Път: : Кой кой е : К

Княз Кардам Търновски

Княз Кардам Търновски е роден на 2 декември, 1962 г., в Мадрид.

Той е първороден син на цар Симеон II Сакскобургготски и законната му съпруга доня Маргарита Гомес Асебо и Сехуела.

Симеон, който е запален по историята, го кръщава на един от любимите си български владетели - хан Кардам, управлявал от 777 до 803 г. Царят е споделял, че е искал името да е историческо българско име и лесно да се произнася от чужденците.

Княз Кардам е говорил приличен български, но се притеснявал, защото по характер е бил перфекционист. Той  е завършил френския лицей в Мадрид (в който са учили всички от семейството). Висшето си инженерно образование получава в университета “Кларк” до Бостън в САЩ през 1986 г. Имал е втора магистратура по агроиндустрия и хидромелиорация в  Университета на Пенсилвания (САЩ), известен още като “Пен”.

През 1989 г. работи в Буенос Айрес в агропромишлената компания “Фаунтинхед груп”, после се прехвърля във Вирджиния, САЩ, където работи като икономист. Още като млад специалист отива в Израел по своя инициатива, за да се запознае с най-новите научни постижения за ефективното ползване на водата. Дълги години е търговски директор на телекомуникационната компания “Телефония мобилес интерконтинентал” в Мадрид.

На 11 юли 1996 година княз Кардам се жени за испанската благородничка Мириам Унгрия и Лопес (р.1963). Княгинята завършва история на изкуството и специализира гемология. Работи в областта на дизайна на бижута.

Венчавката се извършва в православната църква "Св. Св. Андрей и Димитър" в Мадрид. През 1973 г. Княз Кардам представлява баща си при полагането на първия камък на този храм.

Те имат двама сина: княз Борис Търновски (р. 12 октомври 1997) и княз Белтран Търновски (р. 7 април 1999).

На 15 август 2008 г. княз Кардам и жена му Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа край село Ел Молар, намиращо се на 42 км от Мадрид. И двамата са хоспитализирани, но Кардам получава тежка мозъчна травма и остава в будна кома в мадридската болница “12 октомври”. Губи два пръста на лявата си ръка.

Княз Кардам умира на 7 април 2015 г. в 12,30 ч българско време в мадридската болница "Санчинаро" от белодробна инфекция, възникнала заради продължителното залежаване по време на комата.