Път: : Кой кой е : Г

Иво Георгиев

От секретар на РК на ДКМС в община „Кремиковци“ Иво Георгиев е издигнат до секретар на ДКМС, избран заедно с Росен Карадимов на пленума на 20 декември 1989 г.

По време на Кръглата маса 1990 г. е секретар на ЦК на ДКМС и заедно с първия секретар Росен Карадимов взема участие в консултациите.

Последователно е избиран за член на управителния и надзорния съвет на Първа източна международна банка, която е наследник на бившия клон на БНБ в Кремиковци; Представител на „Макском“ в общите събрания.  През 1994 г. е изпълнителен директор на Елитбанк. Сред съучредителите е и Борислав Гуцанов, днес председател на БСП-Варна и председател на Общинския съвет в града.

През 1997 Елитбанк бе обявена в несъстоятелност. През 1999 г. медиите писаха, че Иво Георгиев и още двама от ръководството на Елитбанк са обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери. Тримата са превишили правата си при отпускането на валутни кредити в размер на 9 960 616 000 милиона долара на фирма “Black Sea Shipping”. Равностойността на сумата, присвоена от шефовете на “Елитбанк” възлиза на 8 милиарда лева.

Според доклада „Добрев” (доклада на вътрешния министър Николай Добрев до премиера Жан Виденов) Елитбанк е най-активна в изнасянето на валута кеш зад граница и става причина за кризата през 1996 г.: „... От 01.01.1996 до 30.07.1996 г. от 9 държавни и частни банки през митницата на аерогара „София” са изнесени 2811 кг „ценни” пратки, съдържащи банкноти. За сравнение: 1 млн. щатски долара в купюри по 100 има тегло 8 кг. Впечатляващ е износът на „Елитбанк”, изнесла 1247 кг ценни пратки, което изразено в купюри по 100 долара, е от порядъка на 156 млн. долара. ...”

... „Елитбанк” фалира, като завлича влогове на граждани и фирми на обща стойност 15 млн. лева. Тези суми са изплатени на вложителите от държавата. Сред фирмите, получили и невърнали кредити на банката, са „Анжел” на Соломон Анжел ..., „Блек сий шипинг”, взела кредит от близо 9 млн. долара, и фирми около „Макском холд” на Максим Димов, повечето от които са обявени в несъстоятелност.

В „Блек сий шипинг” самият Иво Георгиев притежава 50 %, т.е. той дава на самия себе си кредит, който не връща. Съдружник и управител във фирмата пък е Борислав Гуцанов.

На 4 декември 2003 г. около 22 часа пред входа на дома си Иво Георгиев е нападнат и жестоко пребит от двама маскирани. В информационната система „Сиела“ по това време Георгиев има участие в 13 фирми – „Бест кар комерс“, Г.Е.И., „Грамекс“, „Клуб-ББ“, „Макском“ (в която е съдружник с руски гражданин), „Нордком холд“, „Юниън кар“ и др.  Преди време той бе съпредседател на българо-руската търговска камара. Георгиев е известен и като шеф на Асоциацията за международно сътрудничество, която е в тесни връзки с търговската промишлена палата на Русия.

Според бивши колеги на Иво Георгиев от години той живее в чужбина.