Път: : Кой кой е : К

Елиас Канети

Елиас Канети е единственият нобелов лауреат, свързан с България.

Световноизвестният писател е от еврейски  /сефарадски/ произход и е роден в Русе през 1905 година. Когато през 1981 година получава Нобелова награда за литература, Канети казва: “Всичко, което преживях по-късно, вече ми се е случило в Русчук. Събитията от онези години са се съхранили в паметта ми с цялата си мощ и свежест – повече от 60 години аз се подхранвах с тях.”

На стола, на който е сядал всеки нобелов лауреат в Стокхолм при връчване на наградата му от шведския крал, се поставя табелка с името на лауреата и на държавата му.
Елиас Канети не е пожелал на неговия стол да бъде написано името на Австрия, макар че пише на немски език и е смятан за австрийски писател.  Не пожелал да бъде написано името на Великобритания, макар че живее в Манчестър с родителите си като напуска Русе, а в Лондон по-късно е неговия работен кабинет. Не пожелал да бъде изписано името на Швейцария, където в Цюрих живее със семейството си до края на живота си. На неговия стол писателят е пожелал да се изпише: “Елиас Канети- Русе”./1/, /2/

Основни идеи в творчеството на Канети са отчуждението, лудостта и смъртта, правото на личен свободен избор, масите и взаимодействието им с властта. “Не оставяй нито миг, без да оставиш знак. Все някой ще има нужда от него", казва Канети.

 

Един филм на РТВЦ-Русе, представящ живота на Елиас Канети:"Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук". Elias Canetti - Ruse - Rousse.

------------------------------------------------

1./ Източник: emigrant-bg.com

2./ Според един най-добрите български преводачи от немски -  Венцислав Константинов, Канети е "гражданин на света (така се определя и Цвайг)... космополит по съдба. В него се смесват Испания, Турция, България, Австрия, Англия, Швейцария. Това е биографията на един скитащ човек" - интервю на Емил Басат с в. Константинов /ЛитерНет/

 * * *

Вижте още на страниците на ОМДА: