Пет държави без България обсъдиха "Турски поток" на среща в Будапеща

EkipNews.bg

Сряда, 8 Април 2015

Обща декларация за засилване на сътрудничеството в енергийната сфера бе подписана на срещата в Будапеща, на която първите дипломати на Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция обсъдиха проекта "Турски поток". Представител на България не участва в разговорите, на които газопроводът бе посочен като опция на трасе за доставка на природен газ от Турция.

Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция приеха декларация в Будапеща за засилване на енергийното сътрудничество. Български представител не участва в срещата, на която министрите на външните работи подчертаха, че "осъзнават, че сътрудничеството в осигуряването на сигурност на снабдяването с енергия ще допринесе за добросъседските отношения между държавите”.

Министрите изразяват подкрепата си за "създаване на комерсиално осъществима опция за трасе и диверсифициране на източник за доставка на природен газ от Турция през териториите на Македония, Сърбия, Гърция и Унгария до страните от Централна и Югоизточна Европа. Според заключителния документ от срещата, цитиран от Франс прес, така ще се подкрепят енергийните пазари на Турция, ЕС и договорните страни от Енергийната общност през Южния газов коридор".

Те се задължават да работят за нови възможности за създаване на регионално икономическо развитие през взаимно свързване на инфраструктурите за природен газ на петте страни с финансова помощ от ЕС и са открити за сътрудничество и с други страни, които искат да участват в реализирането на тези усилия.

Министрите накрая се съгласяват, че декларацията "само потвърждава политическо намерение и е необходима по-нататъшна размяна на мнения и диалог по конкретни въпроси между страните участнички, както и засегнатите компании", съобщава агенция МИА.

http://bg.b2.mk/news/pet-drzhavi-bez-blgarija-obsdiha-turski-potok-na-srescha-v-budapescha?newsid=GD_N