15.02.1997

ИНФОРМАЦИОНЕН ОТДЕЛ на БПЛ

 

ПРЕГЛЕД НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ

 

15.02.1997


ЦЕНТРАЛНИ КУРСОВЕ на БНБ:
1 USD   2920.0  (-16.7)
1 DEM  1733.7  (-12.3)

ИЗБОРИ
* “ДУМА” - 1 стр. - Ръководни представители на Левицата са обсъдили с президента Петър Стоянов принципите за съставяне на ЦИК, която ще подготви и проведе изборите за 38-о народно събрание. Левицата предпочита в ЦИК да бъдат включени и извънпарламентарни сили. В БСП смятат, че е нужно спазването на пропорционалния принцип при формиране на Комисията и при оформяне на нейното ръководство. Мариела Митева потвърждава, че БСП предлага за председател на ЦИК Лена Джелепова.

ВОДЕЩИ ТИТУЛНИ ЗАГЛАВИЯ
* “ДУМА” - “Софиянски спря износа на горива до 30 април. Кабинетът започва преговори за валутен борд”
* “ТРУД” - “Границите затворени за ексминистри. Правителството спря износа на гориво и хранителни продукти”
* “НОВИНАР” - “Затвориха границите за МС на Виденов. МВР спира изнасянето на валута и ценни документи.”
* “24 часа” - “Сатър на бензина от понеделник. Забранен е износът на горива до 30 април. Софиянски: “Нефтохим” ще се приватизира частично.”
* “КЕШ” - “Кабинетът освобождава всички цени? Започват преговори за въвеждане на валутен борд”
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - “Кръгът Виденов със забрана да пътува. МВР нареди бивши министри, съветници на Жан и членове на семействата им да не напускат страната”
* “КОНТИНЕНТ” - “Затварят границите за екипа на Виденов. Войската ще спира контрабанден износ на горива и храни”
* “ПАРИ” - “Борд ще има, преговорите започват в четвъртък. Съветът за финансова стабилизация се заема с вътрешния дълг. Пълна гаранция срещу замразяване на влогове в банките даде премиерът”
* “СТАНДАРТ” - “Правителството затвори границите, за да спре грабежа. МВР забрани ексминистри и съветници на Виденов да напускат страната, гранични войски поемат ГКПП-тата.”

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
* “ТРУД” - премиерът Софиянски заявява, че от понеделник цените на горивата ще бъдат увеличени драстично по-късно става ясно, че цената му ще бъде 1000 лв. за литър. Мярката е неизбежна заради тежкото положение, в което е изпаднал “Нефтохим”.
* “НОВИНАР” - След заседание на съвета за финансова стабилизация премиерът Стефан Софиянски съобщава, че България има нужда от валутен борд и следващата седмица започват преговори с МВФ. Шефът на БНБ Любомир Филипов също заявява, че борд трябва да бъде въведен възможно най-скоро. Ще се водят преговори с Европейската инвестиционна банка и МВФ.

МВР
* “ДУМА” - 1 стр. - Със заповед на о. з. ген. Богомил Бонев от вчера е забранено напускането на страната на някои министри, техните заместници, председатели на комитети и съветници от кабинета на Жан Виденов. Същата временна мярка е приложена и спрямо членовете на техните семейства. Имена не се посочват.  Ограничението е въведено въз основа на чл. 7, буква “Г” от Закона за задграничните паспорти, за да не се допусне изнасянето извън страната на валута, ценности и документи от национално значение. От вчера на 2 км пред ГКПП-ата има постове на гранични войски, които проверяват всички коли и камиони заради контрабандния износ на стоки и гориво. Предстои ГКПП-тата да минат на подчинение към гранични войски като първа мярка на новото ръководство на Министерството за създаване на гранична полиция.
* “ДУМА” - “МВР ще е с нови шефове на служби от понеделник” - всички шефове на национални и централни служби на МВР ще бъдат сменение поетапно от понеделник. Секретарите на министерството полковниците Параскевов, Бояджиев и Цветков са били уведомени от о.з. генерал Богомил Бонев, че трябва да си подадат оставките.
* “24 часа” - “Министрите за себе си. И сухите биографични справки издават характера на авторите им.”
* “СТАНДАРТ” - “МВР подхваща износа на валута в чувалчета. Митниците пращат на БНБ, Татарчев и НСС секретни данни за трафика на ценни книжа.”

МИНИСТЕРСТВО НА ТЕРИТОРИАЛНОТО РАЗВИТИЕ И СТРОИТЕЛСТВОТО
* “ДУМА” - на среща с досегашните зам.-министри Никола Карадимов е заявил, че в министерството не се предвижда чистка по политически причини. Той подчертава, че не се интересува от политическите пристрастия на служителите си, важното било да бъдат професионалисти. Според осведомени обаче в министерството се връща арх. Петко Еврев, който е бил зам.-министър по времето на Христо Тотев. говори се също, че ще бъдат отстранени и зам.-министрите Румен Михайлов и Иван Гаджев.

ПРЕЗИДЕНТ
* “ДУМА” - президентът Петър Стоянов смята, че изключително внимателно трябва да се подходи към съкращаването на част от висшия команден състав. По този въпрос върховният главнокомандващ още не е взел своето окончателно решение. След срещата си с висшия команден състав на БА президентът Петър Стоянов заявява, че това е въпрос на разчети, но и на самочувствието на българските офицери, което трябва да бъде щадено.  Той заявява още, че икономическото състояние обаче не е основното, което ни отдалечава от НАТО, БА трябва да има такава степен на готовност, че да бъде адекватна на нуждите на НАТО от една такава армия.
* “КЕШ” - “Президентът може да върне промените в изборната граница. Политици спорят кой ще “изяде” гласовете на малките формации.” Опозицията няма интерес от намаляването от 4 на 3 % на границата за влизане в парламента. Това ще я лиши от допъпнителни депутатски места при преразпределянето на гласовете за партии, останали под границата.
* “СТАНДАРТ” - “Президентът: членството в НАТО може да е нов план “Маршал” за нас. Петър Стоянов се срещна с висши военни, шефът на Генщаба го помоли да се намеси за офицерските заплати.”

БСП
* “ДУМА” - стр. 1 - при завръщането си от Москва, по повод на безобразните  твърдения за заминаването си Красимир Премянов заявява, че е бил в Москва за участие на Конгреса на соцпартията и по лични причини. В Москва Премянов е имал среща с председателя на Социалистическата партия на трудещите се, в Дума-та е разговарял с председателя  на Комисията по обществените организации и въпросите на религията, видял се е и със Зюганов. На въпрос дали е готов да седне на подсъдимата скамейка, Премянов е отговорил, че не смята, че управлението на БСП е било престъпно, а за неуспешно.
* “ДУМА” - в писмо-обръщение до ВС на БСП на изтъкнати български интелектуалци-социалисти се заявява, че Жан Виденов и Красимир Премянов, както и някои други другари от Висшия партиен съвет би трябвало по своя инициатива да се оттеглят от висшите партийни органи и да не  се кандидатират в предстоящите избори. Писмото е подписано от Леда Милева, Петър Анастасов, Кольо Георгиев, Павел Писарев, Петър Караангов, Стефан Данаилов, Борислав Шаралиев, Емил Петров, Васил Цонев, Иван Гранитски, Тодор Абазов и др.  Те изразяват подкрепа на усилията на Георги Първанов, Николай Добрев и Георги Пирински за излизане на партията и страната от кризата.
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - член на ИБ на БСП съобщава, че соцлидерът Георги Първанов ще оглави предизборния щаб на БСП.  Решението ще вземе утрешния пленум на социалистите за изборната кампания. Функциите на Първанов обаче щели да бъдат само формални, тъй като същинската подготовка на кампанията, подбора на кандидат-народните представители и подредбата на листите ще решава Николай Добрев. Пленумът ще търси и пари за надпреварата, тъй като Виденов е оставил на Първанов празна партийната каса. Наказателна акция срещу “Марксистката платформа” започва заради искането на идейното течение Добрев да бъде изключен от партията.

СДС
* “ТРУД” - Коалицията Съюз на демократичните сили от днес спира да съществува, ако делегатите но IX национална конференция подкрепят предложението на Иван Костов за учредяване на новата единна политическа формация СДС.
* “ТРУД” - Синият депутат Едвин Сугарев заявява пред журналисти, че разполага с неофициални данни за връзката на СИК с Николай Добрев. Националната служба за сигурност пък взимала 2-3 % от застраховките на автомобилите, които преминават през България. При поемането на премиерския пост през 1994 г. Жан Виденов е получил от застрахователите $ 500 000, “за да се чувства независим от “Мултигруп”. В последните дни на управлението си правителството  на Жан Виденов се е занимавало със “замитане на следите” и довършване на незаконни сделки.
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - С пакет от 10 изисквания за издигане на кандидати на СДС за депутати в XXXVIII НС отиват местните депутати на IX национална конференция на СДС в София. Критериите са разработени от РДП и приети от КС на СДС. Те важат и за предварителните избори. Варненската делегация ще настоява за провеждане на първичен вот в рамките на СДС, ако не се стигне до споразумение с партньори  в рамките на ОДС.
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - На последното си заседание политическият съвет на ОДС е решил да се иска насрочване на извънредна общинска сесия, на която съветниците на ОДС да поискат оставката на кмета на Добрич Лъчезар Росенов. В документа се казва, че те не коментират политическия завой на Росенов и дали евромисленето му не е плод на твърде честите му пътувания из Европа.  Те се тревожат, че Добрич никога не е изглеждал толкова мръсен и съсипан,  че общинската администрация мъпчи пред пладнешкия обир на гражданите от спекулативните борсови цени и че уж подбрани специалисти с неадекватни или закъснели действия са довели образованието и здравеопазването в града до абсолютен колапс.
* “КОНТИНЕНТ” - 972 831 хил. лв. е платила централата на СДС, за да ползва зала 1 на НДК за 9-ата национална конференция. Наемът  за един ден на залата е 860 693 хил. лв. Ако обаче залата се ползва до 18.00 часа, се плащат само 60 на сто от сумата. Ако форумът на сините продъпжи след 18.00 часа, те ще трябва да се бръкнат по 172 138 хил. лв. на час допъпнително. Евгений Бакърджиев ще присъства на конференцията, въпреки че е в Александровска болница заради отравяне с хапчета.

ДПС
* “ДУМА” - в. “Нов живот” съобщава, че съветникът на ДПС в Кърджали Сейдали Сейдали е емигрирал в Израел. Името на Сейдали нашумява през януари, когато мнозинството на ДПС в общинската сесия  скандално го определи като контрольор на общинското хлебопроизводство въпреки образованието му на прогимназиален учител.

БББ
* “ТРУД” - след заседание на националния съвет на партията става ясно, че Жорж Ганчев ще води кандидатдепутатските листи на БББ във Варна и Бургас. Говорителят на БББ Христо Иванов ще води във Велико Търново, екссъветникът на Желев ген. Стоян Андреев - в Сливен, а бившият секретар на МО Христо Смоленов - в Пловдив-окръг. От сегашните БББ депутати лидерските си места запазват Георги Дилков-Лорда (в София), Христо Стоянов (в Плевен), Яшо Минков (в Хасково). Димитър Дичев все още се бори с проф. Нансен Бехар за първенството в русенската листа. кандидат-вицето на Жорж Ганчев Арлин Антонов е първи в Пазарджик. Тези кандидатури са препоръчани от политическия съвет, а регионалните организации трябва да кажат до 5 март дали са съгласни, обяснява г-н Иванов.

БКП
* “КОНТИНЕНТ” - БКП отлага щурма на бакалии, който е бил насрочен за днес, и така дава шанс на служебния премиер Софиянски да докаже, че мисли за бедните българи, съобщава генсекът Владимир Спасов. Екипът на премиера трябвало обаче задължително да актуализира доходите на работещи и пенсионери, за да могат хората да оцелеят. Ако бензинът стане 1000 лева  и хлябът - 500,  народът спонтанно ще се вдигне на щурм, прогнозира БКП.

ЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ
*”ДЕМОКРАЦИЯ” -  Националният съвет на ЗДС е решил, че предварителни избори са най-добрият начин за издигане на кандидатите на ОДС за народни представители. Делегатите на ЗДС днес ще подкрепят и предложения проект за Устав на СДС като единна партия. Те посочват като основни задачи пред служебния кабинет и пред бъдещото правителство след изборите провеждането на извънредни антикризисни мерки за оцеляването на българското общество, приоритетно решаване на проблемите на селското стопанство и решителни действия за пресичане на престъпността и корупцията. ЗДС ще предложи на националната Конференция Евгений Бакърджиев да бъде избран за зам.-председател на СДС.

СИНДИКАТИ
* “СТАНДАРТ” - Папка с документи за аферите в “Нефтохим” са връчили вчера синдикатите от рафинерията на премиера Стефан Софиянски. Материалите били предадени от лидерите на “Подкрепа” и КНСБ в завода Дянко Димов, Иван Василев. В папката имало и доклад за хала на “Нефтохим”, до което е бил доведен от некадърното досегашно управление.

ИКОНОМИКА

* “СТАНДАРТ” - “Храни и метали от Държавния резерв напускат страната.” Държавният резерв в Северозападна България се ограбва от близки до Виденовото правителство бизнесмени. Това съобщава областният съвет за отбрана в Монтана. Съветът е пратил до президента Петър Стоянов спешен секретен доклад.

ИНТЕРВЮТА
*”ТРУД” - стр. 13 - С Красимир Премянов, бивш председател на ЛГДЛ - “Никога не съм се занимавал с бизнес”.
* “ТРУД” - стр. 15 - С Христо Калчев - “Господ е навсякъде и не е непременно в Храма”.
* “НОВИНАР” - стр. 2 - С Красимир Премянов “Тренчев ме клевети”.
* “НОВИНАР” - стр. 7 - С Красимир Каракачанов, съпредседател на ВМРО-СМД - “Депутатите на ВМРО трябва да са колкото на ДПС в следващия парламент”.
* “НОВИНАР” - стр. 8 - С поета, напуснал СБП - “Йосиф Петров: комунистите ни отведоха под опашката на света”.
* “24 часа” - стр. 2 - С Красими Премянов - “Премянов кацна в София”.
* “24 часа” - стр. 10 - С Константин Мишев: “Чака ни победа, но с кръв, пот и сълзи. Приказките за квалифицирано мнозиство в парламента не помагат на СДС, защото плашат противника, смята синият стратег.”
* “24 часа” - стр. 12 - С Васил Данев, водач на ромските благородници от християнските кланове: “Барон N 1: Таим космическа тъга. Скътаните килограми злато са легенда.”
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - стр. 6 - със Стоян Сталев, министър на външните работи: “Външната политика е функция на вътрешната, на  състоянието в страната и икономиката й”; с Илия Петров, зам.-председател на СДС - Враца: “СДС няма нужда от гастрольори”.
* “КОНТИНЕНТ” - стр. 6 - с Валентин Дарев: “ВМРО не бива да става партия. организацията се откъсва от призванието си, твърди шефът на фондация “Иван Михайлов”.
* “КОНТИНЕНТ” - стр.7 - с Константин Тренчев: “Обяснихме им как парите отпътуват. Може да блокираме складовете на Държавния резерв, за да не се разграбва, казва лидерът на “Подкрепа”.
* “ПАРИ” - стр. 6 - с Христо Тотев, бивш министър от кабинета на Любен Беров: “Националните инвестиционни проекти останаха на мъртва точка. 20-30 млн. USD можеха да влязат в България чрез фонд с външно участие.”
* “СТАНДАРТ” - стр. 7 - с Надежда Михайлова : “Януари ’97 сложи началото на новото българско възраждане. СДС - единна политическа сила значи край на договорената ДЕМОКРАЦИЯ, казва зам.-председателката на СДС.”; с Йордан Соколов: “Трябва да направим декомунизация, както изисква Съветът на Европа. Ако прецени, президентът може да върне текста за 3-процентната бариера, твърди шефът на ПГ на СДС.”

КОМЕНТАРИ, АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
* “ДУМА” - стр. 7-8 - “Разцеплението в ОДС - мит или реалност. Преструктурира ли се дясното политическо пространство.”  на Константин Проданов и Чавдар Стоименов.
* “ТРУД” - “Ако нещо не е добро за България, то не е добро и за сините политици”, на Николай Слатински.
* “НОВИНАР” - Хроника на предизвестената КРИЗА - “Правителството на Ренета Инджова 17.10.94 Г. - 20.01.95 Г. “, на Петкан Илиев.
* “НОВИНАР” - “Защо възраждат идеята за борда. Съветът може да противопостави СДС на президента, както разкъса връзката партия - премиер.”, на Албена Воденичарова.
* “24 часа” - “Добричкият кмет - бизнесменът в прегръдката на лявата идея. Като иска да управлява всички граждани, защо се втурна към нова партия, чуди се бивш съперник на Лъчезар Росенов” на Юлияна Велчева.
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - “Силата на поуките и общността на промяната”,на Яни Милчаков.
* “ДЕМОКРАЦИЯ” - “Кабинет на усилието” на Александър Андреев, “Дойче веле”.
* “КОНТИНЕНТ” - “Партията СДС подлага шепите си за властта. Синята конференция днес и утре ще покаже какво е мисленето на бъдещите управници.” на Весела Гъпъбова.
* “КОНТИНЕНТ” - “Властите безучастни при износ на банкноти. Елитбанк товарела валута за чужбина, без да има лиценз за това от БНБ.” на Йово Николов и Ирина Гъркова.
* “ПАРИ” - “Не чакаме ли прекалено много от служебното правителство. Ако кабинетът Софиянски се справи с тежката мисия, ще е кабинет герой, иначе го чака съдбата на екипа Виденов” на Татяна Явашева.
* “СТАНДАРТ” - “Държавата остана господар на икономиката след 7 години агония” на Станка Динева.

ДРУГИ
* “ТРУД” - в приета вчера декларация на стачния комитет на Нов български университет (НБУ) се казва, че студентите ще подкрепят исканиията на офицерите от армията и българските полицаи. В тяхна защита те са готови пак да излязат на улицата. Студентите смятат, че поради това, че правителството на БСП не е изпъпнило Закона за отбраната, сега има реална опасност от дестабилизация на България. Днес на съвещание на националния студентски протестен съвет представители на всички ВУЗ-ове ще обсъдят точната формула, с която да подкрепят военните. Студентите са приели и обръщение до СДС, ДПС и Народен съюз. В  него се настоява опозицията да не се разделя и прегрупира. Според тях само така ОДС може да спечели убедително изборите.
* “24 часа” - Протестно писмо до президента Петър Стоянов, служебния премиер Софиянски и външния Министър Стоян Сталев е изпратено от служители от посолството ни в Албания. повод за депешата е решението на Върховния съд за незаконосъобразността на заповедта на министър Пирински, с която посланикът ни в Тирана Стефан Наумов е бил отстранен от административното управление на мисията ни. В писмото от Тирана се изразява опасение относно вероятността Наумов отново да поеме ръководството на посолството. Буди недоумение фактът защо компетентните органи в България още не са предприели необходимите разследвания.
* “24 часа” - Най-несменяемият областен управител - варненският Кирил Йорданов ще бъде освободен до 2 дни, съобщават осведомени източници. Приемникът на поста ще бъде досегашният лидер на СДС във Варна Добрин Митев . Г-н Йорданов е бил назначен от кабинета на Филип димитров, но постепенно е изгубил доверието на сините и дори е подкрепен от БСП през 1995 г., когато се е явил като независим кандидат-кмет на Варна.

СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ
* “ДУМА” -  в. “Вима” - “Гърция не очаква  нищо добро от България” - ако се вярва на прогнозите, че на предстоящите избори в България ще спечелят консерваторите, те могат да съставят правителство с подкрепата на турското малцинство, което отново ще бъде балансьор на положението. Според вестника по този начин на риск ще бъде изложен проектът за нефтопровода Бургас - Александруполис, прогръцките прояви ще бъдат сведени до минимум - както при президента Желев, а новите български управници щели да станат по-отстъпчиви на външен натиск. това ще засили американското влияние на Балканите, което не е в интерес на Гърция, тъй като САЩ смятат Турция за свой най-важен съюзник в района. Ако пък социалистите спечелят, не е изключен икономическият хаос, който ще създаде много трудности за гръцките фирми в България, която е сред най-добрите клиенти за гръцките стоки. Вестникът предупреждава и за опасността от емигрантска въпна от север.
* “24 часа” - 1. “Дойче веле”: “ЕС готви спешна финансова помощ за София”
2. Клаус Кинкел: “Кабинетът на Софиянски има уникален шанс”
3. Би Би Си: “Бордът в България може и да не успее”
* “СТАНДАРТ” - Валутен борд в България ще се провали и няма да работи добре заради липсата на банкова система. това е констатация на видни британски икономисти, които са се събрали на диспут за България в Оксфорд.