Път: : Кой кой е : М

Цеко Минев

Цеко Минев е роден в София на 30.10.1960 г.

Завършва ВИИ "Карл Маркс", специалност "Cчетоводство и контрол". Потомствен финансист, син на бившия зам.- министър на финансите Тодор Минев. Женен за Радка Минева.

Започнал кариерата си в държавната банка Биохим, където работи в периода 1986-1990 г. в дилинг отдела заедно с бъдещия си съдружник Ивайло Мутафчиев. Те са основатели на Първа финансово – брокерска къща, част от империята около Първа частна банка.

През 1993 година те и фирмата им са сред основателите на Първа инвестиционна банка (ПИБ), а днес Първа финансово – брокерска къща е акционер там, като двама притежават по около 32 мил лв от уставния капитал на банката (лично и чрез свързани фирми). Цеко Минев е президент на Българската Федерация по Ски (БФСки – в Управителен съвет на организацията, състоящ се от 11 души, влизат само хора на българския бизнес). Той е избран за шеф на състоялото се на 26.07.2003г. извънредно общо събрание на ски-федерацията в столичния хотел "Рила".

Цеко Минев е привърженик на ЦСКА и през 1997 г. влиза в съвета на директорите на ЦСКА АД, когато негов председател е Илия Павлов. През 2008, когато се търсеше нов собственик на клуба, неговото име беше спрягано за евентуален инвеститор, но този слух бързо беше разсеян, както и успоредния, че той би влязъл в Изпълкома на БФС.
Сайтът милионерите.ком оценява състоянието на Минев на 80 мил лв (като пресмята, че той притежава около 29% от ПИБ на стойност около 43 000 000 лв). Според Класация на вестник Пари: „Топ 100 на най-богатите в България” от 07 април 2007, Цеко Минев се изкачва в класацията от 23-то на 7-о място основно поради значителното увеличаване до 100 млн. лв. на капитала на ПИБ, в която той държи 31.83%.

Подробна справка за Цеко Минев може да прочетете тук:

 

Вижте също  от Справки на ОМДА за съдружника на Цеко Минев: