Път: : Кой кой е : М

Михо Михов, генерал

Генерал Михо Михов
Генерал Михо Михов
Снимка: http://izbori2014.com

 

Ген. Михо Михов е роден на 1 февруари 1949 г. в с. Сенник, Габровска област.

Учил е в родното си село, след което завършва средното си образование в старата столица - Велико Търново.

През 1972 г. завършва Висше военновъздушно училище, като летец–пилот. Присвоено му е званието лейтенант–инженер и е назначен за летец–инструктор. Обучавал е не само пилотите на България, но и такива на други страни.

Завършил е военна академия “Раковски“ в София и Академията на Генералния щаб на Руската армия. Специализирал е в колежа на НАТО в Рим, както и във военноучебни заведения на САЩ и Великобритания.

Бил е командир на авиационни части, на дивизия за противовъздушна отбрана и заместник командир на авиационен корпус. По време на военната си кариера е пилотирал повече от 10 типа самолети и вертолети на въоръжение в Република България и в армиите на други страни. Той е с присвоена класна специалност "Военен пилот първи клас". По време на учения и тренировъчни полети е преживял във въздуха повече от 2100 часа.

От 1992 до 2002 г. последователно е изпълнявал висшите военни длъжности - Командващ на военновъздушните сили на страната и Началник на Генералния щаб на Българската армия.

Той е генерал с четири звезди. Първото си генералско звание получава през 1991 г. След изтичане на петгодишния му мандат на най-висшата и последна длъжност в армията, Михов е назначен за съветник по военната сигурност на президента на Р България Георги Първанов.

От пролетта на 2005 г. генерал Михов преминава в резерва на войската и е назначен за секретар на президента.

Посланик в Р Македония от 22 август 2005 г. Акредитивните си писма връчи на председателя на републиката Бранко Цървенковски на 1 септември 2005 г.

Награждаван е с много български и чуждестранни ордени и медали в това число и с най–висшия орден в Република България – "Стара планина с мечове - първа степен".

Ген. Михо Михов е бил мажоритарен кандидат на Коалиция за България в 7 МИР - Габрово за парламентарните избори на 5 юли 2009 година.

Ползва руски и английски език.

Женен е за Бонка Петрова Михова, с която имат син и дъщеря.