ВМРО - Българско демократично движение /БДД/ - 2000 г.


През февруари 2000 г. в Благоевград е учредена нова организация, наречена ВМРО-БДД. За лидер е определен проф. Атанас Попов от Югозападния университет.

Създадената структура не била алтернатива на ВМРО с председател Красимир Каракачанов, а истинската организация, твърдят учредителите й.

"За пръв път чувам за учредяването на такава структура, но това изобщо не ме притеснява, защото всеки може да се обяви за ВМРО, но делата говорят най-добре кой какъв е", е коментирал Каракачанов.

В документите за регистрация на новото ВМРО в съда пише, че ВМРО /БДД/ са възстановена македонска родолюбива организация, а БДД означава Българско демократично движение.

"Проф. Атанас Попов беше изключен от ВМРО след местните избори", е обяснил за пресата Каракачанов. Санкцията се наложила, защото той и хората му работели за СДС, срещу ВМРО. Според Каракачанов Атанас Попов не се ползвал с авторитет сред организацията на ВМРО. Преди години той бил защитил научен труд на тема за ритуалите в пионерската организация.

Във в. "Труд" появата на новата партия е отразена така:

Сегашните лидери на ВМРО са високомерни и горделиви младежи, които нямат македонски корени. Те имат слабост към екстремистки прояви, които плашат хората, и към съглашателство с БСП. Това обяви вчера Атанас Попов - професор-филолог в Югозападния университет. Преди седмица той учреди в Благоевград ново ВМРО - Българско демократично движение /БДД/.

"Ясно е, че тези хора изпълняват политическа поръчка на СДС. Те обаче ще разберат, че ВМРО не е организацията, която може лесно да бъде разцепена", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Не е морално да ни обвиняват хора, които преди години са служели на комунистите", допълни той.

Новосъздаденакта ВМРО-БДД, която има около 50 членове, все още не била регистрирана в съда. Според нейния създател тя не била рожба на СДС, но подкрепяла правителството. "След време ще разкажем интересни неща и за фирмите на ВМРО", заяви проф. Попов, но отказа да посочи примери.". Според професора някои от структурите на ВМРО наподобявали комсомолски организации. "Хората се безпокоят от крайните прояви на младежите, сред които има момчета с бръснати глави".

Проф. Попов обвини още хората на Каракачанов, че се изолирали от правителството на Македония и не поддържали контакти с македонските организации по света.

"Вместо да се занимават с нас, по-добре да говорят за истинските проблеми, като този с ОМО "Илинден" - ПИРИН например, коментира Красимир Каракачанов.