СЕМ да обясни

Прекарах значителна част от неделния предиобед във ФБ - в опит да поставя принципно въпроса за спирането на предаване на Люба Кулезич по ТВ7 в събота - 17 септември. Не съм казал нито дума в полза както на ТВ7, така и на Кулезич - тя между впрочем може само да спечели от подобна безплатна реклама на своето предаване.

Смятам, че част от професионалните и гражданските ми задължения е свързана с принципна защита на свободата на словото - без да ме интересува на чия свобода е посегнато и по какви причини. Не отхвърлям тезата, че СЕМ е имал юридическото право да постъпи по този начин. Смятам обаче, че представител на СЕМ дължи на общественото мнение поява по гледана ТВ мрежа с цел подробно обяснение защо Съветът е действал по този начин.

Понеже не съм специалист в медийната регулация, сам на себе си си задавам няколко съвсем лаишки въпроса.

Първо, щом ТВ7 е във фалит и няма лиценз да излъчва, защо продължава да излъчва и - с изключение на въпросното предаване - никой не му "дърпа шалтера"?

Второ, Защо точно на тази продукция на Кулезич бе належащо да се спре излъчването - има широко достъпни и внушаващи доверие политически отговори на този въпрос. Затова е дваж по-важно да чуем компетентната обосновка на регулатора.

И трето, съществуват ли законно утвърдени процедури за достъп до ефир и за лишаване от достъп до ефир?

Не беше ли възможно решение по повод на продукцията спряна в ефир вчера, което да избегне скандала чрез принципно и законово приложено предотвратяване на достъпа до ефир за това предаване?

Ще ми се да вярвам, че както членовете на СЕМ, така и всички други официални лица от държавните институции разбират необходимостта този тип казуси да бъдат изяснявани подробно и - по възможност - предварително, преди налагането на санкции. Ако това не се разбира, единственото обяснение на казуса се свежда до нарстващо популярния отговор на въпроса защо - някой се страхува от Цветан Василев.

Защо по дяволите, трябва да се интересувам кой се страхува от Цветан Василев - или от когото и да било другиго?

Но ако нямам друг избор...