Път: : Кой кой е : К

Алис Крайчева


Снимка: www.viewsofia.com

Алис Крайчева - тв журналист

Родена на 3 март 1948 г.

19-годишна, вече омъжена и с дете Алис Крайчева става манекенка към тогавашното ЦНСМ /Център за нови стоки и мода/. Пътува много, запазва добри спомени за този период въпреки че, както разкава по-късно:  "В онези години ние бяхме много малко – 5-7, до 10 манекенки и не гледаха наистина с много добро око на нас, въпреки че тези неща, които сега се случват с днешните манекенки, ние не сме ги и помисляли." Приключва с кариерата си на манекенка, когато завършва и висшето си образование  -  българска филология. Започва работа като репортер в Радио София, където остава три години.

През 1981 г. започва работа като репортер в БНТ в отдел "Информация". После в „Събота, късен следобед”.

Автор и водещ на модни предавания – магазинното външно предаване в БНТ “Мода за всички” 1998 г., а после вътрешна продукция на Канал 1 до 2001 г., когато предавенето е спряно. Близо  4 години работи заедно с Александър Авджиев, който тогава е  водещ на седмичното телевизионно предаване “Добро утро”. В екипа са още Емил Розов, Ричард Груев, Вяра Анкова и др. От 2002 до 2004 г. Крайчева и  Авджиев са отговорни редактори на сутрешния блок на БНТ “Денят започва”.

В Академията за мода до 2002 г., когато напуска по свое желание.

От 2003 г. - редактор на сутрешната информационна емисия на Канал 1 на БНТ.  Води рубрика за култура и изкуство.

През лятото на 2011 г.  е уволнена от БНТ  от  Севда Шишманова /програмен директор на БНТ/

Вече напуснала телевизията,  Крайчева  коментира   следното: "И ако говорим за така наболелия скандал за платената и подкупна журналистика, има и трети вид – поръчкова, която може да е безплатна. Но  в БНТ поръчковата журналистика доминира!"  В интервюта за  пресата Крайчева пояснява  за подкупните журналисти (това е след скандала с поискания от Васа Ганчева подкуп от 500 лв.), че "всички много добре знаят, че има журналисти, които имат ценоразпис като в кръчма, истинско меню – разговор от 8 до 8:30 струва толкова и толкова и т.н. ".

Алис Крайчева многократно е заявявала  позицията си, че хора, които са свързани с БНТ от години и са дали много на медията, не бива да бъдат прогонвани поради програмни или др. съображения, тъй като това лишава телевизията от приемственост, а и не е морално.  В тази посока са и множеството нападки, които Крайчева отправя най-вече към Севда Шишманова (програмен директор на БНТ понастоящем), че уволнява безпардонно колеги с дълга кариера и принос за медията.  Беше особено възмутена, че ръководството на БНТ не сметна за нужно да отбележи по някакъв начин годишнина от смъртта на Иван Славков. Обвинява Шишманова персонално за уволнението на журналиста Александър Авджиев, което може би е допринесло за влошаване на болестта му.

Алис Крайчева има син и внучка.

Хоби й е да събира стари играчки, най-вече кукли. Има голяма колекция, която допълва.