И Венелина Гочева в далаверата с ВЕИ

Синчето на бившата шефка на „24 часа“ Венелина Гочева, която по незнайни причини успя да се запази невредима от ураганите в „Труд“ и „24 часа“ след продажбата им от ВАЦ на Донев е Павлов в края на 2010 г., лапна половин милион лева от държавата.

Пореден топовен скандал е на път да разтърси Полиграфическия комбинат, където е централата на вестниците на Любомир Павлов – Пъпката и Огнян Донев – Аптекаря.

Този път главно действащо лице е бившата главна редакторка на вестник „24 часа“ Венелина Гочева. Семейството й е в бизнеса с възобновяемите енергейни източници, които станаха причина за рязкото повишение на тока с 13 процента от началото на юли тази година.

Само от Министерство на земеделието и горите тя, съпругът й Пламен и синът Георги са прибрали близо половин милион лева. Чевръстото бизнес семейство лапа държавни пари чрез фирмите „Гомар“ ООД, където съдружници са баща и син Гочеви и чрез едноличния търговец „Георги Гочев 2008“.

На 23 декември 2009 г. ЕТ „Георги Гочев 2008“ сключва договор по мярка 121 – „Модернизиране на земеделските стопанства“ на Програмата за развитие на селските райони към земеделското министерство. Младият земеделец иска да му бъдат отпуснати 126 000 лв., но вместо това експертите решават, че и 70 000 лв. са му достатъчни. Проектът е за отглеждане на 195 дка лешници в родното село на майка му Бракница. Венелина Гочева е гордост на Попово, а преди няколко години бе обявена на почетна гражданка на градчето. Фирмата на Гочев – младши е регистрирана на улица „Марко Добрев“ 14 в селото на родителите на майка му.

Следващата година синът на Венелина Гочева кандидатства по друга мярка на програмата – 311, която е “Разнообразяване към неземеделски дейности”. „Изненадващо“ проектът му отново е одобрен и на 19 май 2011 г. едноличният търговец, роден през 1985 г., сключва договор за фантастичните 390 000 лв. Субсидията е безвъзмездна и е предназначена за производство на ток в поповското село Ломци. Там фамилията Гочеви е решила да построи фотоволтаична централа с мощност 73,08 kwp. За тази цел те ангажират Общинския съвет в Попово и близкия им ексмет Людмил Веселинов и се впускат в изкупуване на терени в местността „Съртърла“ край селцето. Първата сделка е гласувана от общинарите и тя е за продажба на нива от 2 дка, трета категория, която Георги Гочев купува за 474 лв. Следва втора сделка в същата местност и тя е за 8,5 дка, които той купува за 3 304 лв.  Пазаруването на земи от фамилията продължава с нови 17 дка плодородна земя, които Общинският съвет в Попово им харизва за 6 734 лв.  За да обяснят смешните цени на които раздават имотите, общинарите записват в договорите за  продажба, че и терените всъщност били „земя трета категория“.

Фамилията действа в същата насока и чрез друга своя фирма  „Гомар“ ООД. Тя е собственост на баща и син Гочеви и дори има клон в Попово. През март 2008 г. компанията удря джакпота, след като по настояване Людмил Веселинов успява да замени 384 дка раздробени земи в селца из общината за два обособени общински парцела с обща площ от 195 дка в Ломци.  Общинарите решават, че земите на Гочев струват 98 551 лева, а общинските 97 579 лв., става ясно още от решението на местния парламент.  Съпругът на вестникарката великодушно отстъпва на Общината остатъка от 972 лева. На същата сесия съветниците решават да продадат на „Гомар ООД“ и 1,6 дка земя в село Славяново отново на смешни цени.

Фамилията продължава с похода съм към производството на енергия от фотоволтаици. Пред общинската власт Пламен Гочев е заявил инвестиционно намерение за изграждане на още една ВЕИ – централа, която трябва да се появи край село Славяново. Тя е включена в страгегията за развитие на общината до 2013 г.  Гочев не е обяснил откъде ще дойдат стотиците хиляди левове за построяването й. Вероятно и за тази цел ще бъде използвано „положението“ на съпругата му в медийния бизнес и пачките ще дойдат пак като подарък от държавата, злолословят „завистници”.

Пламен Гочев продължава да заема сладки държавни постове, установи проверка в съдебните регистри.  През 2007 г., когато инвестиционната компания Equest Investments Balkans  придоби дялово участие от 33.5% от “Рила Самоков 2004″ АД, съпругът на вестникарката става негов изпълнителен директор. “Рила – Самоков” беше дружеството, която трябваше да развива проекта “Супер Боровец”. И в момента той е председател на Съвета на директорите на държавното летище “Горна Оряховица”. В ДЗИ пък съпругът на сегашната вицепрезидентка на Издателския борд на вестниците на Любомир Павлово – Пъпката е зам.-председател на Надзорния съвет, заедно с втората съпруга на покойния Емил Кюлев – Весела.

В края на 2010 г. отново чрез Общинския съвет, този път във Велико Търново, Пламен Гочев закупува 40 квадрата от парцел 142 в село Миндя срещу 240 лева.  Останалата част от парцела е собственост на семейство Гочеви.

Иначе в бившите ВАЦ-ови вестници, собственост на Огнян Донев и Любомир Павлов – Пъпката бурите не стихват. Продажбата на „Труд” и „24 часа”, щяла да бъде съпроводена и с куп шокиращи разкрития, твърдят близки до идващите нови чорбаджии.

Години наред политици и бизнесмени споделяли под сурдинка, че във вестниците шефовете имали специални тарифи, наричани от тях саркастично „данък спокойствие“. Тарифата „под масата” за интервю в седмичен брой или блудкав „очерк“ през уикенда бил 7000 лв., чело на страница с отправка от първа – 3000 лв. За специалните поръчки и черните кампании срещу политици и търговски компании договорките пък се правели насаме, като цената била десетки хиляди левове.

В Жегата около „империята” на Пъпката предстояло вадене на шокиращо кирливи ризи, подсказват източниците ни.

Милен Трендафилов

 


http://www.newsmaker.bg/post/view/article/id/91245-%D0%98+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%92%D0%95%D0%98