Път: : Съдби : Н

д-р Николай Коларов

споделено в профила на Огнян Минчев във Фейсбук на 25.03.2014


Д-р Николай Коларов - български лекар, роден през 1908 г. в с. Петърница - Плевенско.

Упражнявал половин век своята професия като апостолска мисия. Лекар на железничарите във Варна през 1930-те - 1940-те години.

Семеен лекар, диригент на детския хор, организатор на детски лагери, активист на БЧК и на движението на въздържателите, автор на поредица книги за българското здравеопазване.

До края на 60-те години - акушер гинеколог във Варна.

В моето семейство за д-р Коларов и днес се говори с благоговение. Случайно оказал се в помощ на майка ми в изпитанията на моето и на сестра ми рождение - не вярвам в такива "случайности".

Помагал тихо, безкористно и всеотдайно на хиляди хора в нужда и в беда. Прекарал живота си в съвсем скромно ежедневие, д-р Коларов е образец за посветен в служба на хората професионалист и гражданин. Майка ми си спомня: "Като дете много обичах да се разболея, защото тогава в къщи идваше д-р Коларов..." За съжаление аз не го познавам лично. Той си отива в средата на 90-те години...

Времето засипва със забрава светлата следа на хора като д-р Коларов. Отиват си поколенията, които го помнят и обичат.

Искам да напомня на всички, които са чували от близките и приятелите си за него да помислят с благодарност за този човек - носил светлина през целия си живот, на когото може би мнозина от нас дължат здравето и живота си - своите и на своите близки.

Бих искал да се обърна към общинарите на Варна с една молба: д-р Николай Коларов заслужава една малка, тиха улица в старите квартали на Варна да бъде кръстена на неговото име. Тя ще бъде добър повод по-често да си спомняме за него и за хора като него в днешния ни ден, когато личности с мисия, почтеност и всеотдайност ни липсват повече от всичко.