Пуч - Москва 19 август 1991 г.


Обръщение на президента на Република България
 д-р Желю Желев

Уважаеми сънародници,

Тази сутрин светът бе изненадан от свалянето на Михаил Горбачов от власт. Въпреки наложената информационна завеса, от световните агенции стана ясно, че по улиците на Москва и другите големи градове има танкове и бронетранспортьори. Президентът Горбачов е в неизвестност. Обявено е извънредно положение. Ръководството на страната е поето от комитет по извънредното положение, в който влизат и ръководителите на силовите ведомства – КГБ, Министерство на отбраната и МВР. Като добавим и декларацията на този комитет, излъчена по Съветската телевизия, става очевидно, че в Съветския съюз е извършен военен преврат, при това от класически неосталинистки тип. Трябва да подчертая, че превратът стана непосредствено преди насроченото за утре подписване на новия съюзен договор, предложен от Михаил Горбачов.

Свалянето на Горбачов с неконституционни средства може да тласне Съветския съюз към непредвидими събития, граждански войни, терор, национализъм и шовинизъм, към окончателна разруха на страната.

Този акт за сетен път показва, че комунистическата партия и нейната номенклатура не са способни да осъществят прехода от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика. Боя се, че събитията в Съветския съюз ще имат косвено отражене върху процесите в източна Европа, целия континент и света. Смятам, че военният преврат в Москва е тест и за всички демократични сили в България. Всички български демократи, всички ние трябва да подкрепим възстановяването на законната власт в Съветския съюз и конституционно избрания президент Горбачов. Категорично се солидаризираме с обръщението на президента на руската федерация Борис Елцин, който призовава “гражданите на Русия да дадат достоен отпор на превратаджиите и да настояват за връщането на страната към нормално конституционно развитие”.

Аз вярвам в политическата мъдрост на българския народ. Надявам се на отговорното поведение на политическите сили и синдикатите в България, както и на всички държавни институции. В тази сложна обстановка именно те биха могли да гарантират опазването на гражданския мир и на все още крехката ни демокрация.
                                                                   
                                                                  /в. “Демокрация”, 20.8.1991 г., бр. 197/

 

 

Декларация на Националния координационен съвет на СДС

Националният координационен съвет на Съюза на демократичните сили изразява силната си загриженост ат развитието на събитията в Съветския съюз. Обявяването на извънредно положение е атстраняването от власт и арестуването на законно избрания президент Михаил Горбачов са първите стъпки по един път, който може да върне огромната многонационална комунистическа империя десетилетия назад – в мрачните времена на престъпния Сталинизъм.

В Москва отново се разпореждат всесилното КГБ и други консервативни сили – арестувани са пред самия парламент на Русия опозиционни депутати, по “Садовое колцо” дрънчат с веригите си бронетранспортьори, чекисти са прогонили журналистите на демократичната радиостанция “Ехо Москва”. Това се прави точно ден преди подписването на новия съюзен договор. Извънредното положение се обявява на цялата територия на предишния Съветски съюз – като се пренебрегва обстоятелството, че редица републики възстановиха пълния си суверенитет след допитване до своите граждани, при което искането за самостоятелност получи огромно мнозинство.

Накъде се опитват да водят сега огромната многонационална родина на провалилия се по цял свят социалкомунизъм тези, , които се самообявиха за Държавен комитет по извънредното положение? Световната демократична общественост си задава с огромно безпокойство този въпрос. Съюзът на демократичните сили вярва, че мъртвата хватка на комунизма няма отново да обхване руския народ и другите поробени народи. Подкрепяме призивите на президента на Русия Борис Елцин, на президента на Литва Витаутас Ландбсергис, протестите на демократите от всички републики.

/в. “Демокрация”, 20.08.1991 г., бр. 197/
/според Омда името на литвийския президент трябва да е Ландсбергис, но сме написали , както е в текста/

 

Политическа декларация на Изпълнителното бюро и на Парламентарната група на БСДП


Изпълнителното бюро на Националния комитет и Парламентарната група на БСДП изразяват сериозна загриженост от съобщенията за развитието на политическите процеси в СССР и въвеждането на извънредно положение. Изразяваме своята солидарност с народите на СССР, които мъчително дълго изживяваха преустройството на комунистическата система, без да имат  възможност да направят свояя избор.

Ние оценяваме като симптоматично за България развитието на политическите реалности в СССР и се опасяваме, че по подобен начин могат да бъдат използвани всякакви действия, нарушаващи законността, реда и спокойствието в страната. Ние сме реалисти и си даваме ясна сметка, че у нас надигат глава реакционни сили, заинтересовани от спиране на демократичните процеси и реставрация на тоталитаризма. В тяхна услуга са всички опити да се дестабилизира страната чрез необмислени или незаконни стачни действия и да се подкопае доверието в държавните институции – парламент, президент, правителство.

Българските социалдемократи изразяват волята си за запазване на социалния мир в страната, за ускоряване на процесите на смяна на системата само с демократични средства.

/в. “Свободен народ”, 20.08.1991 г., бр. 346/

 

Декларация на СДС – либерали


СДС-либерали категорично протестира срещу преврата в СССР и настиоява пред българските власти да не признават неговата законност.

Демократизацията в страните от Източна Европа, включително и България, протича при обстановка на политическа нестабилност и мъчителни икономически трудности. Това дава козове в ръцете на “идеолозите на здравия ред”, на потенциалните превратаджии и в нашата страна. Няма никакво съмнение, че случилото се в СССР ще ги подтикне да надигнат глави.

СДС-либерали смята, че сегашният политически момент изисква спокойствие, здрав разум и подкрепа на демократичните институции в страната.

Призовават се всички демократични сили в страната, независимо от различията помежду им, да подкрепят парламента, президента и правителството, а Армията и органите за сигурност да декларират лоялността си към тях.

СДС-либерали настоява да се преустановят вътрешните раздори в Съюза на демократичните сили.

Призавават се всички социалисти, които искат промяна на системата, да подкрепят с действията си демократичните институции и демократичните политически сили. Отношението към събитията в СССР ще покаже до каква степен Българската социалистическа партия се е освободила от сталинисткото си минало.

/в. “Демокрация ‘91”,  20.08.1991 г./

 

БСП е за продължаване на започнатите от Горбачов преобразования – изявление на председателя на ВС на БСП Александър Лилов

Българската социалистическа партия се обявява за продължаване на започнатите от Горбачов и от съветското ръководство дълбоки преобразования на обществото в СССР.

Процесите на обновление, демократизация и социална пазарна икономика в източно-европейските страни и в Република България са необратими. БСП изразява своята твърда решимост да продължи да играе основна роля в започналите процеси на демократизация и радикални политически и демократични реформи.

Ясна е изключителната важност на събитията, които са станали миналата нощ в Съветския съюз, но всички без изключение в света заемат изчаквателна позиция, за да получат необходимата информация и да направят своите изводи и оценки. Висшият съвет на БСП също така не разполага с необходимата информация за причините, начина и протичането на събитията. Ние ще направим цялостна оценка, след като получим достатъчно информация за събитията в СССР и за реакцията на света към тези събития.

Ние призававаме членовете, симпатизантите и избирателите на БСП да участват най-активно в по-нататъшното развитие на демократичните процеси у нас. Независимо от промяната в ръководствата на България или на Съветския съюз чувствата между българския и руския народ ще останат ненакърними.

/в. “Дума”, 20.08.1991 г., бр. 209/