Киряк Цонев за гагаузите

 

Арабистът Киряк Цонев, член на Световния комитет на гагаузите:

Гагаузите са българи, хиляди пъти българи, не бива да цепим държавата си с твърдения, че има гагаузки етнос

 

ВТОРНИК, 7 СЕПТЕМВРИ 2010
МАРИЯ ФИЛЕВА

 

Снимка: в. "Монитор"

Г-н Цонев, какви опасности крият отговорите в графата за отбелязване на етническа принадлежност в пробното преброяване, организирано от НСИ? Като възможни отговори са дадени етноси като българомохамедани, гагаузи, срещу които вие възразявате.
Това означава, че предварително ние отстъпваме от принципа, че България е еднонационална държава. Т.е. ние самите официално почваме да цепим страната си на нацийки и етноси.
Идеята е, че по-късно въз основа на официалното преброяване могат да се появят най-различни претенции, така ли?
Разбира се. Вижте, ще ви дам един пример. Вчера купувам диня на столичен пазар от един турчин-добруджанец. Говорех с него на турски. Питам го – от кое село си? И той ми казва турското име на селото, отменено още през 1940 г.
И все пак защо един гагауз е възмутен от такъв отговор в графата за етническа принадлежност?
Гагаузите са част от българската нация. Това са българи, хиляди пъти българи, на които просто през 18-19 век насилствено е отнет езикът, така както е отнемана религията в Родопите. В Добруджа се е развил един друг процес – отказваш се от езика си, а не си даваш вярата. Това се знае от всички гагаузи. Те казват – езика си ще дадем, вярата си няма да дадем. Тази вяра ги пази като българи.
Щом не са етническа група, тогава каква са?
Етнографска група. На последния гагаузки конгрес гледахме местен фолклор – Еленино хоро, ръченица, български танци. И изведнъж се появи една огромна фолклорна група – турска, със съвсем различни танци, които нямат абсолютно нищо общо с това, което гледахме като традиционно гагаузко.
Аз съм представител на българските гагаузи, на т.нар. български гагаузи. Няколко пъти съм бил в Гагаузия – автономна област в южна Молдова, и съм се убедил в две неща – че нашата държава никога нищо не е правила, за да привлече към себе си тази неразделна част от българския народ. Вина имат и българите в Молдова, които се изолирали гагаузите и ги наричат турци. А Турция се опитва да разширява влиянието си там и да го засилва. И как няма да е така, когато годишно става по 100-200 стипендии, направила е университет, в който се преподава на чист турски език. А българските делегации, които идват в Молдова, минават през Гагаузия транзит и не спират едно кафе да пият. Гагаузите там и до ден-днешен си спомнят посещението на Блага Димитрова като вицепрезидент на България. А става дума за едно посещение, продължило два часа и половина. Но те го помнят.
В Организацията на обединените българи, на чието ръководство съм член също, направихме анализ на гена на гагаузите и показахме, че няма никаква разлика с българите. Генетично е доказано, че гагаузите са българи по произход. Гагаузите са тюркоговорящи българи. Има две теории – едната ви я казах, езикът им е отнет 18-19 век. Другата е, че е възможно това да са остатъци от прабългарските племена, които са дошли у нас през Молдова и Добруджа и дълги години след това се смесват с друго българско племе, каквото са куманите.
Какъв е гагаузкият език?
Това е един примитивен тюрски език, който турците се опитват да усъвършенстват, като го турцизират все повече и повече. А самият гагаузки език има българска граматика. Това е просто повторение на българските форми. Много изследователи са описали това.
Къде живеят гагаузи у нас сега?
В Българево – Каварненско, в самия град Кадарна, Кичево, Генерал Кантарджиево. Гагаузки говорят само няколко възрастни хора. Това означава, че гагаузите се върнаха към своя истински произход, към своето собствено аз, защото те са българи.
От ВМРО призоваха графата етнос да се попълва с традиционни за България групи – българи, роми, турци, арменци, евреи, но и татари. Що за етническа група са татарите?
Татарите са били тук още по времето на Ивайло.

Да, с куманите и печенегите, но те не са се запазили…
Да, така е. Кумани и татари са воювали едни с други. Има татарска група, познавам техни представители. Има татарски села – Топола между Балчик и Каварна, Йовково на българо-румънската граница в област Добрич, Вятово, Русенско… Те не приемат, че са турци. Техният език е също тюркски, но не и турски.

Колко гагаузи и татари има у нас?
О, това не мога да ви кажа.

Но може би пък преброяването ще даде отговор на тези въпроси?
Те могат да се броят като етнографски групи, но гагаузите не са етнос. Не бива да разбиваме България на етноси.
Реална ли е опасността да си развалим отношенията с Арабския свят заради гафа с евентуалната писта за Формула 1. Почваме с фалстарт…
Мисля, че онези, които водят преговорите в момента, са достатъчно умни, за да не допуснат подобно развитие на нещата. Въпреки че ние имаме лош прецедент. През 1994-1995 г., когато аз още работих във Външно министерство, дойде един много богат представител на фамилията Сабах от Кувейт, той искаше да строи специфичния за мюсюлмани курорт на Черно море. Само че не отиде дори да види терена, защото първата нощ, когато дойде у нас, в Японския хотел е бил, при него влизат двама души – българин и арабин, единият е бил преводач. Казали му – утре да ви няма тука, иначе не гарантираме живота ви. Това е факт, на който съм свидетел. Така че винаги такива дивотии могат да се случат. Имаме и още примери. Например продажбата на БГА “Балкан”. Въздушните линии на Абу Даби искаха да купят нашия авиопревозвач, даваха по-висока цена, а ние го продадохме на евреите от “ГАД Зееви”. Виждате, тук определено играха парите. Всичко беше купено.
Какви съвети дадохте на зам.-министъра на външните работи Милен Люцканов?
Срещнахме се с него. Той каза, че ние няма да допуснем усложняване на отношенията и ще търсим успокояване на обстановката.
Кажете ни повече за емирство Абу Дабу.

Емирство Абу Даби е едно от 7-те емирства в рамките на държавата Обединени арабски емирства. То е най-голямото сред тях. Абу Даби е и столицата на това емирство, което заема 80 на сто от територията на ОАЕ. Друга част от тази държава е Дубай, където е търговският център. Емирство Абу Даби е най-богатото на петрол, то произвежда петролът на региона на ОАЕ и издържа останалите емирства.

..........................................................................

в. "Монитор", 7 септември 2010

* * *

Вижте още публикации на К. Цонев за гагаузите от архива на Омда: