Път: : Кой кой е : К

Нихат Кабил

Нихат Тахир Кабил е роден на 5 декември 1962 г. в с. Подайва, община Исперих, област Разград.

Завършил е Висшия селскостопански институт, сега Аграрен университет в гр. Пловдив като инженер-агроном. Специалист е по растениевъдство и фуражно производство.

Професионалния си път започва като главен агроном в ТКЗС – с. Бъзовец, област Русе. Развива частен бизнес в областта на консултантските услуги и търговията с пестициди, торове и семена.

Бил е на различни ръководни длъжности в зърнопреработвателни и консервни предприятия от частния сектор.

На 23 август 2001 г . Нихат Кабил е назначен за заместник-министър на земеделието и горите, отговарящ за “Структурна политика, поземлени отношения, хидромелиорации и поливно земеделие”.

След освобождаването на Мехмед Дикме, от 23 февруари 2005 г. е назначен на поста министър на земеделието и горите. На парламентарните избори през юни 2005 г. е избран за народен представител в 40 НС от 8-ми МИР Добрич.

От август 2005 г. Нихат Кабил заема отново поста на министър на земеделието и горите  в правителството на Сергей Станишев.

Бил е член на Централното оперативно бюро на ДПС и отговаря за областта земеделие.

На изборите за депутати в Европейския парламент през 2009 г. Кабил е включен в листата на ДПС под №14.

Владее турски и руски език. Ползва английски. Женен, с едно дете.

Имаше слухове за нетолерантно отношение към християните в минстерството му, които неговият партиен лидер Ахмед Доган отрече в предаването на Слави Трифонов преди изборите през 2005.

Съпругата му работи при скандално известния Гео Дундаров, свързан със заграбване на държавни имоти в Еленския балкан.