ВМРО - Българско национално движение /ВМРО - БНД/ - 1999 г.

27-28.03.99 - ВМРО регистрира политически клуб "ВМРО - Българско национално движение" за самостоятелно участие на местните избори. Пръв и основен партньор остава СДС, решава конгресът на ВМРО на 27-28 март в София.

На XIV конгрес на ВМРО на 27 и 28 март в София лидерът на организацията Красимир Каракачанов е преизбран за следващите три години. Неговата кандидатура за председател на ВМРО е единствената, съобщава пресата. Бившият главен прокурор Иван Татарчев вече е редови член на организацията, а не почетен председател. Този пост ще се заема единствено от Стоян Бояджиев. (До конгреса ВМРО има двама почетни председатели - Татарчев и Бояджиев.)

Конгресите на ВМРО ще се провеждат вече през 3 години, досега висшият форум се свикваше на 2 години.
На национално ниво коалицията ОДС съществува, пръв и основен партньор на ВМРО си остава СДС, но дружествата трябва да мислят и за самостоятелни кандидати на местните избори, заявява Каракачанов. Те могат да се коалират по места с монархистите от Федерация "Царство България" и др. монархисти, както и с БДФ.

ВМРО ще регистрира свое политическо представителство, е решил конгресът. Организационният съвет ще регистрира политически клуб "ВМРО Българско национално движение", за да бъде възможно издигането на самостоятелни кандидатури на местните избори. 

 На своя конгрес ВМРО-СМД подкрепя правителството по войната в Югославия, осъжда просръбския курс на БСП и иска автономия за Западните покрайнини.

На своя 14-и конгрес ВМРО-СМД призовава българското правителство да прояви дипломатическа активност и решимост и с подкрепата на ООН да съдейства за неразпространение на военния конфликт извън територията на СРЮ. ВМРО настоява България твърдо да изиска компенсации за икономическите загуби от войната. Със специална декларация ВМРО се противопоставя на действията на сръбското ръководство за предизвикване на масови бежански потоци от Косово към Македония с цел да промени нейният демографски облик. В декларацията ВМРО осъжда БСП и други просръбски кръгове в България да раздухват истерия и да разделят нацията.

ВМРО поиска след края на войната в СРЮ и в Косово и след демократизирането на СРЮ България да настоява за предоставянето на статут на автономия на Западните покрайнини. Този статут, според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, няма да бъде политически като този на Косово и Войводина, а ще засяга само гарантирането на човешките права и развитието на просветата и културата. Това трябвало да се реализира под егидата на международните организации. Решението от конгреса не е съгласувано с правителството и със СДС. В решението на конгреса е записано: "Вменяваме в дълг на българското държавно ръководство след прекратяване на конфликта да поиска автономен статут за Западните покрайнини. Дойде време България да заеме място на първостепенна сила на Балканите".

През 1999 г. ВМРО се регистрира като политическа партия. Политическата партия ВМРО - Българско национално движение /ВМРО-БНД/ счита себе си за приемник на традициите на ВМРО /Вътрешната македонска революционна организация/ - национално-освободителната организация на българите в Македония и Одринска Тракия, оставени под османска власт с решенията на Берлинския конгрес, основана през 1893. Като свои цели партията определя: съхранение и развитие на традиционните български ценности, обичаи и вяра; духовното единение на българския народ в Мизия, Тракия и Македония; демократичност и развито гражданско общество, изграждане на обединена Европа на принципа “Европа на отечествата” и др. Председател на партията е Красимир Каракачанов. Ръководни органи на партията са Национален съвет и Национална контролна комисия.

На 4 юли 1999 г. ВМРО и Движение "Гергьовден" подписват общ документ, в който декларират своята близост като национални и патриотични движения.

На местните избори през октомври 1999 г. ВМРО участва самостоятелно в 20% от общините и печели 63 000 гласа. Това й носи 132 общински съветници и 6 кмета на общини. На предходните общински избори ВМРО има само 31 общински съветници.

В изборите за общински съветници ВМРО в коалиция печели 502 231 гласа - 472 места, което е 15,44%.

В изборите за кмет на кметства ВМРО в коалиция печели 130 514 гласа и 105 места, което е 7,54% от общия брой на гласовете.

Възможността на парламентарните избори през 2001 г. ВМРО да се яви самостоятелно извън ОДС е много голяма. Възможно е тя да търси партньорството на Движение "Гергьовден", БЗНС - Народен съюз, някои монархически организации и БДФ, при условие че излезе от СДС.

На регионалната конференция на ВМРО в София в началото на февруари 2000 г. се решава да се разтури Софийската градска организация. Вместо нея се създават политически структури по общини. Задачата им е да работят за успех на парламентарните избори. За шеф на ВМРО - София е избран д-р Красимир Пандев.

ВМРО отчита 3700 членове в София.

Ръководни органи: Конгрес, Съюзен съвет, Ревизионна комисия, Изпълнителен комитет.
Емблема - Златен лъв с корона.