Път: : Съдби : Т

Теню Чинев

Теню Чинев (вляво )

Дъщеря му Тонка пред родната му къща

Паметникът на загиналите войници от село Свободен, сред които е и Теню Чинев

още в галерията...

Биляна Петкова


През ноември 1891 година в село Свободен (Старозагорско) се ражда Теню Чинев. Той е най-голямото от трите деца в семейството, като има една сестра и един брат. За региона е характерно, че хората се препитават главно със земеделие и родът на Теню не прави изключение. Още от малък той помага с работа на полето и в отглеждането на добитък. За него също казват, че е показвал страст към музиката, изразена в умението да свири на саморъчно изработена свирка.

Завършва началното си образование в местното читалище, но няма средства и възможност да продължи обучението си, тъй като за тази цел трябва да напусне дома и семейството. Той остава в родното си село и там прекарва по-голямата част от живота си. На 20-годишна възраст се жени за момиче от съседно село и създава свой дом.

През 1912 година започва Балканската война, като в нея се противопоставят от една страна България, Гърция, Средна гора и Сърбия, а от друга Османската империя. Теню Чинев се включва във военните действия, като е причислен към Първа армия, която е съсредоточена в Одрин, а длъжността, която заема,  е картечар на ротна картечница. За много кратко време успява да заеме своето място сред останалите войници и  да покаже качества, които биха му помогнали да се издигне във военните редици. След като прекарва там няколко месеца, се връща при семейството си за неопределено време, чакайки раждането на първото си дете. Налага се да замине по-рано, за да се подготви за нападението над Одрин и отново оставя бременната си жена.

В началото военните действия са успешни за Балканската армия и тя бързо успява да превземе Одрин. Но турците контраатакуват и българските войски са принудени да отстъпят. Оттегляне на войниците се извършва изключително трудно и Теню Чинев и още няколко от неговите другари остават, за да прикриват останалите. Теню не успява да отстъпи и бива убит по време на сражението. Той загива едва на 22 години през 1913 година, споменаван от своите близки като герой в Балканската война.

Непосредствено след това се ражда и дъщеря му Тонка, която  редник Теню Чинев така и не успява да види, докато е жив. Погребан е във военните гробища в Одрин на турска земя, където и до днес се пази информацията за неговия
гроб.

Наследниците на Теню продължават рода му, а споменът за неговото дело и това на другите загинали войници се пази от паметника в парка на  родното село.