АСП - 1996 г.

Национален съвет на координаторите на АСП - 1996 г.

13.01.1996 - АСП свиква Национален съвет на координаторите си. Социаллибералите ще обсъждат въпроса за нови партньори и разширяване на коалицията ДАР заради приближаващите президентски избори. Мнението на лидера Васил Велинов, изразено пред журналисти е, че ДАР ще приема в редиците си само национално представени партии и организации.

14.01.1996 - "Новинар" - по време на Националния съвет координаторите на АСП гласуват съгласието си за готовност за сътрудничество с БСП. Перничани са против и се обявяват за съюз само с либерални формации. Видинският лидер се отказва от поста си като протест срещу решението. Председателят на АСП обещава, че до месец ще се проведе извънреден конгрес на организацията. Г-н Велинов дава месец на ДАР да изясни новия си статут като условие за оставането на АСП в коалицията.
- "Труд" - по време на националния съвет на координаторите на АСП Васил Велинов подарява картини на петима партийни активисти "отличници", които събрали най-много гласове от името на коалицията ДАР на местните избори през миналата година. Петимата кандидат-кметове от партията успели да привлекат между 13 и 30 процента в Кубрат, Разград, Балчик, Видин и Видинско.

15.01.1996 - в интервю за "Земя" председателят на АСП Васил Велинов заявява, че гласуваното съгласие за сътрудничество с БСП по време на съвещанието на координаторите на партията не бива да се разбира като основа за компромис. АСП ще продължи да критикува "фаловете" на правителството и това е нормално в една демократична държава. Но според г-н Велинов някои от членовете на АСП за съжаление проявявали антикомунистически забежки.
Според председателят на партията е показателно, че на идеята за сътрудничество с БСП се се възпротивили хора от организации, които са спечелили много малък процент на местните избори.
В интервюто г-н Велинов обявява, че ще настоява за национален форум на ДАР през март, който да избере едно мобилно, но постоянно ръководство - поне с едногодишен мандат. Той ще настоява за конкретни отговорности, за общи структури за действие по места. Някои можели да нарекат това отиване към партия, но според Велинов са безсмислени коалиции, които ще се оправдават с мнението на отделна партийна организация.

Още за  АСП -    ... тук