Гари Каспаров - Путин трябва да си отиде

Гари Каспаров
Гари Каспаров
Снимка: kasparov.ru

Знаменитият гросмайстор Гари Каспаров е един от лидерите на опозицията срещу режима на управление на Путин, председател на опозиционното руско движение "2008: Свободен избор", по-късно на Обединен граждански фронт, един от създателите на демократичното движение Солидарност.

Путин трябва да си отиде
        Гари Каспаров*, в. "Уолстрийт джърнал
"
        8 септември 2004

Преди две седмици, когато във въздуха едновременно се взривиха два самолета, от устата на президента Путин не прозвуча нито дума за тероризъм. Когато преди няколко дни близо до станция на метрото в центъра на Москва се взриви терористка - камикадзе, руският народ отново напразно очакваше каквито и да е думи от своя президент.

Когато най-ужасният от всички терористични актове, които можем да си представим, отне живота на стотици деца в южния руски град Беслан, на Путин не му остана друг избор, освен да каже нещо, и той каза. Но какво каза? Думите на Путин и краткото му изявление се оказаха неприятно познати на всеки, който е живял при съветската власт.

Можем да обобщим обръщението му по точки:

1. СССР беше прекрасен и ние трябва да се върнем към неговите методи.

2. Руското общество не е готово за демокрация и всички трябва да следват централната власт.

3. Моят личен имидж на силен човек е по-важен, отколкото живота на руснаците.

Във всяка демократична държава речта на Путин би трябвало да предизвика повод за оставка. Но в съветския речник няма понятие "доброволна оставка". В момента на криза Путин показа истинското си лице... /цялата статия/

 

Линкове