Клуб 100

Клуб на 100-те

В политическото пространство стартира нова формация с амбиция да напише програма и да управлява България. Учредителите ще бъдат 100 на брой и се събират на 27 юли 2000 г. в столицата. Формацията стартира с дискусия  на тема: "Ресурси и рискове на бъдещото управление".

В инициативния комитет на "Клуб 100" са почетният председател на БСДП д-р Петър Дертлиев и лидерът на БСДП Петър Агов, лидерът на БСП Георги Първанов, проф. Андрей Пантев и бившият финансов министър Стоян Александров /отдръпнали се от гражданското движение "Св. Георги Софийски/, Ивайло Калфин, който е от политическото движение "Социалдемократи", отцепило се от Евролевицата, като самата Евролевица не е представена, Ирина Бокова, бившият депутат от ДПС Максим Димов, лидерът на ОБТ проф. Кръстю Петков, Костадин Паскалев, Николай Слатински, Александър Арабаджиев.

Сред членовете на клуба са проф. Димитър Иванов от Лондон, Нансен Бехар, Евгени Гиндев, Стефан Данаилов, Андрей Пръмов, Виктор Пасков, Огнян Сапарев, Кирил Цочев, кметът на Бургас Йоан Костадинов.

"Клубът на 100-те" си поставя за цел да работи като постоянен консултативен орган и ще съветва опозиционните сили, които се виждат като бъдеща левоцентристка коалиция. Това ще бъде мозъчният тръст на България, смята д-р Дертлиев, отворен за всички, които имат идеи за спасяването на страната.

Инициативата не е на БСП, е заявил Георги Първанов. Новото сдружение не се готви да участва  на избори, то не е предизборна коалиция. "Участващите нямат мандат за това", обяви лидерът на БСП. Според източници от централата на социалистическата партия обаче точно Първанов и бившият плевенски кмет Румен Петков били в дъното на идеята.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган похвали инициативата на БСП за мозъчен тръст за идейно подпомагане на партията. "БСП прави опит да определи принципите на бъдещото управление. Инициативата да концентрират усилията на интелектуалци,бизнесмени, банкери и политици е много добра", е мнението на Доган. По думите му това щяло да даде възможност на българите да избират не партии, а програми, които ще се конкурират.

Според пресата от изказванията на Георги Първанов във връзка с новата формация и бъдещата й роля в политическия живот можело да се направи изводът,че това е заявка за път към властта. В случая става дума за намерението на БСП да управлява във формат "широка коалиция" и да се включат хора,които не искат открито да се идентифицират със социалистическата партия.Някои от тези хора се надявали да влязат в състава на бъдещия кабинет,а други - в депутатските листи. В инициативата вече са включени досегашният управител на Булбанк Чавдар Кънчев, вицепррезидентът на "Мулти" Стоян Денчев, зам.-шефът на Шесто управление на ДС Цвятко Цветков, независимият финансист Емил Хърсев, бившият кмет на Плевен и настоящ член на ИБ на БСП Румен Петков.

Все още не е решено дали "Клуб 100" ще се регистрира като политическа партия или като гражданско формирование, което да замести провалилото се ГОДО.

На  27 юли 2000 г. на първата клубна сбирка на "Клуба на 100-те" дойдоха над 200 души.

В сбирката, посветена на темата: "Ресурси и рискове на бъдещото управление", взеха участие  над 200 души - бивши министри и икономически съветници от кабинетите на Луканов, Попов, Беров и Виденов, леви депутати,независими експерти, преподаватели, дипломати, интелектуалци и представители на граждански сдружения. В инициативата  се включиха още бившият премиер Любен Беров, лидерите на БСП, ОБТ, БСДП, политическо движение "Социалдемократи", зам.-председателката на ДПС Емел Етем и кметове на движението, актьорът Стефан Данаилов, бившата шефка на ДСК Бистра Димитрова, либералът Румен Данов, Калин Митрев, Евгени Узунов, ексдепутатите Асен Мичковски и Иван Палчев, Ирина Бокова, Георги Агафонов.

Лектори на дискусията бяха лондонският проф. Димитър Иванов, ексфинансовият министър Стоян Александров и проф. Иван Ангелов.

Участниците в дискусията се обявиха за нова икономическа политика.

Здравната каса се източва, чуждите фирми вече отчитат загуби, вътрешният дълг ще се увеличи заради неизплатените заплати, заяви доц. Стоян Александров, бивш финансов министър. Защо 35% от полския телеком се продадоха за 4,3 млрд. долара, а за 51% от нашия телеком искаме 600 млн. долара, попита лондонският професор Димитър Иванов. В този дух говориха бившият съветник на Виденов проф. Иван Ангелов и други икономисти.

Присъстващите на сбирката на клуба са попълнили анкетни карти за участие в клуба с предложения за дейността и организацията му:

"Клуб 100" ще има координационен съвет, който ще обобщава важните идеи от дискусиите и ще ги представя на обществото. В него са Ирина Бокова, Николай Слатински, шефът на телевизия "7 дни" Петко Тодоров, банкерът Димитър Димитров.

юли 2000 г.