Речта на Тръмп при инагурацията - 20-01-2017

 

Емил Василев

Г-н председател на Върховния съд Робъртс, г-н президент Картър, г-н президент Клинтън, г-н президент Буш, г-н президент Обама, скъпи сънародници, хора по целия свят: Благодаря ви.

Ние, гражданите на Америка, днес се обединяваме в едно велико национално начинание да възстановим страната си и да възвърнем надеждите, които тя дава на целия народ.

Заедно ще определяме посоката на Америка и на света през следващите много, много години.

Ще се сблъскаме с предизвикателства. Ще се изправим с трудности. Но ще си свършим работата.

На всеки четири години се събираме на тези стълбища, за да осъществим законово и мирно предаване на властта. Благодарни сме на президента Обама и на първата дама Мишел Обама за тяхната добронамерена подкрепа по време на този преход. Те бяха великолепни.

Днешната церемония обаче има много специално значение. Защото днес не просто предаваме властта от една администрация на друга, от една партия на друга:

Днес вземаме властта от Вашингтон и я връщаме обратно на вас, американския народ.

Твърде дълго една малка група от столицата ни се облагодетелстваше от ползите на властта, докато народът трябваше да плаща цената.

Вашингтон процъфтяваше - но народът не споделяше неговото богатство.

Политиците просперираха - но работните места се съкращаваха, заводите затваряха.

Системата защитаваше себе си, но не и гражданите на тази държава.

Техните победи не бяха ваши победи; техните триумфи не бяха ваши триумфи; докато те празнуваха в столицата, бедните семейства в цялата страна нямаха много поводи за тържество.

Всичко това ще се промени - и промяната започва точно тук, точно сега, защото този момент е вашият момент, той принадлежи на вас. Той принадлежи на всички, които сте се събрали тук, и на всички, които сега ни гледат от цяла Америка.

Това е вашият ден. Това е вашето тържество.

А Съединените американски щати са вашата държава.

Не е важно коя партия контролира управлението, важно е дали управлението се контролира от народа.

20 януари 2017 г. ще се запомни като денят, в който хората отново се превърнаха в управници на страната си.

Забравените мъже и жени повече няма да бъдат забравяни. Сега всички слушат вас.

Десетки милиони от вас се превърнаха в част от историческо движение, каквото светът не беше виждал досега. В центъра на това движение е едно ключово убеждение: че нацията съществува, за да служи на гражданите си.

Американците искат отлични училища за своите деца, спокойни квартали за своите семейства и добри работни места за себе си.

Това са справедливи и разумни искания за едно праведно общество.

Но за твърде много от нашите съграждани реалността е различна: майки и деца живеят в капана на бедността в провинциалните градове; ръждясалите фабрики са пръснати като надгробни камъни по цялата страна; образователната система е удавена в пари, но лишава нашите млади и красиви студенти от знания; престъпността, групировките и наркотиците отнеха твърде много човешки животи и ограбиха страната ни от толкова много нереализиран потенциал.

Тази американска касапница спира тук и сега.

Ние сме една нация - тяхната болка е и наша болка. Техните мечти са и наши мечти. Техният успех ще бъде наш успех. Споделяме едно сърце, един дом и една славна съдба.

Клетвата, която днес полагам, е клетва за вярност към всички американци.

В продължение на десетилетия обогатявахме чуждестранната индустрия за сметка на американската индустрия; субсидирахме въоръжените сили на други страни, като позволявахме изчерпването на ресурсите на нашата армия; защитавахме границите на чужди държави, но отказвахме да опазим своите собствени.

Похарчихме трилиони долари зад граница, докато американската инстраструктура гние и се разпада. Направихме другите страни богати, а богатството, силата и увереността на нашата страна изчезнаха от погледа ни.

Един по един затваряха заводите и напускаха територията ни, без изобщо да се замислят за милионите американски работници, които остават без поминък.

Богатството на нашата средна класа беше изтръгнато от дома и преразпределено по целия свят.

Но това вече е минало. А сега ще гледаме само напред в бъдещето.

Хората, които сме се събрали тук днес, ще издадем нов декрет, който трябва да достигне до всеки град, всяка чуждестранна столица и всеки център на власт.

От днес нататък, нашата страна ще се управлява от нова визия.

От този момент нататък, Америка стои на първо място.

Всяко решение за търговията, за данъците, за имиграцията, за външните работи, ще се взема в полза на американските работници и американските семейства.

Трябва да защитаваме границите си от чуждите държави, които посягат на нашата продукция, отнемат нашите компании и унищожават нашите работни места. Защитата ще доведе до голямо благоденствие и сила.

Ще се боря за вас с цялото си същество - и никога няма да ви разочаровам.

Америка ще започне отново да побеждава - и то победи, невиждани досега.

Ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем богатството. И ще си върнем мечтите.

Ще построим нови пътища, магистрали, мостове, летища, тунели, жп-линии по цялата ни прекрасна страна.

Ще извадим хората от системата за социално подпомагане и ще ги върнем на работа - за да възстановим страната си с американска работна ръка и американски труд.

Ще следваме две прости правила: Купувайте американското и Назначавайте американците.

Ще търсим приятелство и добра воля от всички страни по света - но ще го правим с разбирането, че всяка нация има право да постави интересите си на първо място.

Не искаме да налагаме своя начин на живот върху никого другиго, а да го превърнем в пример, който всеки да следва.

Ще подсилим старите си съюзи и ще създадем нови - ще обединим цивилизования свят срещу радикалния ислямистки тероризъм, който ще изличим завинаги от лицето на Земята.

В основите на политиката ни ще стои абсолютната вярност на Съединените американски щати, а чрез лоялността си към нашата страна ще преоткрием лоялността си едни към други.

Ако отворите сърцето си за патриотизма, няма да има място за предразсъдъците.

Библията ни казва: "Колко добре и приятно е, когато божиите хора живеят в единство".

Трябва да изразяваме мнението си открито, да обсъждаме разногласията честно, но винаги да търсим солидарността. Когато Америка е обединена, Америка е абсолютно неудържима.

Не бива да има страх - ние сме защитени и винаги ще бъдем защитени. Ще бъдем защитени от великите мъже и жени от нашите въоръжени сили и служби за сигурност, и най-важното е, че сме защитени от Бог.

Най-сетне трябва да започнем да мислим и да мечтаем за големи неща.

В Америка знаем, че една нация живее дотогава, докато има стремежи.

Повече няма да приемаме политиците, които само приказват и не вършат нищо - постоянно се оплакват, но не предприемат нищо.

Времето за празни приказки приключи. Сега идва времето за действия.

Не позволявайте на никого да ви казва, че това не може да се случи. Няма предизвикателство, което да се опре на душата, борбеността и духа на Америка.

Няма да се провалим. Нашата страна ще се развива и ще просперира отново.

Стоим в зората на едно ново хилядолетие, готово да разкрие мистериите на Космоса, да освободи Земята от мистериите на болестите, да извлече полза от енергийните източници, индустрията и технологиите на утрешния ден.

Новата национална гордост ще изпълни душите ни, ще вдигне погледите ни, ще излекува разделението ни.

Време е да си припомним старата мъдрост, която нашите войници никога няма да забравят: Независимо дали цветът на кожата ни е черен, кафяв или бял - всички кървим с червената кръв на патриотите, всички се радваме на едни и същи свободи и всички отдаваме чест пред великото американско знаме.

Децата, родени в градските квартали на Детройт, и децата, родени във ветровитите равнини на Небраска, гледат едно и също нощно небе, носят в сърцата си едни и същи мечти, в тях се влива животворния дух на един и същи Всемогъщ Създател.

Затова, нека всички американци, във всеки град - близък или далечен, малък или голям, през планини и гори, от океан до океан, чуят тези думи:

Повече никога няма да бъдете пренебрегвани.

Вашият глас, вашите надежди и вашите мечти ще определят американската съдба. Вашият кураж, доброта и любов завинаги ще ни водят напред.

Заедно ще направим Америка силна отново.

Заедно ще направим Америка богата отново.

Заедно ще направим Америка горда отново.

Заедно ще направим Америка сигурна отново.

И да, заедно ще направим Америка велика отново. Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови Америка.