Има план за унищожаването на СДС

http://www.dnes.bg/politika/2012/05/16/ima-plan-za-unishtojavaneto-na-sds-syjali-martin-dimitrov.158920

Има план за унищожаването на СДС, съжали Мартин Димитров

Петър Стоянов искал да ги няма сините, за да го няма и Костов

Евстати Генов, 16 май 2012

 

Мартин Димитров беше бламиран заради Костов. Снимка: архив, Булфото

Има план за унищожаването на СДС и сините рискуват да не попаднат в следващия парламент.

Това заяви пред медиите в Народното събрание лидерът на СДС в оставка Мартин Димитров, който вчера реши да се оттегли, след като Националният съвет на партията не подкрепи споразумението за продължаване на проекта "Синята коалиция" за следващите парламентарни избори.

Димитров прогнозира, че следващата стъпка на противниците на "Синята коалиция" ще бъде разпадането на парламентарната група, за да изчезнат СДС и коалицията от политическия живот.

"Ще направя всичко възможно подобна идея и инициатива да не се случи на никаква цена", зарече се лидерът в оставка.

"Виждам план за унищожаването на СДС. Този план включваше създаването на коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ. И тези хора си представяха, че аз ще остана председател и ще легитимирам тази коалиция", мотивира още решението си да се оттегли от лидерския пост в партията.

Той беше категоричен, че всички структури на СДС, които са в коалиция с ГЕРБ, са гласували вчера против "Синята коалиция".

Още по темата
Командира коментира: Няма да си тръгна заради СДС
16 май 2012 10:35110
Мартин Димитров: ГЕРБ ни раздели!
15 май 2012 20:25153
СДС без Мартин и без Костов
15 май 2012 14:25221

"По-лошото е, че на моя директен въпрос: "Какъв е пътят на СДС към следващия парламент при това положение?",  друг път не беше представен. За първи път усещам, че СДС е пред риска да го няма в следващото Народно събрание", отсече Димитров.

Съгласно устава на СДС трябва да има избор на временен председател сред членовете на Националния изпълнителен съвет.

"Чувам, че изборът е между Румен Христов и Борис Марков, което ще постави СДС в много странна ситуация", коментира Мартин Димитров.

"Временният председател на СДС ще бъде някой от тези, които вчера спечелиха т. нар. манипулативно гласуване. Но още след няколко месеца ще се види, че нещата не вървят. Ако през изборите през юли – септември се появи един перспективен кандидат, аз ще застана зад него", допълни той.

Относно изборът на председател на партията Мартин Димитров изрази увереност, че макар един Национален съвет да може да се манипулира, 12 хиляди членове на СДС много трудно ще могат да бъдат манипулирани.

Запитан какво е участието на бившия президент Петър Стоянов в разпадането на "Синята коалиция", Мартин Димитров беше категоричен: "Петър Стоянов ми каза нещо, което никога не мога да забравя: "Какво като СДС не влезе в следващия парламент, нали и Костов няма да бъде в него? И тогава, ти като млад и честен човек, ще започнеш да градиш българската десница на чисто".

Лидерът в оставка определи тази теза като комплексарска. "Моята цел беше да спася СДС, а за тях - да го няма СДС, за да го няма и Костов", добави той.

На въпроса какво е обещано на хората, които стоят зад подобен сценарий за разбиране на десницата, Димитров изрази убеденост, че обещанията към тях имат и опредметен вид.

"Целта на ГЕРБ е да има по-малко конкуренти на изборите. Ако може накрая да останат само ГЕРБ и БСП", смята Мартин Димитров.

Въпреки създалата се ситуация, той ще остане съпредседател на "Синята коалиция" в парламента.