Път: : Кой кой е : О

Осман Октай

Осман Октай
Осман Октай
Снимка: АРИС

 

 

Роден на 29 август 1952 г. в село Чернолик, Силистренско.

През 1972 г. завършва за фелдшер в Полувисшия медицински институт в Хасково.

До 1990 г. работи в сферата на здравеопазването, като завеждащ здравен участък в Силистенското село Бабук.

През 2005 г. завършва висшето си образование - специалност „Публична администрация“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна.

 

 

 

Народен представител от 1991 до 2005 г., в 36, 37, 38, 39-то народно събрание.

Зам.-председател на комисии в НС по време на 4-те мандата.

Председател на групи за приятелство към НС със страни от Близкия изток.

Народен представител от Силистренски, Благоеврадски и Бургаски избирателни райони.

 

Един от основателите и учредителите на ДПС и зам.-председател на движението от 1990 до 10 септември 2001 г., когато сам подава оставката си от всички ръководни постове в ДПС. Като мотив за напускането на ръководството Октай посочва следното: "Отнемат се всички отговорности и структури на нашите министри, ДПС е в изолация като коалиционен партньор, станахме заложници на човек, който дойде отвън." ("Стандарт", 17.08.2001 г.) Доган приема изненадващо бързо оставката на Октай, като заявява пред медиите, че е приел "с удоволствие" напускането му. Според лидера на ДПС било крайно време Октай да се сети  и сам да напусне. За мотивите на заместника си Доган коментира следното: "Ако има мъжество, нека каже истината. Иначе аз ще я кажа." ("Стандарт", 17 август 2001 г.) Според членове на ДПС противоречията между Доган и Октай са още от предизборната кампания. Октай е обвинен, че е прибрал партийно дарение от около 400 000 долара. Октай отрича.  Изключен е от ДПС  на 16 октомври 2001 г.

1991 - член на политическия съвет на СДО (Социалдемократическо обединение).

1995 - член на политическия съвет на ОДС (Обединени демократични сили).

През 2003 г. е основател и председател на ДДК (Движение демократично крило).

2005 - председател на БДЛ (Балканска демократична лига).

От 2006 г.  - председател на Асоциация за регионално икономическо сътрудничество (АРИС).

През 2007 г. Комисията по досиетата разкрива Осман Октай като агент на Държавна сигурност с псевдоним „Огнян“ (29.08.1975 г. до 1983 г.).

 

През януари 2011 г. Осман Октай призова всички основатели на ДПС и противниците на модела „Доган” да подкрепят обръщението на Касим Дал до партийните структури на ДПС (т. нар. "кърваво писмо" срещу Доган и политиката му) .

Пред медиите Октай заяви: "Цели региони – т. нар. смесени региони са в изолация, селата се превръщат а ла гета, има социална и икономическа изолация – икономически групировки контролират целия им поминък. Те се координират от Сараите, от Доган и затова той е назначил ръководители по места, които тероризират хората, избирателите там... Дал беше поел ангажимент към изселниците и с официалните власти в Турция да реформира партията и да има нови млади лидери. Бяха поели ангажимент, че ще пенсионират Доган като почетен председател. Само че Доган ги вкара във фризера след последната конференция и ги изолира тези хора... Като изпадна в изолация, Касим Дал не случайно имаше 90-минутна среща на премиера на Турция с него. Моделът Доган трябва да се смени и партията да се отвори към другите формации". /zonabg.info/

През последните години се изявява като политически коментатор в много предавания с политически теми, свързани с ДПС. В свое предаване Сашо Диков го определя като „политически Нострадамус“.

 

Едно интервю на Осман Октай от 2006 г.:

http://www.express.bg/story/4094

 

Осман Октай: ДПС прочиства от българи смесените региони!
Мариета Велинова 15 Март 2006 | 13:09


 

От Дулово вече масово се изнасят българи към големите центрове, от Исперих – също. В цяла Североизточна България е така. Добрич, Варна, Разград, Силистра, Търговище, относително и Русенско, са изцяло под контрола  на Доган и неговите подставени  лица. За българите там място няма и те напускат. Това твърди един от създателите на ДПС, който преди повече от две години беше изключен от ДПС след конфликт с лидера като негов заместник.

Г-н Октай, въпреки че се разделихте с ДПС, вие със сигурност имате информация за ситуацията в тази партия. На 1 април предстои национална конференция, а в публичното пространство започват да се тиражират слухове, според които тримата заместници на Ахмед Доган  са в битка да наложат свои хора на партийния връх. Разполагате ли с подобни данни?

Не очаквам  нещо особено да се случи на тази конференция. Там има един човек, който решава всичко. И всеки, който се опитва да изразява собствено мнение, значи не познава организацията.  Няма друга  политическа сила с подобно единоначалие. Нещо повече, за различно мнение с ръководството са били преследвани цели фамилии. Там битката е кой ще се наведе повече пред вожда.
Просто Доган ще бъде преизбран, няма да има друг кандидат за лидерския пост. Той ще си назначи Централния съвет и Оперативното бюро. Нищо друго няма да се случи.

Как Доган  успява да държи тази монолитност на организацията си?

Диктаторски.Особено сега, когато се появи „Атака”,  като контрапункт. Да му мислят хората около Доган и лично той, защото всяка сметка се плаща.

Вчера лидерът на КТ ”Подкрепа”, д-р Константин Тренчев изпрати до президента Георги Първанов декларация, в която предупреди за нарастващо етническо напрежение.  Има ли сериозна вероятност това да се случи?

Аз познавам всички  селища  в страната. Много хора ми се обаждат с тревожност. Вече четири - пет години  говоря за затворени региони, които са почти автономизирани. Всяка от областите Силистра, Разград, Търговище, Кърджали, досега си имаше по един тартор, който от името на Доган можеше  да прави каквото си иска. Не случайно аз ги определям като тип „кавказки лидери”. Тези региони след последните парламентарни избори се умножиха - София-област, Ловеч , Смолян, Варна и т.н. Всичко това стана не без участието на основните политически сили, за да си осигурят стратегически партньор за управлението.
Не  прави изключение и стратегията на БСП  преди парламентарните избори. Те изградиха тактиката за няколко „патриотични организации”, които атакувайки  турците и циганите в България,  да донесат достатъчно подкрепа за Доган. Така имат в негово лице партньор, който в продължение на 4 години ще им осигурява комфорт в управлението. 

От „Позитано” 20 ли създадоха тези организации? Кои точно визирате?

Да. Визирам всички, които в предизборната кампания наложиха стила и речника на патриотизма и национализма. „Гранит” и „Атака” бяха сред тях. 
Последните седмици на флирт преди изборите между  БСП и ДПС им изиграха  лоша шега. И не толкова изявлението на Доган  за обръча му от фирми, а продължението на тези думи. Той каза на всички в България и по света, че без неговата благословия и полуусмивка, никой не може да разчита на нищо в тази страна.

А така ли е в действителност?

Синдромът „Багдасаров” доказа , че това е така. (б. ред. Областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, който бе канен от „Позитано” 20 за областен управител, но в последния момент там назначиха човека на Доган Ангел Коджаманов, който също е от червените. После Багдасаров отказа на БСП зам.министерски пост).
Неслучайно през последните десет дни преди изборите за парламент отливът от БСП към „Атака” беше голям. Всичко това, наред с тежките социални проблеми, безверието, отвращението, повторяемостта на провалите в страната,  умората от очакванията, родиха българския и турския национализъм.
Заиграването на тази струна може да налее много масло в огъня.

В този ред на мисли как се чувства БСП в момента?

БСП попадна в собствения си капан. Те не реализираха правителство с мандата си.  Бяха принудени да сглобят кабинета със съдействието на президента. Георги Първанов, както всички знаем, е кръстник на днешното управление. Но така социалистите попаднаха под диктата на ДПС. Няма измъкване за тях. Всякакви опити за дистанциране от тази ситуация ще си имат последствия както за участниците в управлението, така и за държавата. Затова с всеки изминал ден общественото настроение ще бъда в полза на агресивността.
Ако все още са останали държавници и политици, загрижени за съдбата на България, те трябва да направят  сериозен прочит на тези два контрапункта и да решат какво да правят. Защото днес всички говорят, че страната ни е различна по отношение  етническия баланс и толерантността.
В Косово навремето условията били други. Да, но ще ви кажа  само един факт – в тези републики на бившата Сръбска република, цели поколения мюсюлмани и християни  - до 80% имат смесени бракове. Въпреки това имаше толкова много озлобление, станаха големи трагедии. При нас смесените бракове се броят на пръсти.
Едно е сигурно: когато има създадена  ситуация с изявени контрапунктове, само една искра трябва. Ако някой си мисли обратното, ще  сбърка много.

Осъзнава ли се това от държавниците ни ?

Мисля, че не. На българина още от времето на възродителния процес се вмени виновност  и той се опита да я откупи през последните 16 години с толерантност. Сега обаче има обратен рефлекс: „ да, ние бяхме достатъчно толерантни, но вие ни се качихте на главата”.
По този повод бих казал следното: в провинцията мизерстват еднакво и българите, и турците. Добре са само тези, които контролират и направляват. Най-голямата трагедия  на прехода е,  че политиците които представляват  народа в  така наречените смесени региони, се оттеглиха. Тях ги няма. Те опразниха пространството. И ако има някакви имена, то те се превърнаха в обслужващ персонал на  „кавказките лидери”. Ако държавниците и политиците не осъзнаят дълбочината и тревожността на проблема, в цели региони ще има  етническо прочистване. И то на българи.

Имате ли конкретни сигнали?

Да, от Дулово вече масово се изнасят българи към големите центрове, от Исперих – също. В цяла Североизточна България е така. Добрич, Варна , Разград, Силистра , Търговище , относително и Русенско, са изцяло под контрола  на Доган и неговите поставени  лица. За българите там място няма и те напускат.  Не случаен е протестът на българите в собствена ни страна, който така ярко се разрази той във Варна. Хората там се мъчат да защитят поне тази българска крепост (б. ред. Преди 10 дни варненската общественост протестира срещу назначаването на пети зам.-областен управител от квотата на ДСП).
Това  се отразява на цялата нация. Не е случайно, че при западните дипломати и тези на САЩ има затишие преди доклада на ЕС. Няма раздвижване и комуникация в дипломатическото пространство с тази управляваща коалиция. Посланиците се срещат с опозицията, а не с управляващите.

Какво следва от тези тревожни факти, които изричате?

Всички сме уморени и няма нищо чудно в това, че народът търси гръмогласни хора, които се произнасят за крайности .
Независимо, че сме в демократични условия искам определено  да кажа, че Доган създаде модел за еднолично управление на политическа партия. Този модел се хареса на голяма част от лидерите и те се опитват да го налагат. Няколко  човека решават съдбата на всички ни. Затова на Трети март се чуха  гласове, че трима небългари управляват страната. Това е най-трагичното нещо, което може да взриви държавата.

Столичният кмет Бойко Борисов каза, че тристранната коалиция е най-лошото нещо, сполетяло страната ни. Съгласен ли сте с него?

Не искам да коментирам думите на Борисов и да давам оценки на правителството. Единственото нещо, за което се моля, е да не се случат тревожните неща, които ме притесняват.
Войната в Косово започна от една сватба. Като имам предвид ситуацията в Близкия Изток и това, че имаме безконтролни граници, не мога да не съм притеснен. България се превърна в стратегически регион. Това е огромното ни предимство, но определено не сме готови да посрещнем  предизвикателството от това и да го обезпечим в полза на народа и страната си. Има много структури и личности, които искат да провокират и да се възползват от това напрежение и само една искрица е достатъчна. Не дай си Боже, да се случи нещо, подобно на драмата в Пазарджик -  то да бъде приписано на етноелемент. Хората са на предела на търпението си. Наистина може да стане опасно.

Напрежението, за което говорите, само на етническа основа ли е?

Има допълнителни условия. Мизерията, страхът, криминализираната държава и т.н. Сега отново изниква проблемът с природните бедствия. Може би пак ще се окаже, че стотици милиони левове са „консумирани” не в полза на хората, а за тях остава само да плащат цената и на  тези бедствия. От тук има само една стъпка за човека мислейки, че защитава себе си, семейството си и града си, за да  стигне до извода, че трябва да защити и държавата . В такава ситуация много лесно е да посочиш  врага в другия. Утре може да се окаже, че малцинствата са виновни за арогантността на Доган и обкръжението му. Не мисля, че със спокойното си съжителстване в тристранната коалиция политиците осъзнават всичко това.

Предстоят президентски избори. Какви са прогнозите ви за победителя в тях?

Ако Георги Първанов се кандидатира за президент и отново се опре демонстративно на Доган, аз съм сигурен, че той няма да влезе и в тройката.
Партията „майка” (б. ред. БСП) е в състояние на самооцеляване . В тази ситуация  може кандидатът на левицата да не се казва Първанов. Не изключвам възможността Сергей Станишев да отиде на дипломатическа служба  и Георги Първанов да се върне начело на това правителство, за да се търси друга форма за управление и изход от ситуацията. В БСП се тресат от противоречия. Те нямат отговор на  простичкия въпрос на обикновения си избирател от най-малкото селце:”Защо ви трябваше Доган ?”. Това вече се осъзнава от хората на „Позитано” 20 и те определено знаят, че часовникът под тях тиктака.

РЕАКЦИИ:

 

Назначават хора без ценз,
само защото са от партията на Доган

Бойко Ватев, депутат от ВМРО:

Мисля, че г-н Октай преувеличава фактите. Ние имаме местни организации във всички изброени  региони и постоянно получаваме информация от тях. Но че има натиск, че има кадруване, че се уволняват хора с образование и на тяхно място се назначават други без необходимия ценз само защото са членове на ДПС, това е така.
Тези области няма да станат небългарски, докато на територията им има структури на ВМРО. Бъдете спокойни! Пресилено е да се говори за предстоящо етническо напрежение. Не смятам, че то може да се взриви лесно.

Турското малцинство участва непропорционално в управлението

Проф.Андрей Пантев, депутат от „Коалиция за България”

Очевидно, българското население намалява, а турското се увеличава. В това няма нищо укорително, стига да не е политически моделирано. Не трябва да забравяме, че ние обръщахме гръб на същите процеси в Косово. Там се твърдеше, че има геноцид над албанците, а те бяха 95 на сто от населението. От друга страна аз смятам, че има преднамерена психоза, която се създава на тази тема, защото подобни явления не са от вчера. Ако реалностите са такива, трябва да ги спрем. Аз за кой ли път повтарям, че турското малцинство участва непропорционално в управлението на страната съобразно неговия относителен дял в нашата етническа панорама. Но все пак смятам, че това ще доведе до опасни предизвикателства, за които знаете, че лесно могат да станат реалности. Едно е да се гневиш на прекаленото участие на една партия, която и да е тя. Друго е да го изведеш на етнически принцип. Както стана в Босна и Херцеговина, където от векове християни и мюсюлмани живеят в мир. Много е лесно да се възпроизведе една такава искра.


В цели региони ДПС действа като феодал!

Павел Чернев, депутат от „Атака”:

Това, което казва г-н Октай напълно се покрива с нашата информация. В цели региони на България ДПС действа като феодал. Проблемът не е в турския етнос, а в мафиотското заиграване на тази партия с етническата принадлежност на симпатизантите й. Това е страшното.
ДПС съкращава средства за образование. Ще ви дам много прост пример- никой не пита мюсюлманите от селището Х какво искат - джамия или училище. Просто им строят джамия.  Хората ми казват тези неща шепнешком, уплашени. Включително и турскоговорящите. Местният велможа, поставен от ДПС, казва на своите съграждани:  „вижте как сега ще изгоня българите”. Използват думата гяури. „Аз ще изчистя нашето селище от гяури”, казва той. Оказва се, че ДПС свирят на най-страшната, на най- опасната националистическа нотка. Това, за което нас ни обвиняват, а ние не правим. Получи се така , че след като изгониха „гяурите” раят на земята не настъпи за никого. И турците, които не са глупав народ, го виждат. Има достатъчно свестни хора между тях.


 Велислава Кръстева - пресаташе на ДПС: "Нямаме коментар по този въпрос"