Защо Съюзниците бомбардират България?

 

(диалог във Фейсбук - 9 ноември 2012)

Здравко Дунов

Богдан Филов бил достатъчно прохитлеристки министър-председател. Неговото правителство взело едно решение, което хем било скъпо и прескъпо заплатено, хем ни направило за смях в целия свят, а Чърчил специално ни го върнал с възможно най-високомерното британско презрение. За превелика българска жалост – Чърчил не може да бъде обвиняван в преднамереност.

За какво всъщност става дума?

На 12 декември 1941 г. Първан Драганов телеграфирал от Берлин: “На държавите, подписали Тристранния пакт, се предлага да обявят война на Америка.” Защо? Ами защото САЩ са обявили война на Япония. Японците нападнаха Пърл Хърбър по най-коварен и жесток начин, но без обявяване на война. САЩ официално, с абсолютно достатъчно основание обявяват война на Япония, която пък е наш съюзник от Тристранния пакт. Дето се вика, нерде Ямбол, нерде Стамбул, ама уж колебливият германски съюзник Царство България официално обявява война на ... САЩ и Англия.

Всичко се развило с мълниеносна бързина. Понеже Рибентроп на следващия ден, 13 декември, щял да държи реч, той искал да съобщи пред света, че и ние сме обявили войната. Посланик Бекерле притиснал Филов и докато царят бил още в Кричим /дал съглсие, между впрочем/, Министерският съвет ни вкарал в нова съдбовна война. На 13 декември Филов се явил пред Народното събрание и оповестил, че “вярна на своите задължения по Тристранния пакт и за да демонстрира своята солидарност с Нова Европа” обявява символична война на Съединените щати и Англия”. /10; 372/ Опозицията, водена от Никола Мушанов и Петко Стоянов рязко протестирала, но напразно. Цяла България посрещнала вестта с изумление.

В Америка този факт се разпространил като прериен анекдот. По-любопитните се заглеждали в географските карти, за да видят къде се намира тази държавица България. Но после бомбардировачите без грешка намерили центъра на София и го срутили. А гранд-дамата Кити Филова ругаела с улични думи в своя дневник тези проклети, тъпи, безжалостни американски каубои, осмелили се нарушат нейното спокойствие и да ни бомбардират. Какво нравствено нищожество е човекът понякога, Господи! Царският посланик в САЩ, Димитър Наумов, научил за войната на собствената му държава от вестниците. Уверен, че става дума за невъзможна грешка, Наумов с открита телеграма поискал опровержение от София и съобщил, че “слуховете за обявяване на война са повече от невероятни и комични”, в САЩ се приема за невероятно, че България е могла да обяви война на Америка.” /10; 372/

На всичкото отгоре изненадан от обявяването на войната срещу Англия и САЩ се оказал и...самият Първан Драганов, авторът на телеграмата от Берлин. Той се сетил да телеграфира повторно, че присъединяването ни към Тристранния пакт не налагало неизбежно заради Япония да влизаме във война с Англия и САЩ. Обективно погледнато, вкарването на България в тази война е най-голямото престъпление на Богдан Филов и неговото правителство. Но и на царя, естествено, макар – както винаги в подобни случаи – той да се правел на разтревожен и недоволен. В своя дневник Богдан Филов е записал:

“ 12.ХІІ. Петък. Днес в 12 часа Бекерле и Маджистрати се явили при Попов /външния министър –З.Д./ и му предали едно съобщение, според което се очаква от всички държави, присъединили се към Тристранния пакт по силата на чл. 3 от пакта, да скъсат дипломатическите отношения със САЩ и да обявят положение на война както по отношение на тях, така и по отношение на съюзницата им Англия. Телеграфирахме веднага това съобщение на Ц/аря/, който е в Кричим, и обеща веднага да се върне. В 3.30 часа свиках Съвета, който единодушно реши да се приеме предложението...

В 7 часа ни извикаха с Попов при Ц/аря/. Той ОДОБРИ решението ни, но очевидно неохотно и беше доста нервен и загрижен.” /26; 433-434/

 

Gatyu Gatev

Чърчил е наредил бомбандировките над София - да се срине до основи (той ни е мразил поради нашите победи над англ. войски през предишната св.война). Интересна подробност:Г.Димитров е лобирал пред Сталин да се спрат тези бомбандировки. Сталин се обадил на Рузвелт и в резултат те са били преустановени.

Борислав Дичев

Г-н Гатев, на 13 декември 1941 г. Царство България обявява война на САЩ и Великобритания, без да сме били длъжни по разпоредбите на чл.3 от Тристранния паст. Правителството на проф. Филов лъже нацията, че САЩ са нападнали Япония. След като сме им обявили непредизвикано война, интересно какво очаквате? А преди да започне операция "Бляк Пойнт" "Черен мост" /бомбордировките над София/ Рузвелт и Чърчил питат Сталин за мнението му. То е категорично "За". Думите му са: "България се е превърнала в немска колония". Е, след това се прави на великодушен и се застъпва за България, която се готви да окупира.

стефан северин

Я не се надскачвайте...Още не се знаят големите истини за онова мътно време...Кой е обявил война? А царят Обединител?

Gatyu Gatev

Да, г-н Дичев, знам всичко това и на въпроса ви "интересно какво очаквате?" отговарям:" нищо не очаквам". Само споменавам застъпничеството на Г.Димитров за София (и резултатът!). Това мисля че не се знае./// България e територия в shatterbelt ( зона на триене) между конфронтиращи се велики сили. Това важи и за други малки страни от И.Европа - парчета от сблъсък на бивши империи ( Османска,Австроунгарска,Руска).Може би някой е настоявал да обявим война. Чърчил можеше и да не разсипва София, още повече че обявената от нас война беше 'символична' .
Мен ''величието на Чърчил" не ме впечатлява и не бих желал да видя паметник на Чърчил в София. А между многото минуси за Г.Димитров стои и един плюс - че е спасил София от пълно разрушение.