Път: : Кой кой е : Х

Хо Ши Мин

 

Да не се знае кой е "чичо Хо", значи да не се познава двадесети век. Виетнамски политик и държавник. Той е роден през 1890 и умира през 1969.  Френски възпитаник. Перфектен в своята култура. Член на Френската компартия от 1920. През 1941 председател на фронта Виетмин срещу японската агресия. След победата през 1945 председател на временното правителство на Демократична република Виетнам. Президент и премиер (1946-1955). От 1951 до кончината си председател на Виетнамската партия на трудещите се. Ръководител на борбата на виетнамския народ в освободителните войни срещу френския колониализъм (1945-1954) и американския империализъм (1964-1973).

Заедно с Мао и Сталин Хо Ши Мин бе любимец на западната младеж при протестите й от 1968.

Когато днес млади хора, увлечени в новия конформизъм, който им дава възможност да живеят нормално и да казват "такива са правилата живота", се вълнуват от въпроса какво са правили българите през 1968 г. по време на Пражката пролет, би било нормално да запитат: а какво правехте по времето на Виетнамската война?!

Двата въпроса са с еднаква важност за смисъла на гражданската активност.

В България имаше вълна от възмущение срещу бомбардирането от САЩ на дигите и унищожението с химикали на растителността. Вярно е, че възмущението беше подкрепяно от властите, но е вярно и това, че беше искрено. Лозунгът "Виетнам не е сам!" беше всеобщо приет. Студената война, с която бяхме привикнали, все пак имаше някакви граници.

Ще посоча примера с Блага Димитрова. Тя отиде във Виетнам, написа серия от репортажи за действията на американците и като върхов знак на своя протест срещу техните действия взе едно виетнамче и го осинови. Ха! Така се казваше детето и аз съм го виждал и познавал.

Ние, смислените хора, според мен, бяхме на страната на Виетнам, на страната на "чичо Хо", заедно с връстниците си от Запада. Когато в София през 1968 г. се проведе Световния младежки фестивал, тичахме заедно с групите, които скандираха "Хо-Хо-Хо..." и "Дубчек-Дубчек-Дубчек...."

И сме били прави.

------------------------------------------------------
Библ. Das farbige Duden-Lexikon, Mannheim-Wien-Zurich 1976. Енциклопедия България, София 1978.