БЗНС - Никола Петков в СДС

Български земеделски народен съюз - Никола Петков в СДС /БЗНС - Никола Петков в СДС/ се създава на 21 декември 1991 г. след 27-ия конгрес на БЗНС. Обединява всички недоволни от изборния неуспех на БЗНС  - Никола Петков. На 29 март 1992 г. 

Втората национална конференция на движението БЗНС - Никола Петков в СДС се превръща в негов Първи конгрес. Приети са Програма, Устав /допълнен на Третия конгрес/ и ръководни органи. Изтъкнати са тактическите и идеологическите различия с Обединения земеделски съюз. Съгласно приетата Програма новият Земеделски съюз се определя като дясноцентристка политическа сила, защитаваща интересите на средните собственици и на всички български граждани, които приемат политическата и икономическата програма на Съюза, съвместно с останалите политически формации, членуващи в коалицията СДС.

През април 1992 г. БЗНС - Никола Петков в СДС е приет за пълноправен член на СДС. На 6 септември 1994 г. председателят на Съюза Георги Петров подписва Политическото споразумение между партиите и организациите в СДС за общо участие в предстоящите избори. Националният съвет  потвърждава подписа на лидера си на 22 октомври 1994 г.

В началото на ноември с.г., поради несъгласие по кандидат-депутатските листи, Георги Петров напуска коалицията и ръководството на партията се поема от Владислав Костов. На изборите от април 1997 г. БЗНС  - Никола Петков в СДС подписва политическото споразумение и участвува в изборите в състава на коалицията СДС.

В началото на юни 1998 г. БЗНС - Никола Петков в СДС се преименува на "Обединени земеделски сили д-р Г.М. Димитров" и за председател е преизбран Георги Петров. Заявено беше, че е възможно да се явят самостоятелно на местните избори през 1999 г.

Съюзните цветове са зеленият и синият. Символ е четирилистна зелена детелина с оранжев контур. Знамето е от зелен плат с детелина с оранжев контур в горния ляв ъгъл и една хоризонтална синя ивица в долната му част.
Ръководни органи: Конгрес, Национален съвет, Изпълнителен съвет и Национална контролна комисия. 

На местните избори през октомври 1999 г. БЗНС - Н. Петков печели :
за общински съветници самостоятелно 10369 гласа, 11 мандата и 0,32% от общия брой на гласовете.
В коалиция - 24 786 гласа, 35% и 0,76% от гласовете
Кмет на община - самостоятелно: 2472 гласа, 0 мандата и 0,04% от гласовете.
В коалиция - 37 697 гласа, 0 мандата и 0,67 %.
Кмет на кметство - в коалиция: 16 477 гласа, 7 мандата, 0,95% от общия брой на гласовете.
 
 
април 2000 г.