и вместо него беше избран Желю. За младите нека поясним, че Дертлиев беше ръководител на Социалдемократическата партия. Той беше политически унищожен в резултат на сговор между така наречените "либерали" в СДС и Андрей Луканов (за Луканов - питай Драго Драганов - две седмици преди избора на президент, на който СДС издигна "твърдо" Дертлиев, Луканов казва на Драганов: работим за Желев - защо забравяш това ). Резултат - беше нанесен тежък удар върху българската автентична социаладемокрация, за да се разположи в цялото ляво пространство БСП със своята измамна същност на неавтентично ляво. Ама не ми изтъквай, че Дертлиев имал недостатъци. Кой ги няма? Но не можеш да отречеш, че той беше демократичен, беше почтен (за него политиката не беше мръсна работа) беше принципен и последователен (затова имаше време, когато БСП насочи цялата си ярост срещу него). Сега нямаме автентично ляво и Иван Иванов правилно ме пита - какво предлагаш? Няма каво да му отговоря, защото имаме налице само партии-ментета. И е умилително как вие, които се опитвате да реконструирате това време (Желю, Митко Луджев, ти и т.н.), старателно заобикаляте или умаловажавате темата за унищожаването на българската социалдемокрация.

  26 август 2013 г. в 19:45 · Променено · Харесвам · 2

 • Петко Симеонов Е, хайде сега. Виновен съм за ликвидирането на БСДП... Фантазираш, драги. Конфликтът БКП - Дертлиев е много стар. За него писах веднъж - виж, http://www.omda.bg/.../Statii/Yumrukat%20na%20doktora.htm

ЮМРУКЪТ НА ДОКТОРА

Докторът беше хубавец, интелигентен, общителен и винаги ефективен в ситуацията, в която се намираше. На заседание - сериозен и съсредоточен, можеше с точна мисъл и воля да изрази и наложи мнението си; в неформална обстановка - остроумен, закачлив с жените и благоразположен към мъжете, бързо ставаше…

OMDA.BG

26 август 2013 г. в 20:20 · Харесвам · Махане на предварителния изглед

 • Peter Petrov Г-н Иван Иванов, Вие сериозно ли питате за получени държавни поръчки от г-н Пръмов? Вие наистина ли смятате, че проблемът на българския преход не се казва БСП? Прочетете размислите на г-н М.Иванов - точни и ясни формулировки. Блатото, в което се озовахме по планирания от номенклатурата път е много добро за нея, но отчайващо за населението. Преди всичко ние имаме назначени капиталисти - собственици на националния капитал. Те разбира се са лоши мениджъри и затова сме натова положение. Имаме работа с лошо управление на все още неунищожения национален капитал. Останалият се продаде и препродаде от бившата номенклатура. Много трудно и невъзможно е да се заместят сегашните собственици на националния капитал с други. Така че да се готвим за дълги години постепенно изчезване на българската нация от сцената на Европа. Няма да има изход от тунела...

  26 август 2013 г. в 20:26 · Харесвам · 1

 • Peter Petrov Ако г-н Иванов Ви интересува СКАТ, то попитайте пак някой от дежурните редактори там какво се нарича психически тормоз от боен отряд проверяващи на ГЕРБ. В коя друга национална телевизия по времето на ГЕРБ хвърляха запалителни коктейли? На коя телевизия(освен на Кнал 3) палиха коли, чупеха служебни автомобили? Защо ли за по-голямата част от столицата е спряно разпространението на СКАТ? Че какво ли е значението на тази провициална телевизия за да бият журналистите й пред очите на полицаите на ЦвъЦвъ и да няма после последствия? Та Вие не знаете ли за арестувания и бит от полицията водещ Д. Байрактаров във Велинград по времето на ГЕРБ. Обадете му се и той ще Ви разкаже каке бил третиран като животно.

  26 август 2013 г. в 20:36 · Харесвам

 • Петко Симеонов И в посочената публикация съм разказал малко от тези сложни отношения. Както ми е казвано, дали е вярно, не зная, но източникът ми е информиран човек, Докторът е работил за връзката между БКП и западните социал-демократи. Той е бил, според същия източник, специален посланик на Живков при Бруно Крайски. Може би Чакъров знае нещо по въпроса. За тази му роля, ако тя е била реална, досещаш се, не зная само аз, така че негово възможно президентство е било обречено по обратните причини на тези, за които съм писал в цитираната си публикация. Но в нея разказвам, каквото сам съм проверил. А отношенията наистина са били сложни и то поради съвсем други работи. Докторът нямаше как да стане президент... За протокола ще отбележа, че той беше изключително качествена личност и роден национален лидер.

  26 август 2013 г. в 20:42 · Променено · Харесвам

 • Peter Petrov Бруно Крайски! Голям социалдемократ! Не беше ли той, по чието време всичкият мръсен капитал от Източна Европа намери широк прием във Виена. Не беше ли той, който организира източването на източноеропейските банки в посока Австрия? Той ли узакони и прие по неясни причини нереформираните комунистически партии в семейството на европейската социалдемокрация? И блокира по този начин реформирането на обществата там?

  26 август 2013 г. в 20:47 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Не, Петко, сигурен съм, че ти не си виновен и за това съм се изразил много внимателно. За мене ти си оставаш почтен човек - можеш да бъдеш сигурен. Но виновни има. В своите публикации, които цитираш, не виждам темата за унищожаването на българската социалдемокрация в първите години след промяната. Ще се радвам, ако напишеш нещо за това.

  26 август 2013 г. в 21:01 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Все пак, Петко, ти би трябвало да знаеш, че когато в СДС се издига кандидатурата на доктора, той е попитал: "Ще стоите ли твърдо зад мене?" И е получил категорични уверения. След което следва събирането при Мишел Петков и предателството на част от СДС.Самият Дертлиев всичко това го е описал. При това той беше огорчен, но не се настрои срещу никого - не се озлоби. Но въпросът не е само и не е преди всичко за Дертлиев, а за това, на което сега сърбаме попарата - защо имаме пяртии-ментета и нямаме автенични дясно и ляво. В края на краищата става дума за исторически анализ, а не за ченгесарски пикантерии.

  26 август 2013 г. в 21:15 · Харесвам · 1

 • Ivan Ivanov Петър Орешарски?! Вероятно г-н Иванов, имахте предвид Петър Чобанов. Иначе грешката Ви е симпатична - и двамата са по-слаби икономисти от г-н Дянков. Не, че той е нещо кой знае какво. Но всеки, различен от днешните недоразумения, са едно ниво по-горе...

  26 август 2013 г. в 21:55 · Харесвам · 1

 • Mihail Ivanov Не, господин Иванов. Поправете ме, ако бъркам, но Орешарски не е ли бил министър на финансите по време на тройната коалция. Аз не съм финансист и не мога да кажа кой е по-добър, но съм бил свързан 40 години с Българската академия на науките и то в неоспорено от никого водещо направление и не знам някой друг технократ-финасист, който да е правил по-големи поразии в науката от този Дянков. От друга страна в нашата къща баща ми, сестра ми и братовчед ми бяха икономисти (сестра ми - финансист) и съм отрасъл в тяхната среда. И още един път повтарям - този разговор е безумен - все едно, като запалянковци на два отбора да спорим кой халф, кой вратар и кой център-нападател е по-добър. Важно е какви са политиките, а аз смятам за природно бедствие, както политиката на ГЕРБ, така и на БСП (за ДПС не стана дума, но то се подразбира).

  26 август 2013 г. в 22:15 · Харесвам

 • Ivan Ivanov Г-н Peter Petrov, Зададох Ви ясен въпрос - да посочите конкретни обществени поръчки и кому дължи бизнеса си г-н А. Пръмов? СКАТ спряха ли ги, затвориха ли ги, избиха ли ги? Вместо това ми отговаряте с общи бля-бля - всички знаят. Вероятните посочени от Вас действия срещу СКАТ са дело на хората на малкото нещо - видяхме олигофренските действия срещу телевизията последните месеци...

  26 август 2013 г. в 22:17 · Харесвам

 • Ivan Ivanov Г-н Иванов, моите почитания към Вас като, човек, намерил почтено и достойно място в новото ни общество. И все пак, идва време, когато човек трябва да се определи и обозначи къде стои в обществото: дали с тия или ония. "Тия" са БСП, ДПС и le petit shose, а "ония" са останалите и, с цялата условност, ГЕРБ. Халфове, бекове и вратари има всякакви, но не е вярно, че не могат да бъдат сравнявани - могат, и още как...

  26 август 2013 г. в 22:34 · Променено · Харесвам

 • Peter Petrov Г-н Иванов, първо Дянков не е никакъв специалист по икономика. Той е посещавал лекции в един от хилядите клубове по интереси в САЩ, които имат там статут на университети(бил съм там). Дянков дойде в България заради роднинските си връзки, а не заради способности. Той стигна до там да прави тъпи изявления във Вашингтон по адрес на политиките бв ЕС. И беше уволнен дистанционно за това. Дянков не знае добре английски(аз говоря този език от 40 години). Пуснете му някой запис от youtube за да се уверите и да обогатите представите си как не бива да се говори английски.

  27 август 2013 г. в 08:47 · Харесвам

 • Peter Petrov Г-н Иванов , Вие продължавате да искате сведения точно в кой ъгъл на кой ресторант г-н Пръмов си е уреждал условията за поредната схема. Той дължи богатството си на БСП. Може би Вие ще ми подскажете в кой ъгъл на кое кафене на г-жа Пръмова и подсказаха да си смени фамилното име от Пръмова на Кунева в началото на 90-те..Или не, по-добре искате да чуете това ..."един ден г-н Пръмов както си разхождал кучето намерил една ябълка, излъскал я ...."

  27 август 2013 г. в 08:51 · Харесвам

 • Ivan Ivanov Не, господине, не искам сведения. Сведения обикновено искат други хора. От Вас очаквам нещо много просто - факти! Иначе, пак повтарям, сте долен не само клеветник, но и лъжец! А хора като Вас събират сведения кой какви интереси е имал, кой с кого и в кой ъгъл е стоял и пр....

  27 август 2013 г. в 09:14 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Г-н Иванов, аз съм с "тия" срещу олигарсите (главно свързани с БСП, ГЕРБ и ДПС). Ако се намери политическа формация, която ясно да заяви, че е срещу олигарсите, това ще бъдят моите "тия". За сега най-близко до тази принципна насоченост са ДСБ (страхувам се, разбира се ДСБ да не се размие, като започне да прави прекалено много компромиси в рамките на Реформаторската коалиция - с Партията на Меглена Кунева например; страхувам се ДСБ да не направи безпринципни компромиси и с ГЕРБ след едни бъдещи избори). По разбирания съм социал-либерал (т. е. пазарна икономика и политически плурализъм, съчетани със социална защита на групите в неравностойно положение). Ако протестите родят формация с още по-ясна антиолигархична насоченост (но не и популистка, антиглобалистка, ултралевичерска и етнонационалистическа като Атака, РЗС, ВМРО или НФСБ) , аз ще гласувам за нея и ще призовавам другите да направят това. Но съм категоричен, че лозунгите "Червени боклуци" и "Оставка" не са креативни и размиват нещата, чертаейки неправилни разделителни линии. Повтарям - за мене съществената разделителна линия е "ние" и "те - посткомунистическите олигарси (независимо от привидния им цвят)", които са метастази на тоталитарното управление. Между другото, за първи път видях ясно очертана (макар и на места идеализирана) тази разделителна линия у Александрина Пендачанска.

  27 август 2013 г. в 15:16 · Харесвам · 2

 • Ivan Ivanov Г-н Иванов, съгласен съм с всичко написано от Вас в последния пост. Но понякога, за жалост напоследък почти винаги, се налага да избираме по-малкото зло. Не съм нито привърженик, нито агитатор на ГЕРБ, опазил ме бог! Не зная ,само подозирам за техни връзки с олигархията. Не зная кой точно е олигарх. Дори не зная какво точно означава олигарх - всеки забогатял човек ли е такъв? Сигурен съм, че повечето от пишещите във форумитеспоменават олигархията като зло някак си като дежурно оправдание за собственвия си неуспех...Но простотията съм в състояние да различа. Не на един или двама от лиддерите на ГЕРБ тя им личи. Имат,разбира се, и качествени лица, които, струва ми се, напоследък се налагат. Но такава простотия, налагана от сега управляващите, е недостижима! Вземето божем учените другари Миков, Мая, пък защо не и Станишев. Или марионетката г-н Орешарски. Сами по себе си ужким неглупави хора, а простотиите се прескачат една друга. Докато пиша това, слушам репортажа от Пилоните при НДК. Е, такава простотия е върховна. Както виждате, г-н Иванов, всичко може да се сравнява и степенува...

  27 август 2013 г. в 18:33 · Харесвам · 1

 • Mihail Ivanov Под олигарси, г-н Иванов аз разбирам тези, които държат в ръцете си и икономическа и политическа власт. Смятам, че свързани с ГЕРБ такива са (като примери) - Иво Прокопиев и други от КРИБ и особено Цветелина Бориславова. Що се отнася до простотията, през последните години свидетели сме на своебразно съревновавание - следващите се стремят да задминат своите предшественици.

  27 август 2013 г. в 19:08 · Харесвам · 2

 • Peter Petrov Г-н Михаи Топалов, харесвам Вашите разсъждения. Но Вие ще харесате ли подобен подход "аз харесвам партията Х, но не харесвам крайно десни партии, замесени с олигархията като например Сила, РЗС и ДСБ. Т.е. да изброя няколко такива и да тупна до тях Ваш...Вижте още

  28 август 2013 г. в 20:04 · Харесвам

 • Mihail Ivanov Господин Петров, не съм сигурен напълно, че адресирате текста си към мене, защото нещо имената не съвпадат. ДСБ не е моя - просто към края на управлението на ГЕРБ тя се изави с най-ясна анти олигархична насоченост и затова имах известни предпочитания към нея. Изразил съм и хсвмоите страхове доста ясно. А за партиите, които съм изброил, отрицателното ми мнение не е от вчера. Но не бих се впуснал тук да им правя анализ.

  28 август 2013 г. в 20:29 · Харесвам · 1

 • Peter Petrov Г-н Михаил Иванов, тези дни често мисля за покойния М. Топалов. Но добре, че тсе доловили адресата. Ако проейктът "ДСБ" беше осъществен от друг, а не от г-н Костов, сега нямаше да сме на това дередже. Вижте само какъв номер им изигра на изпроводяк г-н Костов - "след мене потоп". Като с един изненадващ за много наблюдатели ход се върза с партия, имаща един файтон избиратели, но като коалиция губят субсидията, не влизайки в НС. Сега тази измислена група т.н. Реформаторски блок се прави заради липсата на средства по същата причина и при СДС. Предполагам, че не говорите сериозно, че ДСБ била с най-ясна анти олигархична насоченост(справка оценките на д-р Михайлов). Защо ли не мога да се сетя за масови прояви на тази партия по време на анти-Лукойл акциите или срещу двата ТЕЦ-а край Радневео, които източват България? А да Ви е минавало пред погледа мнението на проф. Огнян Минчев за новата патриотична вълна и нейната ясна дясна насоченост и отчетлива разлика от АТАКА(явно сте подминали сайта с програмата на НФСБ)...

  29 август 2013 г. в 09:32 · Харесвам