Иво Прокопиев

Иво Прокопиев
Иво Прокопиев
Снимка: Телеграф

С крупни финансови машинации Прокопиев засмука 400 млн. от банки.

Олигархът ужилил пет български трезора и един чужд.

 

Прокопиев прибра 60 млн. лв. за фериботната линия Силистра и после фалира.

„ТЕЛЕГРАФ”26.10.2012

Близо 400 млн. лева е засмукал от български и чужди банки скандалният олигарх Иво Прокопиев, разкри разследване на „Телеграф”. Само на родни финансови институции забегналият в Сингапур измамник дължи 175,3 млн. лева, а на чужди ­ близо 223 млн. лева.

В порочната си схема той е ужилил пет български банки и четири лизингови компании, на които вероятно не връща нито лев от взетите милиони кредити.

А само на един голям чуждестранен трезор дължи 66 млн. евро. Не е ясно дали е върнал и цент на тази западна банка.

Прокопиев прилапва парите по изпитана схема. Първо купува апетитно държавно предприятие или се докопва до изгодна концесия. После ги залага срещу заем в банка. Накрая докарва фирмите до фалит или ги „продава“ на офшорки. И разбира се, спира да си плаща повечето кредити.

Резонен е въпросът до каква степен търговските му дружества длъжници успяват да обслужват кредитите при тази голяма задлъжнялост, тъй като 76% от заемите на олигарха, взети от наши банки, могат да бъдат описани като лоши. Някои от тях са в графата загуба, други са необслужвани, а трети са поставени под наблюдение заради просрочия.

Само един роден трезор гори с 40 млн. лева необслужвани заеми. 23,3 млн. лв. от тях са взети от скандалното предприятие „Каолин”, други 15,7 млн. са били отпуснати на фирмата за производство на соларни панели в Силистра ­ „Соларпро”. През юни т.г. олигархът обяви, че я закрива и започва масови съкращения. Третият длъжник от групата „Алфа финанс” е „Лендмарк България Билдинг”, който виси на същата банка с близо 1 млн. лева.

Финансовият Остап Бендер дължи на втори трезор 60 млн. лв.,като тази внушителна сума е поставена под наблюдение. Парите са взети от перлата на фалиращата империя на Прокопиев „Алфа финанс холдинг”.

С други 13 млн. лв. Прокопиев е успял да завлече и трета българска банка. Този кредит също е под наблюдение и е получен от „Лендмарк холдинг”, която обслужва интересите на олигарха в сектора на недвижимите имоти.

Към групата на завлечените от Иво Прокопиев финансови институции се нарежда и четвърта родна банка. На нея пък строителната компания, контролирана от скандалния бизнесмен ­ „Софстрой”, дължи 10,1 млн. лв. И този кредит е поставен под наблюдение. На петия завлечен трезор олигархът дължи близо 2 млн. лева, като този заем е записан в графата загуба.

Емблематичен пример за схемата „Прокопиев” е получаването на най-големия от забатачените от олигарха кредити. Той е даден на „Алфа финанс холдинг” срещу залог на свързаната с Прокопиев компания „Дунавски индустриален парк”. Сумата на заема е над 60 млн. И той, както повечето кредити, е необслужван.

Въпросният кредит е теглен за изграждане на ро-ро терминал, който струва едва 10 млн. лева. Според финансови анализатори само от тази операция олигархът прибира в джоба си 50 млн. лева. И няма нищо чудно, че той се покри в Сингапур, където си живее царски с парите от завлечените кредити.

Шашмата с фериботите Прокопиев едва ли щеше да успее да се докопа до такава внушителна сума от 60 млн. лева, ако за „Дунавски индустриален парк” не му беше харизана от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев 35-годишна концесия на фериботния терминал в Силистра. 51% от собствеността в парка е на „Алфа финанс холдинг”, а останалите са на „Лесилхарт”, 70 на сто от която отново е собственост на холдинга.

Договорът беше подписан през февруари 2006 г., а терминалът открит с фанфари в края на 2007 г. Показно беше направен първият рейс между Силистра и Калъраш, а хората на Прокопиев представиха бизнес програмата му на скъпарско парти. След това по линията тръгнаха два ферибота ­ български и румънски. Договорът предвиждаше да се плаща концесионна такса с фиксирана част от едва 40 хил. евро на година. За сравнение през 2006 г. толкова пари излизаше годишният наем на 500 квадрата в София.

Само две години по-късно всички надежди терминалът да раздвижи икономиката в региона рухнаха. Прокопиев отказа да подпише договор с новия концесионер от румънска страна и корабите спряха. С тях спря и плащането на концесионните такси и местните данъци.

Държавата вече развали концесията на олигарха и така срути схемата му за лично облагодетелстване.

Лошото в случая обаче е, че терминалът е построен с няколко десетки милиона европейски средства и Брюксел е сезиран, че той не работи. Това може да доведе до глоба за България, която заради скандалния бизнесмен ще тежи върху обикновените данъкоплатци.

Клиент на прокуратурата и ОЛАФ

Прокуратурата започна разследване на скандалния олигарх Иво Прокопиев за милиони левове концесионни такси, които не са платени на държавата. Това обявиха от “Екогласност”. По тяхна информация чрез “Каолин” олигархът е ощетил държавата с 21 млн. лева само за година. Дружеството не е плащало концесионни такси за добив от кариера “Варовик” в Меричлери. Съгласно договора за концесия годишно фирмата трябва да добива 100 000 тона варовик, а отчетът є за 2009 г. сочи, че количеството е 380 000 тона. Зелените ще искат и среща с ОЛАФ, защото имат съмнения, че Прокопиев е злоупотребил с европари. Говорихме с депутата Яне Янев и ще пратим сигнал и до парламентарната комисия за борба с корупцията за цялата дейност на фирма „Каолин”, обяви лидерът на политически клуб „Екогласност” Емил Георгиев. Според него само за 2009 г. Прокопиев и сие са укрили 25 млн. лева печалба от „Каолин”.

Лъсна в афера с ортаци на Р.Овч.

Красимир Георгиев Олигархът изненадващо лъсна в скандална афера за източване на ДДС с фирма на ортаци на бившия икономически министър Румен Овчаров. Прокопиев платил 600 хил. лева за проучване и си взел от държавата 120 000 лв. ДДС по нереален консултантски договор. Аферата е описана в сигнал на Националната антикорупционна коалиция до парламентарната комисия за корупция. Дружеството “Индустриален парк Варна Запад”, контролирано от “Алфа Финанс Холдинг”на Прокопиев, е сключило договор за 600 000 лв. със “Системконсулт” ЕООД на Георги Сотиров. Сотиров заедно с Красимир Георгиев и Едуард Манукян е съсобственик на печално известната консултантска фирма “Фронтиер”, близка до Р.Овч.

Срещу солидната сума “Системконсулт” е трябвало да проучи възможностите за изграждане на фотоволтаична централа край Девня. Според хора от консултантския бранш сумата е поне 6 пъти завишена от нормалните нива, на които се заплащат подобни дейности. Без да дочака предаването на толкова скъпия доклад на консултанта, Прокопиев стартира строителството на ВЕИ централата и сключва договор за изкупуване на енергията с ЕРП-то на района. Веднага след това той подава документи в НАП, за да му върнат 120 000 лв. ДДС от сделката със “Системконсулт”, без дори да е видял доклада им. Всичко това се потвърждава от документи на НАП. Данъчните веднага са поискали връщане на ДДС, но олигархът обжалва иска пред различни съдилища. През юли Върховният административен съд го порязва окончателно и потвърди искането на данъчните. Междувременно обаче фирмата на Прокопиев вече е прехвърлена на офшорка в Кипър.