Път: : Кой кой е : К

Вили Казасян

 

Вили Казасян е един от символите на поколението музиканти от началото на 60-те години на миналия век с всепризнат принос за създаването и популяризирането на българската забавна музика.

Роден е през 1934 г. в София. Завършва МЕИ [дн. Технически университет] в София (1957). Учи задочно в теоретичния отдел на Българската държавна консерватория [дн. ДМА "П. Владигеров"].

Свири във второто издание на "Джаза на младите" (1953). По това време композира първите си оркестрови пиеси ("Зелената мотриса") и добива опит като аранжор. До края на 50-те свири в естрадния оркестър при Сатиричния театър и основава "Студио 5" -  състав, станал популярен с изявите си в БИАД, на които правят първите си стъпки много от бъдещите звезди на българската забавна музика. Двата оркестъра се превръщат в основа на Биг бенда на БНР (1960). Работи последователно като пианист, втори диригент и диригент на Биг бенда на БНР в продължение на 38 години (1960-1998).

Създател е на: няколко вокални групи ("До Ре Ми Фа", "Студио В"), радиоконкурса за откриване на нови певци "Тромбата на Вили", телевизионното предаване "Студио 1".

Има голям принос за организирането и развитието на фестивала "Златният Орфей" и телевизионния конкурс "Мелодия на годината".

Гостува като диригент на биг бендите в Лайципг и Берлин (Германия), Москва (Русия) и на фестивалите в Атина (Гърция), Сопот (Полша), "Братиславска лира" (Чехословакия), "Шлагерфестивал" (Дрезден, Германия) и др. С Биг бенда на БНР е осъществил концертни турнета в страните от Източна Европа, Германия, Швейцария и Куба и се представя на различни джаз-фестивали в София, Русе, Габрово, Ниш, Jazz Fаir (Загреб, 1989) и др.

През 90-те дирижира сборни формации и е инициатор на програми, в които участват съвместно поп и оперни певци (Ст. Минева, Р. Дойков), актьори, които изпълняват песни из мюзикъли и т.н. През 1998 сформира "Биг бенд на Вили Казасян", с който има активна сценична и звукозаписна дейност на аранжименти на световноизвестни джазови пиеси.

Завежда секция "Естрадно изкуство" при СБМТД (1985-89). Отличен е със "Златна лира" на СМТДБ (1985).

Председател на УС на Музикаутор (от 2002).

Председател на журито при първите два национални конкурса за Евровизия.

Член на обществения съвет на Българската национална телевизия.

Автор е на стотици песни (включително детски) и аранжименти, оркестрови пиеси за биг бенд, филмова музика, музика към театрални спектакли, радио и телевизионни мюзикъли.

Освен популярни певци и групи, изпълнители на песните му са и много актьори: К. Цонев, В. Бахчеванова, Т. Колев, Ас. Ангелов и др.

Поради диригентската си дейност не участва в конкурси за забавни песни като композитор.

Присъдена му е наградата на името на Й. Цанков за цялостно творчество на фестивала "Златният Орфей" (1984).

Други награди: Голямата награда на СБК за цялостно творчество (1987), Златна лира на СМД за цялостна дейност като диригент на бигбенда на Българското национално радио, многократни награди от ежегодните прегледи "Нова българска музика", три първи награди за детска песен в националния конкурс в Бургас.

Починал на 12 юли 2008 г.