Път: : Кой кой е : М

Мао Дзе Дун

 

 

Мао е роден през 1893 и умира през 1976. Бил е свидетел на целия ХХ век, единственото, което е пропуснал, е рухването на съветския комунизъм и на СССР.

Мао е китайски революционер и диктатор. В компартията е от 1921. Член на Политбюро от 1933. Председател на ЦК от 1943 до смъртта си. Победител в гражданската война с Гоминдана, създател и вожд на Китайската народна република. През 1949-1954 председател на Централния народен правителствен съвет, а през 1954-1959 президент на КНР.

Изграждайки диктатурата си, използва съветските образци, но в китайска традиция. След смъртта на Сталин през 1953 обвинява Москва в измяна спрямо идеалите на революцията и започва с нея съперничество за първенство в световното комунистическо движение.

През втората половина на 60-те години организира т. нар. културна революция, която трябва да укрепи разклатената му еднолична власт и да доведе до окончателно комунизиране на китайското общество. Водените от него политически кампании предизвикват масов глад. В резултат на политиката му загиват 30-40 млн. души. Това го нарежда в тройката на най-големите палачи в човешката история заедно с Хитлер и Сталин. В съвременен Китай полуофициално се твърди, че Мао е бил “добър” в 70 на сто от действията си, а “лош” - в 30 процента.

Трупът му още лежи в своя мавзолей, но китайците по-добре знаят как да постъпят.

------------------------------------------------------------------------------
Библ. Nowa Powszechna Encyklopedia, Warszawa 1999; Quillet-Flammarion. Dictionnaire usuel en couleurs, Paris 1963.