Път: : Кой кой е : В

ген. Васил Василев

Генерал Васил Василев
Генерал Васил Василев

Васил Теофилов Василев
Роден е  през 1950 г. в София. Баща му е бил военен.
Завършва Висшия институт на МВР и полицейски курсове в САЩ и в британския Скотланд ярд.
Работи в Министерството на вътрешните работи от 1976 г.
През 1995 г. е уволнен от вътрешния министър в правителството на БСП Любомир Начев.
Началник на служба "Полиция" в РДВР-София. След като е свален от шефското място, няколко месеца работи в Икономическа полиция, където отговаря за туризма под прякото наблюдение на Славчо Босилков, тогава зам.-директор на ДНП.
След като напуска МВР, работи за застрахователна компания и като експерт в 37-ото народно събрание.
През 1997 г. при правителството на СДС начело с Иван Костов поема РДВР-София вече като директор.
Ноември 1998 г. -  назначен за директор на Национална служба "Полиция" на мястото на подалия оставка полк. Босилков.

През 2004 г. е пенсиониран. До 2010 г. е експерт в Народното събрание в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Като експерт подкрепя легализирането на проституцията:"В момента нямаме регламентация. Законът преследва сводниците, но да се докаже сводничеството е един много дълъг процес, а наказанията са изключително малки. Става несериозна работа за един изключително сериозен, тъмен бизнес. Тук парите са огромни от скритата проституция. Явната проституция – тази, която е по магистралите,, не е много ползваема. Страшна е скритата проституция, където момичета със солидни професии упражняват това нещо – тайно, скрити, с телефонни повиквания, със сериозна организация – всичко това под някаква форма трябва да бъде регламентирано, трябва да има някакви правила. То не може да бъде преустановено. Във всяка една дейност трябва да има правила. Правилата да се знаят – там се събират тези работи, тези участват и т.н. На Запад тази професия си има профсъюзи и е в класификатора на професиите и под някаква форма държавата, службите контролират процесите в тези места и най-вече приходите." (http://www.vsekiden.com/, интервю на Марина Чертова,10 септември 2008)

Василев отправи професионална критика зе действията на полицията в Катуница (2011). Трябвало е да се използва тежка техника, вкл. бетеери, да се блокират подстъпите към имотите на Киро и полицията да направи щателни обиски, да се търсят документи, пари, евентуално и нещо друго. Генералът уточнява: "говори се, че Кирил Рашков бил един от стожерите на пазаруването на гласове, значи можеше да се търсят списъци, ЕГН-та, всичко, което можеше да свърши работа на следствието."(http://www.blitz.bg/news/article/119086)

Изказва се за лобизма в Народното събрание: "Шест години съм бил в парламента и мога да кажа, че има интереси, има лобизъм и ако някой си затваря очите за това, много жалко. Докато има такива работи, така ще бъде. На запад има закон за лобизма. Тук ние нямаме такова неща. Този, който лобира, се знае точно какъв е. Знае се, че когато някой лобира за нещо, той застава с името си. И утре ако стане нещо, ще отговаря лично. У нас всичко е под водата. Създават се лобита на тъмно." (http://novinar.bg/news/, 19 юни)

Член на "Асоциацията на полицейските началници".

Има славата на светски мъж. Семеен, има задомен син.

ПРОТИВОРЕЧИЯ:

Имаше публични изявления за неговите навици и начин на живот, в смисъл, че не му отговаря на доходите - пуши пури с цената на заплата, носи костюми на милионер. Проговорилият по тези въпроси бил застрелян. За пурите и костюма е вярно, потвърдено е от различни достоверни източници, за стрелбата - може да е слух.