"Нова зора", Партия

След конгреса на БСП през декември 2005 г. и завоя й към социалдемокрацията, започва битка за овакантеното от нея ляво пространство. Заявки за мястото правят две националистически формации от коалиция "Атака" - кръгът "Нова Зора" и Съюзът на патриотичните сили и офицерите от запаса "Защита".

Кръгът "Нова Зора" около издателя на едноименния вестник учредява на 10 декември 2005 г. своя партия със същото име. Регистрирана през март 2006.

Учредителите на "Нова зора", отдадени на носталгия по времената на зрелия живковизъм, се обявяват за "просветени националисти" . Форумът им е уважен лично от Иван Славков и бившия министър на културата Георги Йорданов. Лидерът и издател на в. "Зора" Минчо Минчев обявява, че целта на новата формация е да запълни обществения вакуум на сега действащата левица, добила "елитарен, абстрактен и космополитен образ". Според лидера на "Нова зора", в основата на новата партия ще залегне "изпитаната формула на единния фронт".

На изборите през 2005 г. е част от Национално обединение „Атака“.

През 2009 г. влиза в Коалиция за България. Участва в изборите през 2009, 2013, 2014 и 2017 като част от Коалиция за България и БСП-Лява България. Има един представител в 42 народно събрание (2013 – 2014).