Преди да го обясни

Roumi Radenski Преди да го обясни Юлиана, по-горе съм дал моето обяснение аз. Казаното от Олбрайт може да бъде интерпретирано по два начина. Първо, изброявайки досегашната си принадлежност към други верски общности, г-жа Олбрайт съобщава, че ще се РЕГИСТРИРА като мюсюлманка.

В този контекст това означава намерение да приеме исляма. Приемам, че това не е вярно.

Вярно е, второ, намерението г-жа Олбрайт само да се РЕГИСТРИРА като мюсюлманка - подобно на заявлението на ДЖ.Ф.Кенеди "Аз съм берлинчанин", или подобно на изказа на солидарност Je suis Charly ... etc.

Това, което аз твърдя - и което повечето хора изказали мнение разбраха - е следното. Солидарността е граждански акт, който изисква позиция и идентичност. Аз съм солидарен с парижани, с турците в Истанбул, с хората в Берлин, претърпели терористична атака в качеството си на човек с идентичност, име и фамилия, които съм готов да заложа за да подкрепя хора, чийто живот и права са застрашени.

Не мога да се РЕГИСТРИРАМ за мюсюлманин, защото не мога да бъда мюсюлманин без да престана да бъда това, което съм аз. Мога да бъда Шарли Ебдо, парижанин и берлинчанин, бидейки аз, но мюсюлманин не мога да бъда. Ислямът е обществена система от вярвания, ценности и правила на всекидневен живот, който не може да бъде имитиран или частично приет. По този въпрос е добре да бъдат питани самите мюсюлмани. Едно сравнение за пригледност - аз съм активно солидарен с жените, търпящи подтисничество и унижения в Близкия Изток и Африка, но не мога да се РЕГИСТРИРАМ като жена за тази цел - защото съм мъж като ИДЕНТИЧНОСТ.

Да бъда берлинчанин не означава отказ от идентичност. Да стана жена или мюсюлманин - означава отказ от идентичност - или имитация на чужда идентичност. Това са детайли, които някои изказали се на тази страница отказват да приемат. Приемайки всеки възглед, който не нарушава правата на другите за правомерен, аз все пак бих искал да подертая, че безчувствеността по проблемите на идентичността, традицията и интересите на големи групи от хора, доведе съвременнйия свят до факта да бъде управляван от хора като Доналд Тръмп и Найджъл Фараж. За съжаление списъкът предстои да бъде продължен.