Д. Добрев: Искът на Атомстройекспорт не отговоря на договореностите

СОФИЯ (PIA) —
Изказване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по темата за внесения иск на руската компания „Атомстройекспорт“ към Националната електрическа компания, разпространиха от МИЕТ.

Има внесен иск, има писмо до НЕК. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с  „Росатом“ и „Атомстройекспорт“. Ние, разбира се, през тези 6 месеца от момента, когато българското правителство и българският парламент взеха решение да спрат проекта АЕЦ „Белене“, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изготвяли нашата защитна позиция. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, спечелила най-много дела срещу „Атомстройескпорт“, и в продължение на тези 6 месеца изготвихме нашата защитна позиция. Руската страна има право на такъв арбитраж. Ние сме се подготвили достатъчно добре да се защитаваме. Имаме достатъчно аргументи. Няма никакви основания за сумата, която е цитирана – над 1 млрд. евро по иска на „Атомстройекспорт“. Уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна. За всички обаче трябва да е ясно какво ни доведе до това положение, защо се намираме в момента в тази ситуация. Намираме се, защото още през 2006-та год. е проведен най-големият конкурс в историята на България, опорочен от самото му начало – с предизвестен край, с редица нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), които вече са констатирани от Агенцията за държавна финансова инспекция и за които отговорност носят бивши провалени и корумпирани политици. Това трябва да е съвсем ясно за българското общество, че днес се намираме в тази ситуация, защото през 2006 г. е извършено едно предателство срещу българската държава. От една страна тя е обречена да плаща милиарди, които няма и не може да си позволи такъв скъп проект. От друга страна конкурсът е нагласен с предварително ясен изход от процедурата за „Белене“.

По време на арбитража ние ще изложим всички наши аргументи, но сме достатъчно добре подготвени за тях. Призовавам прокуратурата да излезе по-скоро със заключения по проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения и заобикалянето на ЗОП при сключването на договор за над 200 млн. лв, за които има ясни доказателства, че надхвърлят 2000 пъти прага за обществените поръчки и е сключен в противоречие с българското законодателство, както и да се потърсят лицата, които са се облагодетелствали от този договор. Защото тези средства в последствие са дадени от руската страна на български фирми -кои са тези фирми, с кого са свързани и дали извършената работа за 200 млн. лв. наистина струва 200 млн. лв., или струва много по-различна сума. Защото когато нямаш обществена поръчка не можеш да прецениш дали едно нещо струва 200 млн. лв. или струва 50 млн. лв. Като бивш зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, призовавам Народното събрание да направи една временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите, защо не са сключени договорите, а е сключено споразумение, как са разходвани средствата, как са вземани заемите, кой е взел решението НЕК да бъде потопена с 1,5 млрд. лв., за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа. Това са изключително важни въпроси, на които някой трябва да даде отговор. Трябва да се знае къде се корени проблемът и кой, кога и с каква цел го е създал.

Има 4 фирми, на които са подвъзлагани поръчките по това допълнително споразумение за 200 млн. лв., за което дори руската страна е изпратила писмо до НЕК, в което казва, че не е редно да се възлага по такъв начин, защото е нарушение на националното законодателство и че тази работа трябва да бъде извършена от български фирми.

Озадачава ни това действие на „Атомстройекспорт“ и „Росатом“, защото ние заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с руската технология и с руския реактор. Като се върна в България ще говоря с „Росатом“, ще помоля и премиера на разговори с Путин да коментира също този въпрос, за да имаме повече яснота. Ние не сме губили време и не сме залагали особени надежди в това, че принципните договорки, които имахме от края на март месец тази година ще бъдат изпълнени. През тези 6 месеца сме се готвили точно за това, което се случи днес.

Източник: http://pressclub.bg/institutions/20120911/news-111977