Път: : Кой кой е : Б

Юрий Борисов


Снимка: в. Капитал

Юрий Борисов

Юрий Борисов е роден на 12 август 1956 г.

Доктор по философия.

Член на ВС на БСП.

Депутат от БСП в 7 ВНС - 1990- 91.
Депутат от БСП и коалиция в 36 НС - 1991-94. Заедно с Георги Пирински  е вносител на законопроект за българския език през 1993 г.

Депутат от БСП и коалиция, избран от Търговищки МИР  в 37 НС - 1995-97 г.  При откриването на предизборната си програма  призовава младите хора да гласуват така: "Дори да не се интересувате от политика, то политиката се интересува от вас". Представя програма за извеждане на страната от кризата. /Архив "Омда"/

Председател на Комисията по образованието и науката. Вносител на Законопроект за научните степени и научните звания - септември 1996 г.

Член на Комисията по идейното и програмното развитие на БСП.

Председател на Комисията по медийната политика на БСП.

Един  от депутатите, подписали т. нар. "Писмо на 19-те против Виденов", за формиране на второ правителство на Демократичната левица, съставено от компетентни, авторитетни и опитни в съответните области личности. /Архив "Омда"/. Малко по-късно обаче заявява в интервю за в. "Капитал" , че правителството на Виденов е стабилно и се обявява за кадрови промени: "/Антиправителствени настроения/... Срещу определени министри има, но досега не съм чул нито един сериозен упрек, който да води до извода, че Жан Виденов трябва да бъде сменен като министър-председател. Мисля, че могат да бъдат очаквани кадрови промени." /в. "Капитал", 26 февруари 1996/

Първи зам.-главен редактор на в. "Дума", главен редактор на сп. "Ново време" и на българското издание на в. "Монд дипломатик"  от  2011 г.

Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печатни издания.