Път: : Кой кой е : И

Иван Иванов

Иван Николаев Иванов e роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив.

Завършва електроизмервателна техника в Техническия университет - София.
Специализира "Електронни измервателни преобразуватели". Доктор на техническите науки.

Доцент в Техническия университет – София.

Доцент във Висшето инженерно училище /Ecole Nationale d’Ingénieurs de Tunis/ - Тунис, 1985-1993 г.

 Председател на АДС в Техническия университет - София, 1993-1995 г.

1996 г. - гост-преподавател в Ecole Supérieure d’Ingénieurs en Electronique et Electrotechnique (Висше инженерно училище по електротехника и електроника) - ESIEE, Париж.

Зам.-председател на ЦКК на АДС, 1995-1997 г.

Член на НКС на Националния клуб за демокрация, 1995-1997 г.

Член на Обществения съвет към Президента на републиката, 1997 г.

Зам.-председател на Националния клуб за демокрация.

Депутат от София в 38-ото народно събрание (ПГ на СДС). Член на комисията по образованието и науката и заместващ представител в Делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

2001 - Депутат в 39 НС с листата на СДС. Заместник-председател на Комисията по транспорт и телекомуникации; член на Комисията по образованието и науката; член на Временната комисия за проучване на данните, свързани с трагичната катастрофа в р. Лим.

Той е сред групата народни представители, водени от Иван Костов, които се отделят от СДС в нова парламентарна група на ОДС. Присъединява се към партията, основана от Костов - Демократи за силна България. Участва в парламентарните избори на 25 юни 2005 г. в листата на ДСБ, спечелили 7.07% от гласовете, и е избран за народен представител в 40 НС от София - 23 МИР.

 

Участва в парламентарните избори на 25 юни 2005 г. в листата на ДСБ, спечелили 7.07% от гласовете, и е избран за народен представител в 40 НС от София - 23 МИР. член на Комисията по транспорт и съобщения и на Комисията по енергетика, заместник-председател на Делегацията на българския парламент в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

През 2007 г. е избран за зам.-председател на ДСБ.

2009 - избран за народен представител в 41-то НС от Стара Загора с листата на Синята коалиция (СДС и ДСБ). Заместник-председател на Комисията по транспорт, информациоони технологии и съобщения. Член на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм. Много активно участва с въпроси и питания в парламентарния контрол.

(В изборите за парламент през май 2013 ДСБ не успява да прескочи 4-процентната бариера и да изпрати свои депутати в 42-ото НС.)

2013 г. - Изследовател в Лаборатория за управление на рискове (ЛУР), Нов български университет.

В края на 2014 г. се оттегля от националното ръководство на ДСБ.

На 2 април 2015 г. е избран за председател на енергийния регулатор КЕВР. За избора му гласуват общо 142 депутата от парламентарните групи на Герб, Реформатоски блок, ДПС, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ. Против избора му са двама от БСП, седем от Атака и един независим депутат.
 

Области на научни интереси:

Изработване и анализ на енергийни стратегии, Управление и регулация на енергоносители, Пренос и разпределение на различни видове енергия; Електронни измервателни уреди; Измерване на електрически и неелектрически величини; Компютърно проектиране на измервателни уреди.

Чете лекции във Франкофонския отдел по електроинженерство към Техническия университет – София.

Автор на повече от 60 научни статии и доклади, една монография, четири учебника и учебни пособия на български и френски език.

Езици: френски, английски, руски.

Женен.