Път: : Кой кой е : Б

Любен Беров

 

Любен Борисов Беров е роден на 6 октомври 1925 г. в София.

През 1949 г. завършва икономика в СУ "Св. Климент Охридски".

1950 - 1962 г. - асистент във Висшия икономически институт "Карл Маркс", София.  През 1962 става доцент, а през 1971 - професор.  В периода 1950 - 1976 е ръководител на катедра, заместник-декан и декан на ВИИ-София.  1976 г. - доктор на икономическите науки.  1985 г.  - професор в Института  по балканистика при БАН и хоноруван професор  в Икономическия институт към БАН. От 1973 г. е председател на българската секция при Международната асоциация по стопанска история. През 1997 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

1990 - 1992 г. - съветник на президента на България Желю Желев по икономическите въпроси. В същия период член на Управителния съвет на Агенцията за чуждестранна помощ. По негово предложение с решение на Управителния съвет с парите на Агенцията се създава "Селскостопанска кредитна централа".

1992 - 1994 г. - министър-председател на Република България с мандата на ДПС. Правителството е подкрепяно от мнозинството на БСП и ДПС.

От 1995 до 1997 г. е член, а от 1997 г. е председател на Съвета на директорите на "Селскостопанска кредитна централа" АД. От 1996 е председател на Пленарния съвет на Българо-руската инвестиционна банка, която после се преименова на СИБАНК. От 1998 г. е председател на Съвета на директорите на "Агропродукт Б" АД, София. Работил в сътрудничеуство с Георги Гергов.

Автор на повече от 200 книги, учебници и научни статии по икономическа история на Балканите и България.

Има син и дъщеря.

Починал на 7 декември 2006 г.

 

.......................................

За Беров

Евгени Матинчев:

Любен Беров беше най-честният и най-добрият министър-председател на България. Това каза за Агенция “Фокус” Евгени Матинчев, министър на труда и социалната политика в кабинета на Беров. “Хулите срещу него бяха естествени, защото той по време на управлението на правителството постигна успехи, за които тепърва историята ще каже. Аз съм работил от много близо с проф. Беров и мога да дам само най-висока оценка за неговите професионални, човешки, морални и духовни качества.”


Нейчо Неев:

Любен Беров бе изключително принципен и честен човек. Това заяви пред Агенция “Фокус” Нейчо Неев, заместник министър-председател и министър на транспорта в кабинета на Беров.

 
Стоян Александров:

Имам само добри чувства към Любен Беров. Той бе един прекрасен човек, който не бе оценен като трябва, според мен. Това каза пред Агенция “Фокус” Стоян Александров, министър на финансите в кабинета на Любен Беров. (Стоян Александров е и преподавател в Университета за национално и световно стопанство - учебното заведение, където дълги години Любен Беров бе ръководител на катедрата по Стопанска история.)

07 декември 2006 | Агенция "Фокус"