Миле Неделковски: Преодолеем ли кризата, запазваме идентичността си

Преодолеем ли кризата, запазваме идентичността си

Македония жадна за български учебници

В Европа трябва да влезем с корените си, казва писателят Миле Неделковски

www.standartnews.com/archive/2005/10/25/

--------------------------------------------------------------------------

Миле Неделковски е писател, роден в Прилеп през 1935 г. Живее в Скопие. Автор е на 13 романа, 11 стихосбирки, 3 драми. В България са публикувани два негови романа - "Подгряване на вчерашния обед" и "Потковица на смъртта и надеждата". По първия роман и сценарий на автора е заснет игрален филм - първата българо-македонска копродукция. Филмът получи няколко награди на Варненския филмов фестивал. Миле Неделковски е носител на българската награда за литература "Димитър Талев" за романа "Потковица на смъртта и надеждата".
----------------------------------------------

- Г-н Неделковски, вашите творби са познати в България. Има ли теми в Македония, които да продължават да събуждат инстинкта ви на писател?

- Пиша, разбира се. Освен проза, поезия, пиша и есета. Има много интересни теми в сегашния ни живот. Не само в културата, политиката, но и за рязката промяна, свързана с новата техника и глобализация в света. Хората сякаш забравят откъде тръгват нещата и те самите. И се превръщат, както бе названието на един български филм, в дърво без корен.

>>>>>>> цялата статия