Пожар на Витоша

сн. Василен Петков, 2 юли в полунощ

 

Borislav Gueorguiev

Фейсбук


преди 30 минути от Sofia (значи около 7 часа, на 4 юли!)


От мястото на пожара:

"Тиберий Баръмов
преди 6 часа от Sofia: Като начало, бях на пожара в Бистришкото бранище днес. Не го казвам като хвалба, не правихме нищо (защо - по-нататък), а за да избегна всякакви спекулации.

Няколко думи за самия терен. Той е едно дере, което е много трудно проходимо, но любителите на силни усещания не е невъзможно. Дерето в единия си край преминава в поляна, която наполовина е покрита със суха трева и хвойна. В другата половина - със зелена трева и хвойна, но при всички случаи смолистият храст преобладава. На склона, на който е и пожара има каменист хълм, а зад него е хижата на НСА "Физкултурник" или "Брезите".

Към 19:00 ч. огънят не застрашаваше нито поляната, нито хижата. Самото дере е гъсто залесено от борове, една част от които - съвършено сухи. Те играят ролята на подпалки и покрай сухото изгаря и суровото. Поради това димът често сменя цвета си в бял, черен, жълтеникав. Пожарът е по единия склон. По другия дерето е покрито с трупи суха дървесина, изкоренени преди няколко години от смерч. Попадане на искра върху тях би означавало ново лумване на огъня и то в още по-големи размери.

Спори се и за причините.. Причините могат да бъдат много, но сред доброволците и пожарникарите витаеха основно две - че пожарът е предизвикан със зла умисъл предвид екопротестите и че е дело на небрежни туристи. Сред пожарникарите, предвид дългогодишен опит, преобладава втората възможност. Бил е направен опис на всички туристи, идващи от планината. Напълно е възможно посрещайки July morning туристите да са пренебрегнали елементарните правила за безопасност. Що се отнася до първата теория, тя е твърде нападателна и ще се въздържа от преки обвинения преди да се произнесе следствието. Най-вероятно обаче ще бъде заведено дело срещу неизвестен извършител.

Средствата за гасене, както и предлаганите такива, също са най-разнообразни. От началото на пожара хеликоптери загребват вода от Панчаревското езеро и я изливат върху пожара, като невинаги улучват. Общо взето, стараят се по метода проба-грешка да изливат възможно най-много и възможно най-точно водата (куриози като загребани водолази още няма).

Направен е бент в реката в дъното на дерето, който да осигури нужната вода за помпите. В този смисъл, твърдението на медиите, че помпите за това са пренесени от мулета е ненужна романтика. Да, наистина се появиха два катъра с тази идея, но задачата беше изпълнена от клуб "OFFroad-Bulgaria" и техните машини. Самите помпи, както и целият инвентар като лопати, маркучи, помпи и т.н. не беше използван.

Много вероятна е идеята да бъдат прокарани просеки, понеже направените бяха преградени от нови пламъци.

Редно е да споменем и за най-потресаващото в цялата работа, а именно организацията. Накратко - в голяма степен такава липсваше. Сформираният щаб начело с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова не даваше изглед да има някакъв план, освен изливащия вода хеликоптер. Пожарникарите, отлични специалисти, и доброволците, наистина желаещи да помогнат, бяха изолирани заедно с цялата си техника и ентусиазъм от бюрократичната машина. Не беше използвана дори част от потенциала (показателно е, че при наличието на джипове и УАЗ някой беше измислил да доведе катъри!). На опасенията на доброволците началството на пожарникарите отговаряше обикновено с "няма, едва ли". Може би звуча пристрастно, но когато човек гледа, че планината гори, а 30 пожарникари и 20 доброволци лежат бездействени, той не може да звучи другояче. Прави впечатление от разкази на очевидци, че самият щаб е доминиран от един "еколог" (в лошия смисъл), чийто основен похват е безмилостно да удря с юмрук масата.

Впрочем, за еколозите, направи ми впечатление, че сред тези, които са били на протестите твърде малко се появиха днес с лопата в ръка. Та използвам случая да попитам, не е ли редно човек, изричайки думи, да ги подкрепи с дела? И какво става с думите ти, когато бягаш от тях? Впрочем, проблемите на чуждите съвести не ни интересуват, няма и да се занимаваме с тях.

Същото се отнася и за медиите, които твърдяха, че пожарът е потушен, техниката е донесена от мулета (всъщност катъри), а доброволците са били разпуснати, когато Нищо от това не е вярно. Откровената лъжа не е най-добрият начин за печелене на доверието и ако медиите са се надявали, че нещата се разминават просто така за тях, щастлив съм да ги изоблича.

И за финал, пожарът още си гори, доброволци още се търсят, сборният пункт е община Бистрица в 5:30, който има желание и време. И както казва поговорката, "Сговорна дружина планина повдига.".