16 септември 2013


Петко Симеонов
16 септември 2013 г. · Sofia · 
Проблемите на Княжеството са нерешими без развита пътна инфраструктура! Отваряне на страната към Дунав! Започване на още два моста - при Оряхово и Силистра. Грижа за пристанищата по реката. Лесна преодолимост на Стара планина - поне един тунел (при Шипка), но по-добре три (плюс Петрохан и Троян-Кърнаре), всички проходи да бъдат минимум скоростни пътища. Магистрали, магистрали, магистрали...
Асфалтът е първото ястие на трапезата и се поднася с държавна политика. Другото хората сами ще сервират.

Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна - Mediapool.bg

Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна - Населението на Северна България...

MEDIAPOOL.BG

 • Vania TrifonovaГеорги КалендеровSvetlana Radeva и 57 други харесват това.

 • 21 споделяния

 • Виктор Димчев И много деца, живи читалища, селца, презаселени обратно от българи. Илюзии на този етап, по-важни са лесните милиони от енергетика и изпиляването на националното доверие. 

  Комисионни срещу принципи.

  16 септември 2013 г. в 09:19 · Вече не харесвам · 9

 • Georgi Stankov Свършиха годините на граДежа,сега сме в периода на граБежа.

  16 септември 2013 г. в 09:30 · Вече не харесвам · 8

 • Tosho Toshev · Приятел на Hristo Genchev

  Това е така за да се върнат хората трябва да се върнат предприятията които Костов продаде на безценица за да има хората каде да работят да се вземе пример от развитите страни.

  16 септември 2013 г. в 09:38 · Харесвам · 1

 • Mariya Stoichkova · 2 общи приятели

  Това е резултатът от системно провежданият геноцид над българското население от управляващите през всичките години на"демокрация"

  16 септември 2013 г. в 09:54 · Харесвам · 1

 • Sabri Dyukqndji Jiveya v severna BG.i s ocite si vijdam tezi prosesi...ne se razkriyat nikakvi rabotni mesta...osven ozelenavane...bezrabotnite se manipulirat po lesno....

  16 септември 2013 г. в 09:59 · Харесвам · 1

 • Красимир Маринов Северна България е забравена от всички управляващи в 23 годишния ни преход. Това е най-голямата причина за обезлюдяването. Като се започне от това , че магистрала Хемус все още е построена само 180км. от 440км. , а магистрала Черно море има 8-9 км от 130км . Какво повече да говорим като няма инфраструктора какъв бизнес да се развива? Все едно да развиваш бизнес в Хималайте.... Да не говорим , че градове като Враца, Монтана , Ловеч, Търново, Русе , Шумен, Силистра, Габрово много бързо обезлюдяват поради липса на препитание на населението. Не съм защитник на Борисов, но като се позамисли човек май ще излезе прав, че без инфраструктора бизнес не се развива. Вярно е че асфалт не се слага на масата за вечеря, но за да има нещо да се сложи за ядене трябва да има къде да работим, а без инфраструктора няма бизнес-няма къде да се работи няма какво да се яде. Това е основната причина поради изселването и обезлюдяването на северна България !!!!

  16 септември 2013 г. в 10:04 · 3

 • Chavdar Naidenov А на Видинското царство какви са?

  16 септември 2013 г. в 10:35 · Харесвам

 • Иванчо Върбанов Би трябвало всичко да е поставено в условията на хароминчно развитие, магистралите трябва да се правят заедно, едновременно с всичко останало - фабрики, търговия, културни институции... Постановката първо пътища после друго е грешна, примитивна, всичко трябва да става едновременно. След това, правят се пътища с чужди(турски) фирми, ефектите ще са много повече с български фирми, работници и инженери. Качеството на турската продукция е ниско, пълен боклук. Най-лесно е установима истина с цимента дето идва от съседите, полаган масово в градежите... Вероятно с чуждите фирми е внасяна корупция, освен примитивно качество, ограбване на национален продукт и унищожаване на местната индустрия.

  16 септември 2013 г. в 10:56 · Харесвам · 3

 • Петър Величков асфалтът приключи, сега е времето на демагогските залъгвания - това ще намалим, пък то се увеличава (ток), онова ще увеличим (пенсии и заплати), обаче няма да е сега, а в края на мандата.

  16 септември 2013 г. в 11:22 · Променено · Вече не харесвам · 1

 • Илия Илиев И един трафик по тези магистрали! От гостарбайтери...

  16 септември 2013 г. в 12:21 · Харесвам · 1

 • Иванчо Върбанов Животът не е приключил с един човек, с един лидер, с една партия... Рано или късно магистрали ще има, поминък също... Илизия е да мислим, че след "тато" времето свърши... Ще погинем и прочие глупости...

  16 септември 2013 г. в 12:28 · Харесвам · 2

 • Chavdar Naidenov При органично развитие, сега би трябвало завършената магистрала да започне да се отплаща във вид на нова индустрия покрай нея, нови работни места, засилена търговия. И с повишените приходи в бюджета да може да се строят нови пътища. Има ли в България поне един човек, който все още да мисли дългосрочно? (освен мен) 

  16 септември 2013 г. в 12:33 · Вече не харесвам · 3

 • Иванчо Върбанов Много сте скромен господине, но сте прав.

  16 септември 2013 г. в 12:39 · Вече не харесвам · 2

 • Petko Tsvetanov · Приятели с Ivo Hristov и 30 други

  Да цитирам една сливенска циганка, която на въпрос дали магистрала Тракия им предлага някаква работа отговорила: Какво магистралата, младите да ходят да работят там, ние старите какво да правим на магистралата!" Тъй де!

  16 септември 2013 г. в 12:43 · Вече не харесвам · 4

 • Петко Симеонов При съществуващите технологии пътната инфраструктура е базова за развитието на всички останали инфраструктури... Дори е досадно да се обяснява защо.

  16 септември 2013 г. в 13:21 · Харесвам · 1

 • Илия Илиев Досадно е да се обеснява защо е необходима инфраструктура, когато няма хора и пазари.

  16 септември 2013 г. в 13:30 · Харесвам · 1

 • Teodora Sokolova · 74 общи приятели

  Както и да се обяснява,тези които " не ядат асфалт " няма да го разберат.

  16 септември 2013 г. в 13:30 · Харесвам · 2

 • Monika Demirova Петко,кк ще обясниш на тези,които не искат райграс примерно,а сливи за ракия в градината,че имат нужда от инфраструктура?Много надценяваш матрЯла:-)

  16 септември 2013 г. в 13:33 · Харесвам · 1

 • Иванчо Върбанов Не е нужно обяснение за всички, просвета, защото не е нужно всеки да разбира от планиране и управление, строежът на магистралите може да е базова дейност, без масовото знание за тази дейност, но обезателно разкъсването във времето на базовата дейност от останалите е невъзможно и пагубно, ако това се допусне. На запад строят без прекъсване пътища и магистрали, без това да е експонирано, изтъквано, правено е без хвалби... Тук като проскубана кокошка всеки кудкудяка за 2 километра път. Все едно да кажеш, че си културен защото си измиваш ръцете преди храна.

  16 септември 2013 г. в 13:45 · Харесвам · 1

 • Monika Demirova Не е нужно,разбира се,но въпросните"непросветени" после ще те личнуват,защото искат ракия,а не магистрали.И щще си изберат тези с ракията:-)

  16 септември 2013 г. в 13:50 · Харесвам

 • Димитър Генчев Много мъдро! Гаче си втори Стамбулов, или поне един Бойко Борисов!

  16 септември 2013 г. в 13:54 · Харесвам · 3

 • Иванчо Върбанов Ало, всеки който управлява седи върху буре с барут, рано или късно ще го линчуват, един път ако не е станал разбран от тълпата, друг път ако е обяснил на тълпата. Основания за линч винаги има, независимо от резултатите. А за ракията, тя не може да стане без път, без пътуване от двора на конкретната персона до селския казан. Който управлява е потенциален клиент на гилотината. Закон. Ако не го знае, пак ще му резнат зелката.

  16 септември 2013 г. в 13:57 · Харесвам · 2

 • Maria Nankova ДА, три пъти ДА на инфраструктурата! НЕ на пладнешкия грабеж при възлагане на строителството й! Ако той продължи, асфалтът няма да е първото на народната трапеза, а ще си остане хайвер само за управляващи.

  16 септември 2013 г. в 18:03 · Харесвам · 2

 • Ivan Cenov · Приятели с Вени Гюрова и 2 други

  Витиня за зимата може да се смята за рискова. На стария път има свлачище - от северна страна, там където той минава вдясно от магистралата в посока нагоре. Често при сняг и поледици се случва някой тир да се запречи. В такъв случай преминаването към Южна България се ограничава от Шипка, Искърски пролом и Петрохан.

  16 септември 2013 г. в 18:13 · Харесвам

 • Людмила Дукова И работа, работа, работа, хората бягат, защото нямат работа...

  16 септември 2013 г. в 19:23 · Харесвам · 3

 • Chavdar Kamenarov · 295 общи приятели

  Ако Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна, това означава, че Южна България има 7 пъти по-многобройно циганско население от Северна.

  17 септември 2013 г. в 13:03 · Харесвам · 1

 • Vasil Terziyski · 4 общи приятели

  Бастионите на червените са там,защо ли толкова бързо обезлюдява,интересен въпрос?В тия рейони са свикнали някой червен тупан да мисли за тях да им строй губещи предприятия,те да не работят да взимат заплати,ако може и нещо да се открадне ,няма да е лошо!Не слагам всички ,под общ знаменател,но там всичко е съсипано от червените червенотиквеници.....

  17 септември 2013 г. в 13:33 · Променено · Харесвам · 1

 • Ognyan Minchev Една държава, която е безпомощна да подобри териториалната си инфраструктура е категорично неспособна да решава проблемите на стратегическото общуване, оцеляване и развитие на своята национална общност в днешния динамичен свят. Нека да е ясно - не създадем ли нормална българска държава в НЕПОСРЕДСТВЕНО бъдеще, ще претърпим поредица от катастрофи на националната ни общност. Част от тези катастрофи вече преживяваме - демографска, институционална, икономическа. Предусловие номер 1 - отстраняване на пост-комунистическия политически елит от управлението на държавата. Категорично и окончателно.

  17 септември 2013 г. в 13:30 · Променено · Харесвам · 9

 • Lyubomir Sirkov Паниката около "демографския срив" (или "обезлюдяването") е до голяма степен безсмислена. Ако погледнем трезво на нещата, трябва да си зададем въпроса наобратно: какъв е смисълът да настояваме за нуждата от повече население при положение, че при сегашното ни ниво на "развитие" на нашата територия реално е трудно да се създадат работни места за повече от 3 млн. души (грубо казано)?

  17 септември 2013 г. в 13:49 · Харесвам · 4

 • Dimitar Karanikolov Съгласен съм с ЛЮБО. Какъв е смисъла от села след като земята се обработва без нужда на селяни? Някога ръчния труд беше преобладаващ, а днес всичко там е механизирано. Производителността на труда е проблема,а не е нужно да има нов асфалт до някъде, където никой няма намерение да ходи.

  17 септември 2013 г. в 13:55 · Променено · Харесвам · 1

 • Nenko Nenoff · 18 общи приятели

  Трудно се създават работни места , защото няма население което да поддържа търсенето ....дори не говоря за нарастване, а само за поддържане на търсенето. Днешната икономика е такава че е базирана на непрекъснатото разширяване на пазарите. А при нас има свиване. Другия проблем е структурата на населението. Потреблението се поддържа предимно от младите хора.

  17 септември 2013 г. в 13:56 · Харесвам · 1

 • Lyubomir Sirkov Ето вижте как разсъждават някои хора: „Днешната икономика е такава че е базирана на непрекъснатото разширяване на пазарите.” 
  Само че това не е ДНЕШНАТА икономика – това е ПРЕДИШНАТА икономика. И е по-добре да не се връщаме към нея.
  Защото именно стремежът към „непрекъснато разширяване на пазарите” доведе до големи беди, някои трудно поправими. Под лозунга за „непрекъснато разширяване на пазарите” беше проведена колонизацията, а след нея и „глобализацията” на света – а когато се изчерпа това „непрекъснато разширяване на пазарите” в ПРОСТРАНСТВЕНА посока – се премина и към „разширяване на пазарите” вече във ВРЕМЕВА посока, т.е. към бъдещето – ако може, нали, някак така без особени последствия ОЩЕ ДНЕС да продадем това, което на практика ще може да бъде платено след години... Т.е. още днес да изядем това, което не е ясно дали и след години ще можем да произведем..

  17 септември 2013 г. в 14:04 · Харесвам · 2

 • Nenko Nenoff · 18 общи приятели

  Да. Днешната, а не вчерашната. Все още нямаме нов тип икономика. И още известно време ще е така, защото коренна промяна не може да се случи просто за един ден или една година дори.

  17 септември 2013 г. в 14:06 · Харесвам · 1

 • Dimitar Karanikolov Да се поддържа търсенето е добре стига търсещите да харчат добре. Какво трябва да работи селянина или човека от малкия град за да харчи за година толкова, колкото днес получава за 7г. примерно? Освен да е арендатор.

  17 септември 2013 г. в 14:11 · Променено · Харесвам

 • Dimitar Karanikolov Мисълта ми е,че трябва да бъде прекъснат 25-годишния вече модел: Българина купува евтини боклуци и затова бизнеса произвежда и му продава евтини боклуци.

  17 септември 2013 г. в 14:19 · Променено · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov Митко, проблема е, че който не произвежда почти нищо, не би трябвало да получава възможности да купува дори и евтини боклуци - а периодично възникват едни такива призиви "ама дайте някак да повишим потреблението!"... И почват да се търсят разни варианти - заем ли някакъв, чужди инвестиции ли да дойдат да се излеят... То наистина, ако човек мисли в такава посока, такива и идеи ще му хрумват. Само че посоката трябва да е друга: първо трябва да се мисли как да се повиши продуктивността на хората (защото тяхната склонност към консумативност и без това е на практика безкрайна).

  17 септември 2013 г. в 14:24 · Променено · Харесвам · 3

 • Nenko Nenoff · 18 общи приятели

  Чуждите инвестиции не са панацея

  17 септември 2013 г. в 14:44 · Харесвам

 • Nenko Nenoff · 18 общи приятели

  Потреблението може да се повишава по два начина - чрез увеличаване на пазара и чрез повишаване покупателната способност . Най-добре е да бъде комбинация от двете. Балансирано. Защото и двата способа си имат своя лимит .

  17 септември 2013 г. в 14:51 · Харесвам · 1

 • Д-р Свилен Георгиев · 43 общи приятели

  Понеже в последните 23 години акъл ни дават тези, които си получават заплатата от фондовете на USAID, като гу'сина Сиркова, вече внасяме домати от Турция, боб от Македония и чесън от Китай. От земеделие никой не е станал милионер, но пък и не е умрял гладен. А който е учил физика, го знае: Брауновото движение на българските "политици" и тинк-танкове ( типични представители на класическата колониална администрация), ще спре само при абсолютната нула - Когато няма вече какво да се продаде или открадне.

  17 септември 2013 г. в 15:34 · Харесвам

 • Kremena Jekova Г-н Lyubomir Sirkov, Ако тези, от които зависи създаването на нови работни места са некадърни да го направят, има кой, не се притеснявайте. По-важно е да има деца. Най-малкото защото след време и вас и вашите деца няма да останете на тази територия. Много цинично и недалновидно изказване (меко казано) - "Паниката около "демографския срив" (или "обезлюдяването") е до голяма степен безсмислена. Ако погледнем трезво на нещата, трябва да си зададем въпроса наобратно: какъв е смисълът да настояваме за нуждата от повече население при положение, че при сегашното ни ниво на "развитие" на нашата територия реално е трудно да се създадат работни места за повече от 3 млн. души (грубо казано)?"

  17 септември 2013 г. в 15:47 · Харесвам · 1

 • Lyubomir Sirkov Г-жо Kremena Jekova, и кой точно е този, дето не трябва да се притесняваме че го има, и който ще създаде "нови работни места" - точно тук и точно сега?
  Да, по-важното е да има деца - с това съм съгласен. Само че повече деца ще има не когато някой ги спусне отгоре (с постановление на министерския съвет) - а когато самите хора у нас осъзнаят, че най-добрата "пенсионна система" е не тази или онази - а да имаш повече деца...

  17 септември 2013 г. в 15:51 · Променено · Харесвам · 1

 • Kremena Jekova Светът е едно село от доста години насам, а бизнесът и парите се намират в непрекъснат поток. Стига да има кой да работи, а не само да стопира нещата за да стои "елитарно".

  17 септември 2013 г. в 15:55 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov И като е "едно село" светът, това значи ли, че някой в това "село" е длъжен да инвестира точно тук - и точно сега? Какъв е смисълът да повтаряме мантри от типа "светът е едно село" - при положение, че каталунците, например, и днес настояват, ако светът ще е едно "село", то те да си имат имат отделна "махала" в това "едно село"?

  17 септември 2013 г. в 15:57 · Харесвам · 1

 • Kremena Jekova А Вие защо не искате някой да инвестира точно тук и точно сега, апредпочитате българите съвсем да се превърнат в изчезващ вид?

  17 септември 2013 г. в 16:02 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov Аз не съм казал, че искам някой да инвестира точно тук и точно сега - това са Ваши очаквания, произлизащи от упованието на това, че "Светът е едно село" - българинът няма да бъде изчезващ вид, ако се върне към традиционните си ценности (които са го съхранили и по времето на османската империя - и ще го съхранят и днес).

  17 септември 2013 г. в 16:05 · Харесвам

 • Виктор Гечев · 32 общи приятели

  Трябва протекционизъм от Държавата. А те китайците ще дойдат. Бъдете сигурни.

  17 септември 2013 г. в 16:11 · Харесвам · 1

 • Д-р Свилен Георгиев · 43 общи приятели

  Защото гу'син Сирков визира изпълнението на "плана" Ран-Ът - намаляването на българите в "територията" до "разумните" 2 милиона.

  17 септември 2013 г. в 16:12 · Харесвам

 • Kremena Jekova Не са мои очаквания, г-н Sirkov, а с а мои наблюдения и лични преживявания. Логиката е проста. Защо Булгартабак не се продаде на американците, когато Шулева преговаряше с тях? Кой се намеси - Ахмед Доган? После Герб прехвърлиха предприятието на Пеевски, а сега протестират.

  17 септември 2013 г. в 18:19 · Харесвам

 • Kremena Jekova ...никога не съм казвала, че България трябва да бъде отворена за всякакви инвеститори, г-н Гечев, въпреки че от Фондовата борса може да купува всеки.

  17 септември 2013 г. в 18:26 · Харесвам

 • Виктор Гечев · 32 общи приятели

  Аз не визирам Вас. През 1992 година се запознах с шеф от китайското разузнаване. Той тогава откриваше първият китайски ресторант във Варна и ако не и в България. Та по този повод каза,че първо идвали с ресторанти, а после и с инвестиции.

  17 септември 2013 г. в 19:01 · Харесвам

 • Kremena Jekova Интересна е визията на г-н Lyubomir Sirkov за бъдещето на България. Идеята да остане 3 млн население, защото бизнесът, който познава г-н Сирков не може да се развива е просто шокираща.

  18 септември 2013 г. в 08:01 · Харесвам · 1

 • Lyubomir Sirkov Г-жо Жекова, Вашата собствена визия за България, ако изобщо имате такава, изглежда може да се изведе от следните Ваши думи :" Защо Булгартабак не се продаде на американците, когато Шулева преговаряше с тях?" - един вид: всичко трябва да се продаде - "на американците" (или "на руснаците" - реално няма особена разлика) - това ли е вашата визия за България? 
  Когато аз споменах числото 3 млн., не съм говорил за "население", а за брой работни места. И наистина това е реалността - това число се наблюдава в България през последните вече доста години, независимо какви правителства се сменят (а те, правителствата, друго може и да не правят, но поне това го докарват - сменят се, достатъчно редовно...). Просто това е реалността: според данни на НСИ, "Към 1.02.2011 г. в страната има 3 282 740 икономически активни лица" (което включва не само наемните работници, но и работодателите, и "самонаетите", и свободните професии - т.е. всички, които са наистина "икономически активни" по един или друг начин). 
  Дали това има нещо общо с плана Ран-Ът, за който споменава един друг коментираш по-горе? Едва ли, тъй като, както добре знаем, в България е много трудно нещо да върви "по план"... Но все пак има реалности, които трябва да първо да приемем - като факти - и вече оттам нататък да мислим какво и как можем да променим.

  18 септември 2013 г. в 16:23 · Харесвам · 1

 • Весела Трайкова Искат територията ни "свободна" от българи. На този етап са "успешни"!!! Другото са галимантии. Децата бягат, старците гладуват.

  18 септември 2013 г. в 19:11 · Променено · Unhide

 • Владимир Петров · 22 общи приятели

  Прекрояването ("премахването") на границите в Европа ще стане не по етнически или исторически причини, а по икономически. Стара планина вече е била граница, а реките на Балканите са по-малки от Амазонка, Мисисипи...

  18 септември 2013 г. в 20:15 · Харесвам

 • Васил Иванов · Приятели с Georgi Ivanov и 8 други

  Дилемата не е в това дали да се махнат границите, а какво има от двете страни на границата- глобализацията сближи икономически страни от двете страни на света и резултата беше потресаващ-повече конфликти, повече недоволни. Падането и събарянето на граници и стени е най-лесното, драмата настъпва после при съвместното съжителство, контакти, работа. Така че господин Петров решението на задачата няма икономически корен, засъжаление не е толкова просто уравнението.

  18 септември 2013 г. в 20:24 · Променено · Харесвам

 • Kremena Jekova Г-н Lyubomir Sirkov, очевидно е, че продажбата на Булгартабак на една глобална компания е много по-доба сделка в сравнение с това да се прехвърли на един корумпиран политик, за когото не се знае кой му дърпа конците. Най-малкото защото глобалната компания ще осигури много по-голям пазар от Пеевски.

  18 септември 2013 г. в 21:03 · Харесвам

 • Kremena Jekova ...Амбицията за развитие на всяка компания и реинвестирането е задължително за всички. Така е по цял свят. Не може само да се източват капитали, които си стоят по офшорки, да не плащат данъци, само да прибират, да си осигуряват монополно положение (електроснабдяване) и да го карат мутренската. Не става.

  18 септември 2013 г. в 21:07 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov То Пеевски (или който го е купил този толкова важен Булгартабак, защото не съм сигурен, че е точно Пеевски), ако се провали, по съвсем естествен път тази собственост един ден пак ще си премине в този, който би трябвало да се справя по-добре (глобална компания, или който и да било друг). Но въпроса по-горе беше за "обезлюдяването" на Северна България - а изведнъж се оказа, че говорим за "Булгартабак"...

  18 септември 2013 г. в 21:08 · Харесвам

 • Kremena Jekova Времето е пари, г-н Sirkov. А подходящият момент е много важен за всичко. Понякога се оказва, че една добра инвестиция е направена по-рано отколкото трябва (Конкорд), друг път - закъсняла. Булгартабак е само пример за това как политиката в България няма нищо общо нито с бизнесът нито с хората. Аз съм работила на пазарен принцип до преди няколко години, но откакто започнах да се интересувам от политика и икономика, съвсем ми се повръща.

  18 септември 2013 г. в 21:12 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov Ами щом времето е пари, постарайте се да кажете нещо малко по-ново, а не възможно най-банални заключения от типа "реинвестирането е задължително за всички", и всякакви други общи приказки за това как по принцип би трябвало да стават нещата...

  18 септември 2013 г. в 21:14 · Харесвам

 • Владимир Петров · 22 общи приятели

  Историята на Съединените щати и на Съветския съюз трябва да се чете много по-внимателно. Глобализацията е обективен процес и не е нещо ново - осъществявали са я в Южна и Северна Америка, после в Азия. Понятието българин в бъдеще ще се възприема по начин, доста по-различен от сегашния. Заблудите с архаичните представи за патриотизъм ще ни носят само вреда. Трябва да бъдем реалисти, да анализираме обективно и без емоции историческите отношения между англичани, французи, испанци. Тяхното минало е нашето бъдеще.

  18 септември 2013 г. в 21:15 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov Именно за да бъдем реалисти, трябва да гледаме наличното към момента, даденостите. Как ще се промени понятието българин за в бъдеще - това е твърде абстрактен въпрос. Тук и сега ние сме такива, каквито се знаем.

  18 септември 2013 г. в 21:18 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov И трябва да се приемем такива, каквито сме. Ако у нас имаме някакъв "национализъм" (а по-малко имаме "либерализъм" или каквото друго европейско нещо се сещате), то значи трябва да си развиваме това, което си имаме - и ако то е "национализъм", трябва да си развиваме национализма.

  18 септември 2013 г. в 21:19 · Харесвам

 • Kremena Jekova Ами това за "реинвестирането" наистина е така. Майкрософт са станали големи, защото са реинвестирали, но това е въпрос на бизнес манталитет. След като българските бизнесмени са неспособни да развиват икономиката сполучливо от толкова години насам. И щом стоим на една и съща цифра като брой работни места, то тогава е по-добре да не гоним чуждите инвеститори.

  18 септември 2013 г. в 21:20 · Харесвам

 • Kremena Jekova Къде ми изчезна последния коментар?

  18 септември 2013 г. в 21:21 · Харесвам

 • Kremena Jekova Добре, ще го повторя и моля да не се пипа. Писах, че големите фирми са станали големи защото са реинвестирали. Освен това писах, че ако българските бизнесмени не са способни да развиват бизнеса сполучливо, а седим на една и съща бройка работни места от толкова години, то в такъв случай ще бъде по-добре да не гоним чуждестранните инвеститори.

  18 септември 2013 г. в 21:24 · Харесвам · 1

 • Владимир Петров · 22 общи приятели

  След като българските бизнесмени не са способни те явно ще отстъпят място на другите, способните. Чуждестранните инвеститори не инвестират в национализъм, те действат по икономически закони, както в Аржентина, Чили... А нашия потенциал, етнически, интелектуален, генофонд, можем да го преценим като се разходим между Лъвов мост и Съдебната палата. Представителна извадка е и Женският пазар.

  18 септември 2013 г. в 21:33 · Харесвам

 • Valentina Buchkova · 12 общи приятели

  tazi gad pak otkade izpalzia, s kostov za raka i ot visokoto,,,,

  19 септември 2013 г. в 01:07 · Харесвам

 • Kremena Jekova ...тъй като темата е важна, аз се включвам отново за да напомня, че ако демографският срив продължи, децата и внуците на така наречения "елит" също няма да живеят в България след време или просто вече да бъдат "елит".

  19 септември 2013 г. в 08:10 · Променено · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov Въпросът за "демографския срив" може да се реши - но не "отгоре" (от властта), а "отдолу" (от самите хора). И тъй като Жекова упорито поставя тук въпроса за "реинвестирането", добре е да имаме предвид, че същия въпрос (за реинвестирането) стои не само пред фирмите, но и пред всеки обикновен човек, в личния му живот. 
  По принцип всеки човек би трябвало и сам да осъзнава, че е добре той самият да се "възпроизведе", т.е. да има семейство и да отгледа деца. Защото ние може да сме прекрасни хора - но би било хубаво все пак да има хора и след нас, нали? Е, в момента у нас има доста млади хора, на които като им кажеш нещо такова (че е добре да имат деца), те веднага са готови да ти изброят десетина причини, поради които са решили (поне засега) да нямат деца... Това е то "демографския срив" - най-елементарен егоизъм.

  19 септември 2013 г. в 10:06 · Харесвам · 1

 • Kremena Jekova Аз съм от поколението, което се женеше докато бяхме студенти и имам 2 дъщери, г-н Lyubomir Sirkov. Но съм силно притеснена за тяхното бъдеще в България, въпреки че те са доста талантливи (така са твърдели техните преподаватели). Тъй като всяка фирма открива нови работни места, когато се развива, то тогава общите работни места в държавата се увеличават. Още повече, че ние сме най-евтините. Но, според Вашата статистика това очевидно не се случва в България в продължение на години. Това означава или, че фирмите не се развиват, или че те се развиват извън България, или че някои се развиват поглъщайки други. Това е въпрос на анализ, но водещото е, че инвеститори не трябва да се губят, а аз съм имала такъв и съм видяла реакцията на политиците.

  19 септември 2013 г. в 17:31 · Променено · Харесвам

 • Kremena Jekova ...вие вероятно сте работили в администрацията нали?

  19 септември 2013 г. в 17:32 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov Г-жо Kremena Jekova, не може целия ви живот да преминава в съжаление по повод на пропуснатия шанс американски инвеститор да купи "Булгартабак"... Огледайте се малко наоколо и ще видите, че хората у нас, с основание или не, като цяло не са много доволни от чуждестванните инвеститори. Пред очите на всички ни е недоволството, което го има вече у нас, във връзка с ЧЕЗ, ЕВН, ЕнергоПро, "Софийска вода", търговските вериги, и т.н. Разбира се, също така вярно е, че хората у нас масово не са доволни и от "родния" бизнес. И това идва да ни напомни, че може би е време отделния обикновен човек сам да се замисли преди всичко какво той самият може да направи - а не да очаква, че някак с един замах нещата ще се променят. Не, нещата няма да се променят рязко, или поне - не в посока към по-добро. Защото когато става въпрос за работни места, те намаляват не само в България - и в Европа също намаляват. И ще продължат да намаляват - независимо кой е на власт в страните-членки на ЕС, и независимо каква политика провежда. Просто това е цената, която всички ние, "европейците", ще трябва да платим - за прекалено самоуверената и непредпазлива политика на ЕС през годините след 2002 г.

  19 септември 2013 г. в 19:17 · Харесвам

 • Kremena Jekova Уважаеми г-н Сирков, аз не мисля, че някой стои на едно място да оплаква нещо. Като цяло, аз съм много доволна от инвеститори като Schneider Electric (позвавам част от персонала и някои от шефовете там), Своге Сушард, Актавис, SAP. Познавам също IBM, Cisco; Мicrosoft и Oracle, но за съжаление те поддържат само търговско ниво в България за разлика от представителствата в някои други страни. Моля да вземете в предвид, че не разговаряте със зомби, което приема всяка информация наготово.

  19 септември 2013 г. в 20:40 · Променено · Харесвам · 1

 • Kremena Jekova ...ЧЕЗ, ЕВН, Софийска Вода и Енерго Про са организации с монополно положение. Тях никой не може да ги хареса, още повече, че доколкото помня ЧЕЗ беше купен от ТИМ Груп.

  19 септември 2013 г. в 21:00 · Харесвам

 • Lyubomir Sirkov ОК: SAP, IBM, Cisco; Мicrosoft и Oracle - всичко това звучи добре. Само че целият ИТ-сектор (не тези изброени фирми, а ЦЕЛИЯТ ИТ-сектор в България) осигурява само около 1% (да, ЕДИН процент) от всички налични към момента у нас работни места (а те, както вече установихме, не са много)...

  19 септември 2013 г. в 21:01 · Променено · Харесвам

 • Kremena Jekova Само че държавата хвърли доста милиони в земеделие, туризъм и какво ли не, а аз засичам в квартала все повече хора, които говорят на различни наречия. Къде са новите работни места срещу тези пари? Особено що се отнася до програмите през Министерството на Икономиката?

  19 септември 2013 г. в 21:03 · Променено · Харесвам