21-конференция на СДС

Божидар Лукарски беше избран за председател на СДС с 392 гласа на 21-вата Национална конференция на партията днес.

"Обединението на демократичната десница не трябва да бъде договорка между лидерите на партиите", каза Лукарски при представянето си. "То може да се случи само около категоричната подкрепа на принципи и политики, изготвяни от експерти, включително и от СДС, защото не е тайна, че нашият експертен състав е на по-високо ниво от този на другите партии вдясно и заявявам това съвсем отговорно", допълни той.

Лукарски посочи, че обединението вдясно не трябва само да пуска декларации и "отделни лидери да търсят най-изгодната коалиционна формула". Той обяви, че ще се бори срещу вътрешнопартийното разделение и най-вече на разделението между София и провинцията. "Дясномислещите симпатизанти знаят лобитата в СДС и това ги отблъсква от нас", заключи Лукарски.

Кандидатите за председателския пост останаха четирима, след като главният секретар на партията Константин Арабаджиев си направи отвод с мотива, че има критики към дейността му и не иска да разединява партията. Това бяха Иван Сотиров, който получи 263 гласа, Божидар Лукарски, Детелина Симеонова със 17 гласа и Драго Михалев с 14 гласа.

Представители на софийската организация обвиниха Божидар Лукарски, че не е плащал членския си внос в район "Младост" през последните две тримесечия. Оказа се, че той го е плащал в централата на партията на "Раковска" 134.

За да може на Национална конференция да бъде избран нов председател, първо бяха приети промени в устава на партията, тъй като досега това ставаше с вътрешнопартийни избори.

Предишният председател на СДС Емил Кабаиванов подаде оставка след парламентарните избори на 12 май, на които партията събра едва 1.37% от гласовете и остана извън парламента за първи път от създаването си.

В доклада за дейността си Кабаиванов заяви: "Нашата задача е широко дясно обединение, но без в него да има менторство, бащинство, без някои да се самоопределят като аристократи в политиката. Трябва обединение на равнопоставени партньори". Той посочи, че целта на обединението не трябва да бъде като тази "колегите" на СДС – да се съберат три или четири партии, за да прескочат изборната бариера и да влязат в парламента, а много по-далечна.

След конференцията делегатите излязоха с обща декларация, в която изразяват позицията си за сегашното управление. Повод за дискусия стана текст в декларацията, в който се изразява подкрепа на изявлението на президента Росен Плевнелиев, че единственият демократичен изход при криза са изборите.

Фактът, че президентът беше министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ, повдигна въпроса за позицията на СДС спрямо партията на Бойко Борисов. В крайна сметка изявлението на Плевнелиев беше одобрено.

"СДС е убеден, че протестите на българските граждани днес са и срещу недемократичните прояви, допуснати от правителството на ГЕРБ. СДС е убеден, че реалното обединение на десните сили е истинската алтернатива както на сегашното управление на БСП и ДПС, така и на предишното управление на ГЕРБ", пише още в документа.

По-рано днес режисьорът Евгений Михайлов разпространи сред делегатите отворено писмо от името на група интелектуалци - бивши членове на партията. "Призоваваме ви да вземете решение и поверите ръководството на Съюза на демократичните сили на поканен от вас Временен обществен съвет от безспорни авторитети, като Филип Димитров, Петър Стоянов, д-р Любомир Канов, Борис Христов, Едвин Сугарев други,които да отворят партията, да възвърнат доверието и да поставят началото на новия път на Съюза", пише в документа. Авторите настояват временният съвет да организира нова Национална конференция, която да изработи и партиен устав.