Път: : Кой кой е : Д

Ханна /Ханка/ Хоанг Димитрова

Истинското й име е Ха - тя е родена през 1960 г. във Виетнам и до седемгодишната си възраст живее в родината си. Осиновена е от поетесата и писателка Блага Димитрова през 1967 г. по време на войната във Виетнам.

"Това стана малко преди да се оженим - разказва съпругът на поетесата, Йордан Василев. - Блага искаше да си вземе момиченце от Виетнам. Хем да го спаси от бомбите и глада и да му даде добро образование, хем да се сдобие с дъщеря. То живееше в Хайфон със семейството си, имаше брат и сестра. Родителите бяха живи, но се съгласиха, защото не виждаха друга перспектива. Това беше през 1967 година на знаменитата дата 7 ноември. Отидох да ги посрещна на летището. Щом Ханка понаучи малко български, й казахме - имаш си майка, имаш си татко, ние сме леля и чичо." (в. "Стандарт", 15 ануари 2007 г.)

От 2007 г. Ханна живее в Париж, учи в музикална консерватория. "Хани живее във Франция заедно с приятеля си. Не е женена, няма дете, но има голямо желание да си осинови... Свири на орган в една църква, така се издържа", разказва Йордан Василев.

Ханна или Ханка стана популярна през 2007 г., когато издателство "Сиела" публикува нейната биографична книга "Мащеха е моята звезда". За основа на книгата са използвани разговорите между Ханна и актьора Джони Пенков, които той е записал на магнетофон.

В книгата си тя споделя, че е била насилена, бита и гонена от вкъщи от съпруга на Блага Димитрова - литературния критик и основател на СДС, Йордан Василев.

Още преди книгата да излезе, тя предизвика противоречиви отзиви. "Ние си позволяваме по собствени морални съображения да отказваме да публикуваме дадено издание, но точно за тази книга нямахме такива притеснения. Още повече че тя не е против Блага Димитрова, тя е за нея", казва изпълнителният директор на издателство "Сиела" Веселин Тодоров. Според него издателството носи моралната отговорност за това, което издава.

Оклеветеният Йордан Василев казва пред медиите следното по повод книгата на доведената си дъщеря: "На този уж интимен скандал основата е политическа. Освен комерсиалната търговска цел да се направи добра реклама за книгата. Причината са моите изявления относно Иван Костов и влизането му във властта чрез Андрей Луканов. (в. "Стандарт", 15 януари 2007)

"За мен книгата "Мащеха е моята звезда" най-вероятно е пълна с лъжи". Това каза пред Агенция "Фокус" Едвин Сугарев по повод съдържанието на книгата на Ханна Хоанг Димитрова.

“Всеки човек, който познава Блага и Данчо, би разбрал веднага, че това, което се пише и за двамата, е просто невъзможно да се случи. Бях потърсен точно от Ханка – осиновената дъщеря на Блага Димитрова, която ми ги наговори преди година и половина същите тези истории, даже по-страшни с очевидното намерение да намеря някой човек, който да й помогне това да добие публична форма. Естествено, не повярвах”, заяви Сугарев. Според него книгата не представлява политическа атака срещу бившия главен редактор на “Демокрация” Йордан Василев, срещу когото Ханна Хоанг Димитрова отправя сериозни обвинения. По-скоро се търсела възможност авторката да стигне до наследството на Блага Димитрова и Йордан Василев. “За мен най-необяснимо е как един човек като Джони Пенков е забъркан в цялата тази история”, коментира Сугарев.

Блага Димитрова и Йордан Василев са купили апартамент на Ханна, а причината Василев да я помоли да напусне жилището им е, че тя “открадна бижутата на покойната веднага след смъртта й”, обясни Сугарев.

На практика Ханна не била осиновена, поради несъгласието на виетнамските й родители, които освен това са живи. “Даже те бяха на гости и живяха при Блага и Данчо в продължение на месеци. Как при това положение могат да се говорят такива неща?”, попита Едвин Сугарев. (Надежда БОЧЕВА 2007-01-22)

Спорното наследство

През септември 2003 г. - четири месеца след смъртта на Блага Димитрова, доц. Василев изпъдил виетнамката от апартамента на ул. ”Паренсов”, съобщава в. "Блиц".
“Вижте, не искам лошо за нея да говоря. Аз съм религиозен човек и знам, че до 40 дни от смъртта вкъщи нищо не се пипа. Веднъж обаче минавам нещо да взема от гардероба и поглеждам тоалетката. Направи ми впечатление, че нещата изглеждат по различен начин. Оказа се, че бижутата ги няма. Отворих един шкаф, където държахме златни кръстчета - и на Блага, и моето ги нямаше. И не само това - намерих и листче, което и досега пазя - Ханна си написала на него кои неща да отнесе. Тогава смених бравата. Иначе вкъщи и сега всичко си стои, както докато Блага беше жива - дори халатът й в банята и четката й за зъби.

Каквото ще да пише Ханна е нейна работа, заявява Й. Василев. Ами това е пазарна икономика. Аз изнасилвач? Глупости! Така се прави тираж. Надявам се поне да няма нищо лошо за Блага, защото ще бъде грехота. Поне нея да пощади. Е, признавам, че съм я шамаросвал понякога, за детски щуротии.

Иначе ние никога не сме я карали да ни казва “татко” и “майко”, защото си имаше майка и баща живи. Казваше ни “леля” и “чичо”. Родната й майка дори ни дойде на гости. Ханна завърши музикалното училище с пиано. И в Консерваторията влезе с пиано, после се прехвърли в естрадата. Никога не е била официално осиновена. Дълго време ние с Блага бяхме много възмутени на виетнамците, че не разрешаваха да я осиновим. В същото време не даваха да вземе българско гражданство. Тя има българско гражданство и носи името Димитрова чак когато Желю стана президент. Казахме му “Абе, Желю, така и така...” и след три дни готово. Тоест от 1990 година.

С Блага, която беше много по-голяма от мен, не говорехме за смърт.  Бракът ни беше литературен, щур. Не сме говорили за завещания и такива неща. Чух, че Ханна имала претенции към апартамента, в който живея. Истината е, че ние с Блага й купихме жилище.

Апартаментът от доста време е обект на спор. Запознати с деликатната семейна история разказват, че още преди доста време, малко след като Блага починала, Йордан Василев приписал апартамента на сина си Ивайло.