За Яне Янев

 

Капитал 

Велина Господинова
3 април 2009

За 20 години в България се появиха много хора, чиито политически биографии са сбор от невероятни лупинги и траектории. И никой фатално не е катастрофирал в публичната памет. Най-много да стане клиент на някое комедийно шоу, но и това се приема по-скоро като комплимент към "самородния" му талант, дори плюс във всяка следваща изборна кампания. Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев не само не прави изключение, а по-скоро е безспорният лидер между владеещите политическата трансформация.

Откакто се изстреля от БЗНС-НС в свободното политическо пространство, той извървя пътя от земеделец до консерватор. Първо създаде собствена земеделска политическа формация, на която на два пъти смени името. Стана депутат в сегашния парламент от ОДС, но беше изключен от синята парламентарна група. На път е да сформира собствена депутатска група, а преди дни официално се обяви за лидер на новия десен консервативен проект за България. След едно посещение в Лондон и ръкостискане с лидера на британските консерватори Дейвид Камерън. Към идеята му засега са приобщени пет маргинални партии, но това дори не е краят.

Партийното строителство при Янев върви паралелно с антикорупционна хиперактивност. Ако някой си направи труда да сортира и изчисли кой засипва прокуратурата със сигнали за злоупотреби, ще се види, че Янев е безспорният таран. От известно време насам почти всяка "папка", която той вади, първо шумно се разказва пред медиите, после театрално се внася в Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС) и агентите й се втурват да действат. Нещо, което не се случва след ничии други сигнали. Справка: случаят с отнемането на допуска до класифицирана информация на бившия директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина и последвалата оставка от нейна страна. Или среднощният арест на кмета на община Гърмен - Ахмед Башев, заради обвиненията, че разпространява радикален ислям.

Така постепенно Янев си изгради ореола на истински борец срещу корупцията, добра се до третото място по одобрение сред българските политици (по проучване на агенция "Маркет линкс") и фактът, че много от гръмките му обвинения се оказват кухи, не пречи.

Сега в парламента никой не се чуди на повишеното самочувствие на Янев. Тези, които се намират близо до него, често могат да чуят реплики от типа: "В момента съм в среща, г-н магистрат. Да се чуем малко по-късно." Разговорът на "Капитал" с Яне Янев започва с полезната "информация", че е разпоредил на юристите си да завеждат дела срещу всеки, който си позволява да клевети него и партията му. Дори да не става въпрос за клевета, редакторите в медиите са предупредени, че могат лесно да попаднат в папките на Яне. "Не е трудно. На всеки можеш да извадиш. Откритите източници са за каквото пожелаеш", казва той.

Преди папките

Пътят на 38-годишния Янев в политиката започва през 1994-та година, когато се появява в БЗНС с лидер Анастасия Мозер. За кратко време преминава през младежката организация на съюза, става член на експертния съвет, а малко по-късно и на Постояното присъствие (ръководния орган) на формацията. Земеделци, които го познават от онова време, казват: много бързо израсна, защото е много работоспособен. Според тях Янев притежава две уникални качества - умее да убеждава. Земеделци си спомнят как на вътрешните избори на БЗНС-НС за водачи в депутатските листи на ОДС за парламентарните избори през 1997 г. успява да елиминира от София-област дори Мозер, която от години е народен представител там. "Ходеше постоянно и се срещаше с хората. Не знам как ги беше убедил, но при гласуването той спечели повече гласове от Мозер", разказва земеделец. Въпреки това в окончателните листи Янев не е включен. Той разказва, че след "неблагоразумието" да победи Мозер и да бъде служебно отстранен е трябвало да напусне партията. Следва кратко пребиваване в БЗНС "Никола Петков" на Милан Дренчев и ново напускане, когато формацията не успява да вкара депутат в 38-то Народно събрание през коалицията си с ДПС (Обединение за национално спасение). Най-накрая Янев регистрира първата си собствена партия - Б.З.Н.С. Земеделци още се ядосват, че по време на една от предизборните кампании лепял плакатите си върху тези на "оригиналното" БЗНС. Този подход продължава и по-късно, когато формацията на Янев е преименувана на Национално сдружение (НС)-БЗНС - огледално на БЗНС-НС на Анастасия Мозер.

Допреди няколко години никой не гледаше сериозно на

Свръхактивността на Янев

А тя е уникална. Като лидер на извънпарламентарна партия той пусна от делтапланер листовки срещу БСП на събор на Бузлужда. По време на кабинета "Сакскобургготски" раздаваше пред парламента пакети с храна на пенсионери. Янев обаче се прочу истински, когато беше обвинен и арестуван за това, че е сложил димка на едно от заседанията на СДС в Пловдив. Сега той обяснява, че няма нищо общо с димката, че полицията и прокуратурата са го оневинили още тогава, но медийният мит е останал.

В политическите си съюзи Яне е гъвкав. По време на разцеплението на БЗНС застава на страната на Мозер срещу Георги Пинчев, въпреки че влиза в съюза през неговото крило. По-късно пак се обединява с Пинчев и така влиза в ОДС. В началото на мандата на Сакскобургготски се среща на няколко пъти с него. Но впоследствие атаките срещу царя се превръщат в кауза - няколко пъти внесе папки в прокуратурата срещу "незаконната" реституция на т.нар. царски имоти, обяви го за агент на КГБ и предизвика скандал с твърденията си, че тогавашният премиер има двойно гражданство - испанско и българско. Нищо от това не се потвърди, но и до днес темата за царските имоти влиза в политическия дневен ред. За срещите си със Сакскобургготски Янев сега казва: "Когато Стоян Ганев и проф. Чирков, с които имам добри отношения, бяха ахнали по царя, ме навиваха и аз съм ходил един-два пъти при него, но никога не съм бил сам, защото той е лукав и коварен и винаги след това ще пресъздаде нещо, което не е истина."

Малцина вече си спомнят, че за местните избори през 2003 г. Яне Янев издигна кандидатурата на Волен Сидеров за кмет на София. Двамата обявиха за основен враг тогавашния кандидат за трети мандат Стефан Софиянски и издигнаха девиза "Софиянци срещу Софиянски". Днес същият този Софиянски и партията му са коалиционен партньор на Янев в новия му консервативен проект. А за Сидеров, който също е подавал сигнали за проповядване на радикален ислям в община Гърмен, казва: "Да ме прощава, ама кой е Волен Сидеров в европейски мащаб - изолиран, отречен, нарочен политик." "Ако ти си на моето място, ДАНС и на теб ще обръщат внимание", обобщава лидерът на "Ред, законност и справедливост".
 
Втори мит

Във Варна сигурно помнят, че на последните местни избори Янев издигна за кандидат-кмет собственика на верига аптеки Веселин Марешки. По време на кампанията той беше заснет от телевизиите да раздава пари на избиратели.

Сегашният депутат от ДПС Фидел Беев, срещу когото вървят дела за неплатени данъци, пък беше издигнат от Янев за кмет във Велинград. "Аз не да го подкрепя, ами тройно ще го подкрепя Марешки, ако той продължава да има смелост да се бори срещу мафиотската крепост на Кирил Йорданов (кмета на Варна), защото градът е негово феодално владение", обяснява Янев. А на въпрос защо е подкрепил Беев за кмет, който е като феодал във Велинград, отговаря: "Той беше издигнат на принципа клин клин избива и мотивът беше, че е работодател на много хора, а тогава общината се управляваше от едни вечни съветници и ако искахме нещо да направим, трябваше да издигнем него."

Въпреки това съмненията, че кандидатите на "Ред, законност и справедливост" купуват гласове по време на избори, останаха. Те се засилиха след частичните местни избори в Сандански миналата година, когато депутати от НДСВ внесоха сигнал в ДАНС, че партията на Янев е купувала гласове. Предисторията е следната: адашът на Яне от НДСВ - Яни Янев, откри в пощенската си кутия в парламента плик, в който имаше списък с имена на 495 избиратели от община Сандански и бележка "Плати сметката!". ("Капитал" разполага с копие на писмото.) "В първия момент той беше изумен, защото е от Варна и няма нищо общо със Сандански, но решихме, че е станала грешка, защото имената на двамата почти съвпадат", разказва депутат от НДСВ. И продължава: "След като внесохме сигнала, ДАНС започна проверка по случая. Бяха разпитани и хората от списъка, но проверката беше прекратена. По-късно на среща с директора на агенцията Петко Сертов ни беше обяснено, че някои от разпитаните са признали, че са получили пари срещу гласа си, но са отказали да застанат пред съда като свидетели." "Твърденията, че съм купувал гласове, са мит", отговаря Яне Янев. И добавя: "Изисках по съдебен път справка от полицията и прокуратурата в Сандански дали аз или активисти на партията са купували гласове и отговорът е, че не само не сме вършили това, ами по време на изборите сме подавали и сигнали за купуване на гласове."

Трети мит

Докато разговаряме, Яне държи да опровергае един трети мит за себе си: "че имало някакви ченгета около мене, някакви конспирации, хора от ДС". Но, че сътрудничи добре с ДАНС е видно от самолет.

"С експерти на ДАНС не контактувам", заявява категорично Янев по повод твърденията за връзки с Алексей Петров - бивша барета и съветник на шефа на ДАНС. И добавя: "България е парламентарна република и хора като Алексей Петров могат само да ми козируват." Казва, че през живота си се е виждал с Петко Сертов само три пъти и срещите му са били протоколни. Има обаче собствено мнение за влиянието на директора на агенцията: "Според мен Сертов не е основният движещ фактор в ДАНС. Там има екип, който е на телефонна връзка с Брюксел и с европейските структури. Иначе нямаше да започнат да работят както трябва", категоричен е Янев. И обяснява действията на агенцията по сигналите му с факта, че много от тях той изпраща и до европейските институции. Иначе информацията си получавал от свои съмишленици по ниските етажи на държавната администрация. "Ако някой от тях е съпричастен към ДАНС, мен какво ме интересува, а и как бих могъл да проверя кой е агент и кой не е", заключава Янев.  

По повод на скандала с Мургина председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Минчо Спасов казва: "аз си мислех, че Яне Янев е завършил агрономство, но той очевидно е завършил пощенски институт", и още: "правоохранителната система трябва да бълва осъдителни присъди, а не да захранва със скандални материали депутата Яне Янев".

Формула за успех

Опитът на Янев е поучителен за българските политици. За кратко време той успя да изгради имидж на борец срещу корупцията. Не само отне от лексиката и темперамента на "Атака", но засмука енергия от най-тинестото дъно в политиката. Няма значение, че обвиненията, които размахва, рядко се потвърждават. ("Има сериозни разминавания между информацията, която Яне Янев предоставя на ръководството на ДАНС, и тази, която оповестява публично след това", казва пред "Капитал" високопоставен източник от агенцията.) Важното е да се повтарят много пъти. "Знаете приказката за китайската капка - всичко в живота се постига с натрупване. Аз нямам вуйчо владика, мене никой не ме е изстрелял с ракетен носител в политиката, аз всичко съм постигнал сам и знам, че всичко става с много усилия, последователност и много труд."

Според социолозите Яне Янев има шанс да се промъкне самостоятелно в следващия парламент. И ако това се случи, ще е доказателство, че формулата му работи. Няма нужда от програми, екпертност и визии за бъдещето.

"Аз ангажименти пред никого нямам в тази държава, защото нямам какво да губя и затова съм готов да стигна докрай."
Докъде ли ще стигне Яне?