ДА СИ КУПИШ БИЛЕТ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА СОФИЙСКА ГАРА

Отивам на централна гара да си купя билети. По стара традиция от трите гишета за предварителна продажба на билети, работи само едното и се е оформила солидна опашка. Няма как. Нареждам се и чакам. По бегла преценка ще отнеме поне половин час.. Идва редът на едно циганско семейство – мъж и жена – и двата доста едри екземпляри и със също така доста едър багаж.

Продавачката им обяснява, че са сбъркали гишето и показва надписа залепен на стъклото, на който пише „предварителна продажба на билети”.

- Кой да ти чете ма курво – побеснява циганинът – и стоварва юмрук по стъклото на гишето.

Продавачката скача назад уплашено и претълкулва стола на който седеше, но стъклото издържа. Затова пък го отнася старецът зад него. Мъжът го сграбчва и подхвърля. Старецът полита, но в последния момент е подхванат от хората на опашката и оцелява. Циганинът и циганката грабват обемистия си багаж и панически хукват към стълбището за долния етаж, където са другите каси. Но циганката се подхлъзва и пада. Тежкият куфар се изплъзва от ръцете й и весело се литва към другия край на залата.

Циганинът се опитва да вдигне едрата си жена, но това се оказва трудна работа. Накрая успява да я изправи на крака, но явно вече е късно и двамата стоят с отпуснато ръце, наблюдавайки тъпо как куфара им се блъска в отсрещната стена.

Станах свидетел на три некомпетентности. Едната на неграмотните цигани. Разбирайки грешката си и след като е чакал около час на опашката, мъжът изпадна във фрустрация и след фрусстрацията закономерно последва гневна реакция.

Другата некомпетентност беше „образованата некомпотентност” на архитекта, проектирал редизайна на залата, постилайки я с гладки като стъкло и също толкова хлъзгави плочи. Представих си какво ще започне да се случва, когато завали дъжд и сняг. Хората ще падат масово, ще чупят крака и ръце и ще изтървават влаковете си.

Образованата ннекомпетентност на архитекта му бше попречила да помисли и за графичен дизайн, койтко да да дава визуална информация, разбирана от неграмотни и чуждоезични.

Последната или по-скоро първата некомпетентност беше на гаровата администрация, която никога не успявя да съзададе ефективна организация за обслужване на гражданите.

Постоянните сбивания по най-различни поводи, побоите над лекари и сестри, сбиванията и катастрофите по пънищата – цялата тази свръх агресия в обществото ни се дължи и на трите вида некомпетентност. 

Безразличната, действаща формално, незаинтересована бърокрация, продадените на неграмотни шофьорски книжки, лошите пътища, неадекватните пътни знаци или липсата на такива, погрешните решения при проектиране на магистралите, оправдаването или условното осъждане на побойниците от подкупната ни Темида, още много осъзнати и неосъзнати некомпетентности подхранват агресията. 

И най-лошото е, че и трите вида некомпетентност нарастват със всяка измината година.